prenatalbanner sale
Baby

Waarom je heel veel moet knuffelen met je baby!

Zou je het liefst de hele dag met de baby willen knuffelen? Nou, laat niets je nog tegenhouden want uit diverse onderzoeken blijkt dat knuffelen met je baby ontzettend goed is voor de ontwikkeling van de kleine hersenen, de sociaal emotionele ontwikkeling en jullie hechting. En dan heb ik het niet over dagelijks een uurtje, nee hoe meer en langer knuffelen, hoe beter!

cheezzbaby banner

Huid op huid contact met de baby

Verloskundigen, gynaecologen en kraamverzorgsters: ze zullen allemaal tegen je zeggen dat huid-op-huidcontact heel erg belangrijk is na de geboorte van je baby. Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) pleit voor zoveel mogelijk huid-op-huidcontact. Hier begin je mee na de geboorte.

Sterker nog: al een paar seconden nadat je jouw baby ter wereld hebt gebracht, zal de verloskundige of verpleegkundige jouw baby meteen met het blote huidje op jouw blote huid leggen.




Waarom is huid-op-huidcontact en knuffelen met je baby zo goed?

Baby’s hebben heel veel behoefte aan lichamelijk contact (huidhonger) en dan het liefst zonder kleertjes aan. Je baby ruikt jouw geur, hoort je hart kloppen, voelt jouw warmte en deinst mee met jouw ademhaling. Dat klinkt net zo rustgevend als dat het is. Je kleintje komt tot rust, alle stress bij de baby gaat uit het lichaampje en je baby voelt zich veilig en geborgen. Geen wonder dat hij dit het liefst de hele dag doet. De wereld is al eng genoeg voor zo’n klein hummeltje.

Huid-op-huidcontact is ook ontzettend goed voor jullie hechting en mocht je borstvoeding geven dan helpt dit ook om de melkproductie goed op gang te brengen. Lekker knuffelen met je baby is trouwens niet alleen lekker voor die kleine, ook voor jou is het heerlijk ontspannen. In mijn kraamtijd waren deze momenten het meest bijzonder.

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Knuffelen met je baby is goed voor de hersenen

Knuffelen met je baby is niet alleen goed voor ontspanning en de hechting, uit diverse onderzoeken blijft dat het een positief effect heeft op de ontwikkeling van de hersenen. De ontwikkeling van de hersenen is een dynamisch proces. Bij de geboorte heeft je baby slechts 25% van het totale hersengewicht dat volwassenen hebben.

In de hersenen zijn nog helemaal geen verbindingen gemaakt die nodig zijn om de hersencellen goed met elkaar te laten communiceren. Deze verbindingen worden met name in het eerste jaar gevormd. Hoe meer verbindingen er tussen de hersenen ontstaan, hoe beter de hersencellen met elkaar kunnen communiceren.

Het eerste jaar van je kind draait dus voornamelijk om het maken van hersenverbindingen. Ongeveer 800% van de groei van de hersenen vindt plaats in dit jaar. Het is belangrijk dat dit proces goed verloopt, als dat niet het geval is dan kan de baby op latere leeftijd hier gevolgen van ervaren.

knuffelen baby goed voor hersenen

Positieve ervaringen stimuleren de groei van hersenen

De ontwikkeling van de hersenen verloopt het beste als je baby positieve ervaringen opdoet. Positieve ervaringen zoals knuffelen met je baby, lachen en praten zorgen ervoor dat er bepaalde stoffen vrijkomen, waaronder oxytocine die de verbindingen in de hersenen stimuleren.

Tevens zorgt het ervoor dat het immuunsysteem sterker wordt en je baby zich helemaal happy voelt. Het schijnt dat kinderen die op jonge leeftijd veel oxytocine hebben aangemaakt, dit op latere leeftijd ook sneller aanmaken waardoor ze beter bestand zijn tegen stress.

banner vitamine-D kind

Langdurige stresssituaties verbreken hersenverbindingen

Negatieve ervaringen remmen de ontwikkeling van verbindingen tussen de hersencellen. In het ergste geval kan het ervoor zorgen dat gemaakte verbindingen teniet worden gedaan. Negatieve ervaringen voor een baby zijn de momenten dat hij stress ervaart.

Hierbij gaat het om langdurige stress. Niet om die korte huilmomentjes die je baby heeft als hij of zij gevoed moet worden, huilt om een inenting of een poepluier heeft. Je baby ervaart op dat moment weliswaar een beetje stress, maar dat gaat meteen weg wanneer je jouw kindje oppakt en troost.

