“waterwipes
Peuter

Tips bij slaapproblemen bij een peuter na een verhuizing!

Jouw peuter sliep over het algemeen altijd prima maar sinds je verhuisd bent is dat anders? Dat is ook niet zo raar. Wij volwassenen begrijpen wat verhuizen is, wat het inhoudt. Maar een peuter heeft geen flauw idee. Die heeft geen idee wat hij in dat vreemde huis doet, met die rare slaapkamer. Dus slaapproblemen bij een peuter na een verhuizing zijn helemaal niet gek. Wel vervelend natuurlijk en gelukkig zijn er wel tips om er iets aan te doen!

cheezzbaby banner

Verhuizen met een peuter

Zelf kijk je er misschien al maanden naar uit, of langer. Eindelijk hebben jullie je droomhuis gevonden of laten bouwen. En als de sleutel dan binnen is en al het werk gedaan, wil je niets liever dan verhuizen en genieten. Maar wat voor jou allemaal leuk is, kan voor een peuter best spannend zijn. Zeker als dat nieuwe huis ook nog eens in een nieuwe woonplaats staat.

Behalve zijn veilige omgeving zal hij dan misschien ook moeten wisselen van kinderopvang. Hij zal zijn vriendjes in de straat missen en nieuwe moeten zoeken. Dat zijn spannende momenten voor een klein kind. Daarom is het belangrijk om je peuter niet te vroeg te vertellen dat jullie gaan verhuizen. Maar hem er wel bij te betrekken. Hoe je dat doet? Lees deze blog over tips als je gaat verhuizen met een peuter!

prenatal banner weekaanbiedingen

Vijf tips bij slaapproblemen bij een peuter na een verhuizing!

 1. Rust uitstralen!

  Jij bent de veilige haven voor jouw peuter. Als hij het even niet begrijpt of iets eng vindt, wil hij zijn mama. Maar als mama in de stress zit, voelt hij dat haarfijn aan. Zorg er daarom voor dat je zelf rust uitstraalt. Ook al ben je helemaal niet rustig, doe maar gewoon alsof. Laat je peuter merken dat alles goed komt en dat verhuizen heel leuk is.

  En probeer ervoor te zorgen dat je af en toe je peuter kunt uitbesteden. Zodat je alle dingen die je moet doen kunt doen als hij je niet in de weg loopt. Dan hoef je niet steeds te snauwen dat hij aan de kant moet en je geen tijd hebt. Hierdoor wordt het een stuk gezelliger en heeft je peuter er meer vertrouwen in dat alles goed komt. Wat het slapen zeker ten goede komt.

 2. Slaapkamer vertrouwd maken

  Voor je peuter was zijn slaapkamer in het oude huis misschien wel zijn lievelingsplek. Grotere kinderen vinden een nieuwe kamer krijgen vaak leuk, maar een peuter houdt van bekende dingen. Je kunt er daarom voor kiezen om het nieuwe kamertje zoveel mogelijk hetzelfde in te richten. Zo herkent je kindje dingen van ’thuis’ en zal zijn kamer sneller als het nieuwe thuis aanvoelen.
 3. Zelfde slaapritueel

  Laat zoveel mogelijk dingen hetzelfde. Hadden jullie een slaapritueel in het oude huis? Ga hier dan op dezelfde manier mee verder. Dit voelt vertrouwd voor kleine kinderen.

 4. Word niet boos

  Misschien wel de belangrijkste tip bij slaapproblemen bij een peuter. Ook niet als je kindje voor de 10e keer uit bed komt. Probeer je te verplaatsen in zijn gedachtegang. Als je boos wordt heb je kans op een nog grotere strijd. Blijf rustig en breng hem weer terug naar bed.

 5. Probeer de emoties eruit te krijgen, als je kind niet veel verteld

  Sommige kinderen hebben het hart op de tong en vertellen alles tot in detail. Bij andere kinderen moet je meer moeite doen om informatie los te peuteren. Is jouw kindje niet zo’n prater? Probeer er dan eens aan de hand van vragen achter te komen hoe hij zich voelt.

  Vindt jouw peuter iets eng? En zo ja, wat dan? Als je weet wat het probleem is, kan je er beter aan werken. Wat ook kan helpen is de dag positief afsluiten. Vraag bijvoorbeeld wat je kindje vandaag het leukst vond, of waar hij trots op was. En vertel ook waar jij trots op was. Zo gaat je kindje met een goed gevoel slapen.

beste babyfoon bol.com

Lees ook: Als je peuter last heeft van enge dromen of nachtmerries!

Het komt dus best vaak voor: slaapproblemen bij een peuter na een verhuizing. Na zo’n verhuizing zit je daar helemaal niet op te wachten. Je bent zelf ook gesloopt na maanden verbouwen en al dat gesleep. Probeer er toch wat begrip voor op te brengen en je een beetje in je peuter te verplaatsen. Door een beetje rekening te houden met de gevoelens van je kind gaat het slapen hopelijk snel weer beter.

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019