“waterwipes
Vaderschap

Welke soorten vaders zijn er?

Er zijn een heleboel soorten vaders. Blond, bruin haar, grote baard, kaal hoofd. Groot, klein, dik en dun. Maar dat bedoelen we in dit geval niet. We bedoelen de stoere papa’s, de lieve papa’s, de gezellige papa’s en de ondernemende papa’s. Welke soort vader is jouw partner?

monuta banner

Welke soorten vaders zijn er?

 1. De grappige vader

  Een vader die overal een grapje van maakt (vaak tot grote irritatie van de moeder). Grapjes tijdens het eten, grapjes tijdens het naar bed brengen. En grapjes als er eigenlijk niets te grappen valt.

 2. De overbezorgde vader

  “Voorzichtig op dat klimrek!” “Niet van die grote heuvel af op je step!” “Dat rare vlekje bij haar neus, is dat geen gekke kinderziekte?” De overbezorgde vader, die bestaat ook.

  Meestal zou je denken dat wij moeders diegenen zijn die het meest bezorgd zijn. Maar ook de vaders kunnen er wat van. Sterker nog, als ik bij ons thuis kijk is mijn man vaak bezorgder dan ik. Als het op klimmen en klauteren aan komt wel tenminste.
 3. De stoeivader

  Die is het tegenovergestelde van de overbezorgde vader. De stoeivader is nooit te beroerd om te stoeien. Vliegen door de kamer, koprollen, gooien en gek doen. Alles kan bij de stoeivader. Het kan niet gek genoeg.

 4. De verzorgende vader

  Een vader die als eerste klaar staat met de luiers als je kindje een vieze broek heeft. Die precies weet wat er in de luiertas hoort, welke crèmepjes en potjes waarvoor zijn en hoe je een zetpil bij de baby moet toedienen. Hij denkt aan handschoenen als het koud is en smeert zonnebrand als de zon schijnt.

 5. De attente vader

  Een papa die een lief briefje in de broodtrommel van je peuter stopt. Die zomaar thuiskomt met een cadeautje en die denkt aan kleine dingen. De meeste vaders doen dit misschien niet. Maar ze zijn er heus wel.

 6. zwitsal 50p korting banner
 7. De verantwoordelijke vader

  Is jullie kindje ziek? Hij is degene die zijn werk belt om te zeggen dat hij een dagje niet kan komen. Hij komt zonder te vragen naar de 10-minuten gesprekken op school, denkt aan de luiers met het boodschappen doen en weet precies op welke dagen jullie kindje naar de crèche moet en hoe laat hij dan opgehaald moet worden.

 8. De actieve vader

  Een vader die zelf leuke uitjes bedenkt. De kinderen meeneemt naar het zwembad of de kermis. Die zelf leuke activiteiten verzint en niet wacht tot mama ergens mee komt.

 9. De beschermende vader

  Komt vooral voor bij vaders met dochters en dan vooral als ze wat ouder worden. De beschermende vader fietst het liefste mee naar school, haalt ieder vriendje door de mangel (“Wat doen zijn ouders?”) en zou je kind het liefst inpakken in noppenfolie.

 10. De handige vader

  Wil je dochter een bed in de vorm van een koets? Een speelhuisje voor in de tuin? Of wil je zoon graag een boomhut? Deze papa kan alles maken.

 11. De sportieve vader

  Samen fietsen, skeeleren, wandelen, zwemmen? Mountainbiken, voetballen of hockeyen? Een sportieve vader draait zijn hand er niet voor om. En hij gaat ook mee naar dansen, ballet of tennis. Geen probleem.

Welk soort vader is de vader van jouw kindje? Of wat voor soort vader hoop je dat jouw partner gaat worden? Mijn man is vooral de grappige, verzorgende en verantwoordelijke vader. Zijn we nog soorten vaders vergeten?

Lees ook: 12 Dingen die je als vader had willen weten voor de geboorte van de baby!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019