wishup banner
Nieuws

Invloed van een tablet op baby’s en peuters

Vraag je jezelf af wat voor invloed een tablet op baby’s en peuters heeft? Misschien heel verrassend, maar dat is niet altijd negatief. Maar of het nu negatief of positief is, te veel tijd achter een scherm is natuurlijk nooit goed en kan volgens onderzoek leiden tot bijziendheid bij kinderen. Lees hier alle voor- en nadelen van schermtijd en hoe je de negatieve invloed van een tablet op baby’s en oudere kinderen kunt verkleinen.

Negatieve invloed van een tablet op baby’s en peuters?

Als het gaat om schermtijd zijn wetenschappers het dikwijls niet erg met elkaar eens. Veel artsen, psychologen en onderwijskundigen beweren dat kinderen dikker, ongelukkiger en asocialer worden van te veel schermtijd. Deze bevindingen zijn vooral gericht op wat ze tegenkomen in hun praktijken.

Er zijn ook wetenschappers die soepeler zijn over de invloed van een tablet op baby’s en peuters of kinderen in het algemeen. Zij beweren dat schermtijd niet altijd ten koste hoeft te gaan van bijvoorbeeld de buitenspeeltijd. Soms zijn er ook juist positieve effecten te zien. Het ligt eraan hoe er thuis wordt omgegaan met de schermtijd. Ouders zijn hierin het grote voorbeeld.
Vooral kleine kinderen kijken veel naar het gedrag van hun ouders en willen alles nadoen. Als jij telkens op je telefoon zit, ’s ochtends al de tv aan zet en veel achter een scherm zit, dan kan je verwachten dat kinderen dit gaan kopiëren. En dat zou mogelijk gevolgen kunnen hebben.

Het ligt ook heel erg aan je kind of deze gevoelig is voor schermen of niet. In een onderzoek werd er een tv aangezet terwijl er kinderen aan het spelen waren. Sommige kinderen keken wel 16 keer op om even tv te kijken, anderen hadden het apparaat nauwelijks in de gaten. Toen diezelfde kinderen jaren later weer werden onderzocht, waren dezelfde kinderen die toen snel afgeleid werden door een scherm, dat nog steeds.

Lees ook: Een tablet voor je peuter! Wel of niet doen?

negatieve invloed van een tablet op baby of peuter

Invloed van een tablet minimaliseren

Als je de invloed van een tablet op baby’s wilt minimaliseren, gebruik dan je gezonde verstand. Zet je kind zo min mogelijk achter de tv omdat je even rust wilt. Laat overdag de tv uit, probeer elke dag samen te spelen zonder een scherm en ga ook dagelijks even naar buiten. Blijf daarnaast altijd bewust van je eigen gedrag, want goed of slecht voorbeeld doet volgen.

Voor- en nadelen van schermen op baby’s en peuters

Er zijn een aantal nadelen van tv’s, telefoon en tablets op baby’s, peuters en oudere kinderen, maar er zijn ook een paar voordelen. Onderstaand wat punten op een rijtje.

beste babyfoon bol.com
 1. Schermen kunnen bijdragen aan de motorische ontwikkeling

  Men denkt vaak dat kinderen dom worden van schermen, maar dat is niet altijd waar en ligt aan de wijze waarop schermen ‘gebruikt’ worden. Kinderen die passief urenlang naar filmpjes kijken leren inderdaad niet veel. Zij hebben meer baat bij interactief contact, daar leren ze veel meer van.

  Maar kinderen die actief met hun tablet spelen ontwikkelen de fijne motoriek soms sneller dan kinderen die dat niet doen. Uit een Amerikaans onderzoek bleek dat deze kinderen sneller blokken konden stapelen. Volgens andere onderzoekers blijkt zelfs dat een touchscreen erg goed aansluit bij de motorische ontwikkeling van een dreumes. Dat komt omdat ze meteen een effect zien van hun handelen. Om die reden vinden kleine kinderen het ook leuk om lampen aan en uit te doen.

 2. Media op de achtergrond belemmert taalontwikkeling en spelkwaliteit

  Hebben jullie vaak de televisie aan op de achtergrond? Dat schijnt dus geen goed idee te zijn. Veel kinderen zijn snel afgeleid door de tv waardoor ze zich minder goed kunnen concentreren. Dit zou de taalontwikkeling en spelkwaliteit negatief beïnvloeden.

 3. Tablet kan zorgen voor meer creativiteit bij kinderen

  In de regel zijn kinderartsen van mening dat de invloed van tablets bij baby’s en oudere kinderen negatief is. Maar voor één ding schijnt dat niet geval te zijn en dat is voor creativiteit. Hoe meer jonge kinderen worden blootgesteld aan een groot aanbod van ervaringen en activiteiten, hoe creatiever ze worden. Best logisch want hoe meer je ziet, hoe meer je kunt gebruiken.

 4. Sommige kinderen zijn gevoelig voor geweld en agressiviteit

  Sommige kinderen (ongeveer 5 tot 10%) zijn gevoelig voor geweld en agressie in de media. Zij worden hierdoor negatief beïnvloed door zelf meer agressief te worden. Let hier dus heel goed op en houdt altijd in de gaten wat je kind kijkt.
Maken schermen lui?

Misschien de meest negatieve invloed van een tablet op baby’s en oudere kinderen is luiheid. Want al die tijd die ze achter een scherm doorbrengen, zitten of liggen ze en zijn ze niet in beweging en niet buiten. Er zijn meerdere studies die hier een sterk verband in aantonen. Het is sowieso een feit dat kinderen minder buitenspelen dan vroeger, maar sceptische wetenschappers geven aan dat dit niet per se het gevolg is van meer schermtijd. Het zou eerder komen door meer verkeersdrukte.
Bijziendheid door invloed van een tablet op ogen van baby en peuters

Bijziendheid door de invloed van een tablet op de ogen van baby’s en peuters

Zolang je jouw gezonde verstand gebruikt, valt de negatieve invloed van een tablet op baby’s en oudere kinderen best mee. Maar als het om de ogen van je kind gaat, dan valt het toch best tegen.

Rotterdamse onderzoekers van de Erasmus MC kwamen erachter dat ongeveer 2,5% van de Rotterdamse kinderen bijziend is. Ze vermoeden dat dit wordt veroorzaakt door het langdurig kijken naar een scherm. Wanneer kindjes langere tijd naar een scherm kijken, stellen de ogen zichzelf vast op één punt. Alles daaromheen wordt wazig. Na ongeveer een half uurtje gaan de ogen zich nog scherper stellen. Omdat het oog meer wil zien, gaat het een bepaalde vorm aannemen om beter te kunnen focussen op de zaken dichtbij.

Het gevolg: je kind gaat alles wat verder weg is, minder scherp zien. Als je kind daarnaast ook nog weinig buiten komt, dan wordt het alleen maar erger. Want, zo stellen de Rotterdamse onderzoekers, hoe minder kinderen buiten zijn, hoe groter de kans wordt op bijziendheid.

Tips van de onderzoekers om de negatieve invloed van een tablet op baby’s te verkleinen. Zorg ervoor dat je kind niet langer dan een half uur achter een computer, tablet of telefoon zit. En niet onbelangrijk: ga zoveel mogelijk naar buiten! Het liefst 2 uur per dag. Dit moet je volhouden tot je kind 21 jaar is, want bijziendheid ontstaat vaak in de eerste 20 jaar.

Lees ook: Voorkom bijziendheid bij je kind met de 20-20-2 regelActuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!