Een langdurige periode van stress is wanneer een baby heel lang ligt te huilen zonder dat hierop gereageerd wordt. Wanneer dit gebeurt wordt er in dat kleine lijfje heel veel cortisol aangemaakt (stresshormoon). Cortisol zorgt ervoor dat de hersenontwikkeling en aanmaak van nieuw verbindingen worden geremd

Een onderzoek heeft aangetoond kinderen die veel bloot zijn gesteld aan stress een slechter immuunsysteem hebben en dus vatbaarder zijn voor ziektes. Daarnaast kunnen ze minder makkelijk snel iets leren, kunnen ze slaapproblemen ontwikkelen, last krijgen van angststoornissen en een hoge bloeddruk.

Vooral in het eerste jaar veel knuffelen met je baby

Vooral in het eerste jaar, wanneer de hersenen zich het meest ontwikkelen, is het zeer belangrijk om veel te knuffelen met je baby. Zo beperk je de stress ervaringen van je kleintje tot het hoognodige. Aangezien baby´s zelf hun stress niet kunnen verlagen, moet je daar als ouder bij helpen. Het schijnt dat wanneer er in het eerste jaar niet adequaat gereageerd wordt op stresssituaties van de baby, het kind er levenslang een overgevoelig stresssysteem aan kan overhouden.

Een baby jonger dan een jaar moet je dus niet onnodig lang laten huilen, negeren of een tik geven. Je kunt je baby echt kwaad doen als je de signalen van stress negeert.
Hoeveel uur per dag knuffelen met je baby

Hoeveel uur per dag knuffelen met je baby

Het advies is: je moet zoveel mogelijk knuffelen met je baby. Een onderzoek wees uit dat baby’s die 10 uur per dag lichamelijk contact hadden, 50% minder huilden dan baby’s die 8,5 uur per dag lichaamscontact hadden. Nu is 10 uur per dag knuffelen met je baby misschien niet haalbaar, dus probeer het daarom zoveel mogelijk te doen.

Tijdens het zwangerschapsverlof kun je elk moment aangrijpen om lekker te knuffelen. Je kunt ook je baby zoveel mogelijk bij je dragen in een draagdoek, fijn kom je zo aan die 10 uur!
Vergeet ook het huid-op-huidcontact niet. Er wordt aangeraden om de eerste weken je baby regelmatig een uurtje bij je te houden voor huid-op-huidcontact over de dag verspreid. Maar ook na die weken is het altijd fijn om even een uurtje samen te liggen.

Baby knuffelen vrijwilligerswerk

Knuffelen met je baby is erg belangrijk voor het herstel en de ontwikkeling. Zelfs in ziekenhuizen zijn ze er heilig van overtuigd dat dit het beste is om bij kinderen pijn, spanning en stress te verminderen en het herstel te bevorderen.

Helaas is het voor sommige ouders niet mogelijk om uren achter elkaar te knuffelen met hun baby omdat ze bijvoorbeeld moeten werken. Om de baby’s toch die geborgenheid en genegenheid te bieden die zo belangrijk is voor het herstel, hebben ziekenhuizen in Amerika en nu ook één ziekenhuis in Nederland zogenoemde ‘Kroelcare’. In Amerika heet het ‘The baby buddy programme’.

Dit houdt in dat vrijwilligers opgenomen baby’s in het ziekenhuis knuffelen. Ieder kind tot 4 jaar kan in aanmerking komen voor de ‘Kroelcare’ mits de ouders hier toestemming voor geven. De vrijwilligers worden eerst uitgebreid gescreend voordat ze aan de slag gaan met knuffelen. Een ‘knuffelsessie’ kan een half uur tot wel 4 uur duren afhankelijk van de behoefte van het kind.

Zover ik weet heeft alleen het Ikazia ziekenhuis in Rotterdam een dergelijk programma. Ze zijn hiermee gestart in december 2018. Tot nu toe zijn ze erg tevreden met het resultaat van deze fijne knuffelsessies en willen hier zeker mee doorgaan. Hopelijk volgen er meer ziekenhuizen, want baby’s hebben er echt baat bij en de vrijwilligers hebben natuurlijk de beste ‘baan’ aller tijden!

Kijk maar eens naar dit filmpje. Om te smelten toch? Zo wil je toch ook jouw oude dag doorbrengen?



aerosleep babymatras veilig slapen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019