header banner hema
Baby

Een paspoort voor de baby aanvragen! Hoe zit dat?

Heel Nederland is weer druk met vakanties boeken. We gaan langer en verder weg dan ooit want we hebben het reizen gemist. Behalve koffers inpakken en hele waslijsten maken met alles wat je nodig hebt op reis met de baby, moeten er ook andere zaken geregeld worden. Want heb je al een paspoort aangevraagd voor de baby? Wanneer is dat nodig?

Kleertjes.com korting banner

Wanneer is een paspoort voor de baby nodig?

Zo lang je in Nederland bent, heeft je kindje eigenlijk geen paspoort of legitimatiebewijs nodig. Als je naar het ziekenhuis moet volstaat meestal het verzekeringspasje ook. Maar als je met de baby de grens over wilt, bijvoorbeeld voor een vakantie, heb je wel een paspoort (of identiteitsbewijs) nodig.

Let op: Sinds 26 juni 2012 is het bijschrijven van een kind in het paspoort van een van de ouders niet meer mogelijk!

Wat is het verschil tussen een paspoort en ID-kaart?

Voor kinderen zijn alle legitimatiebewijzen 5 jaar geldig, terwijl dit voor volwassenen 10 jaar is. Een ID-kaart is geldig als reisdocument binnen de EU-landen en de EER, maar ook in Monaco, Montenegro, San Marino, Servië, Turkije en Zwitserland.

Met een paspoort kan je wereldwijd terecht. Een paspoort is ongeveer 20 euro duurder dan een ID-kaart. In het buitenland heeft je kindje ook een legitimatiebewijs nodig als hij zorg nodig heeft.

Inpaklijst als je op vakantie gaat met de baby! Wat moet je meenemen?
Hoe gaat het aanvragen van een paspoort voor baby of kind?

Uiteraard heb je voor het aanvragen van een paspoort voor de baby een pasfoto nodig. Met een baby kan dit nog best een uitdaging zijn, want jouw baby kan misschien nog helemaal niet zitten. Gelukkig hebben de meeste fotografen daar wel ervaring mee. Vaak moet je je baby ondersteunen bij zijn rug en zorgt de fotograaf dat jij niet te zien bent op de foto.

Voor het aanvragen van een paspoort moet je een afspraak maken bij de gemeente. En bij die afspraak moeten allebei de ouders aanwezig zijn! Lukt dat niet? Dan heb je een toestemmingsformulier nodig met het legitimatiebewijs van de ontbrekende ouder. Ook je kindje zelf moet natuurlijk bij het aanvragen en ophalen aanwezig zijn.

banner billendoekjes waterwipes

Alleen op vakantie met de baby? Let dan hier op!

Als je alleen op vakantie wilt met de baby is er een heleboel te regelen en waarschijnlijk vind je zo’n vakantie best spannend. Maar er is een heel belangrijk ding, je kunt namelijk niet zomaar met je kindje de grens over gaan!

Ga je op reis met een minderjarig kind? Dan heb je toestemming nodig van de andere ouder. Dit kan met het ‘toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland’ formulier wat je kunt downloaden op de site van de rijksoverheid. Per kind moet er een formulier ingevuld worden dat door beide ouders is ondertekend. Ook als opa en oma op reis willen met hun kleinkind hebben zij toestemmingsformulieren nodig. Dit is zo omdat er veel kinderen ontvoerd worden, bijvoorbeeld door ouders die in een (v)echtscheiding liggen.

Of je voor een paspoort of een ID-kaart kiest is helemaal aan jezelf en natuurlijk afhankelijk van het land waar je naar toe gaat. Misschien denk je in eerste instantie dat je toch niet zo ver op reis gaat. Maar houd er dan even rekening mee dat je voor het Verenigd Koninkrijk al een paspoort nodig hebt en dat is nog geen uurtje vliegen.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!