“waterwipes
Peuter

Vertellen over de dood aan een peuter met hulp van een boekje!

We willen onze kinderen het liefste zover mogelijk bij alle ellende en verdriet vandaan houden. Maar dat is helaas toch niet altijd mogelijk. Verlies, afscheid en de dood horen nu eenmaal bij het leven en dit kan soms al heel vroeg in het leven van een peuter komen. Misschien gaat de hond dood, of opa of oma. Vertellen over de dood aan een peuter, hoe doe je dat?

cheezzbaby banner

Vanaf welke leeftijd weten kinderen wat dood is?

Kinderen jonger dan drie jaar hebben nog totaal geen besef van wat de dood inhoudt. Als ze iets ouder worden, komt dat besef iets meer. Maar als je kindje tussen de drie en vijf jaar is, zien ze dood als iets tijdelijks. Je kindje begrijpt op die leeftijd misschien morgen of straks, maar “nooit meer” is iets dat ze echt nog niet kunnen plaatsen.
Tips hoe vertel je een peuter over de dood?

 1. Gebruik eenvoudige en duidelijke woorden

  Als een oude opa overlijdt, kan je dat gewoon letterlijk benoemen: “Opa’s lichaam was oud en ziek en de dokter kon het niet meer beter maken.”

 2. Leer je kindje het verschil tussen dood en levenloos

  Laat zien wat levenloze dingen zijn, zoals de stoel, het huis, speelgoed, een auto of een tandenborstel. Vertel ook wat levend is. De poes, papa en mama, maar ook planten. Alles wat eet, groeit en ademt. Nu kan je je kindje uitleggen dat levende dingen dood kunnen gaan. Bijvoorbeeld door een ernstige ziekte, ouderdom of een ongeluk.

 3. Maak kinderen vertrouwd met de dood

  En wat erbij hoort, zoals begraven. Bijvoorbeeld als er een hamster overlijdt, maar je kunt ook samen een dode spin in een luciferdoosje begraven.

Lees ook: Hoe kan je een verdrietig kind troosten?

prenatal banner weekaanbiedingen

De beste boekjes over de dood voor peuters!

Vind je het zelf lastig om met je peuter over de dood te praten? Of lijkt het je fijn om een boekje te hebben zodat het voor je peuter wat duidelijker wordt? Er zijn een aantal mooie boekjes over de dood, erg geschikt voor peuters en kleuters.

 1. Woezel & Pip – Dag lief muisje

  boekje over de dood woezel en pip
  Woezel & Pip vinden in het bos een muisje wat verdacht stil ligt. Een mooi boekje met het onderwerp dood en afscheid nemen. Met mooie plaatjes, geschikt voor de allerkleinsten.

 2. Nijntje – Lieve Oma Pluis

  Nijntje Lieve Oma Pluis vertellen over de dood kind
  Nijntje moet afscheid nemen van haar oma. Een lief en duidelijk boekje in de bekende Nijntje stijl. Geschikt voor de kleintjes, maar ook voor iets grotere kindjes.

 3. Kikker en het vogeltje

  Kikker en het vogeltje
  Kikker vindt een vogeltje aan de rand van het bos. Maar het vogeltje beweegt niet meer en kikker komt voor het eerst in aanraking met de dood.

  Een gevoelig en toegankelijk boekje om een peuter te vertellen over de dood en rouw. Geschikt voor kindjes vanaf 3 jaar.

 4. Een boom vol herinneringen

  Een boom vol herinneringen boekje vertellen over dood peuter
  Vos is oud en moe en gaat dood in het bos. Al zijn vrienden missen hem en komen bij elkaar om herinneringen op te halen. Een prachtig boek om kinderen kennis te laten maken met de dood en alles wat erbij hoort.

Kinderen zijn niet bang voor de dood en het is aan ons om ervoor te zorgen dat ze dat ook niet worden. Wees duidelijk en eerlijk naar een peuter als er iemand doodgaat in jullie omgeving. Maar sluit wel aan bij het karakter en de leeftijd van je kindje. Praten of vertellen over de dood met een peuter kan heel goed met hulp van een boekje!

Lees ook: Wat als je peuter bang is en gevoelens van angst heeft?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019