luieraanbiedingen header
Verzorging

Hoe moet je een pasgeboren baby vasthouden?

Je weet toch wel hoe je een pasgeboren baby moet vasthouden? Niet? Je bent echt niet de enige! Veel mensen zonder kinderen, een babysit of kersverse ouders weten even niet hoe ze een pasgeboren baby moeten vasthouden. Resultaat is een hoop geklungel, krampachtige houdingen en een verhoogde hartslag omdat je bang bent dat je de baby laat vallen of pijn doet. Alvast één tip: ondersteun altijd het nekje en hoofdje. Hier nog meer tips over hoe je een pasgeboren baby moet vasthouden!

banner winkelpromo

Hoe moet je een pasgeboren baby vasthouden?

Ga je voor de allereerste keer een pasgeboren baby vasthouden, dan kan je beter gaan zitten en de baby in de ‘wieg-houding’ vasthouden. Dit houdt in dat het kindje met het hoofdje in de holte van je elleboog ligt en je met de andere hand de billetjes ondersteunt. Laat iemand anders het kindje aanreiken.
pasgeboren baby vasthouden wieghouding
Wil je zelf het kindje oppakken als hij op zij rug in de box of wieg ligt, schuif dan één hand onder het hoofdje en de andere hand schuif je onder de billetjes. Zo kan je de pasgeboren baby oppakken en vasthouden door later voorzichtig het kindje van je hand (waarmee je het hoofdje vasthoudt) naar de kom van je elleboog en onderarm te laten glijden. De andere arm houd je onder de billetjes.
Waar moet je goed op letten bij een pasgeboren baby?

Wil je een pasgeboren baby vasthouden dan is het heel belangrijk dat je ten alle tijde het hoofdje ondersteunt. Een pasgeboren baby heeft namelijk geen getrainde nekspieren om het hoofdje overeind te houden. Daarnaast is het goed om rustig en ontspannen te blijven. Als je mega gespannen en gestrest bent, voelt de baby dit aan en dan heb je niet alleen een krampachtige houding, maar ook een baby die huilt.

verzwaringsdeken banner

Welke manieren zijn er om een baby goed vast te houden?

De wieghouding is de meest gebruikte houding om een pasgeboren baby vast te houden. Maar er zijn natuurlijk meerdere manieren.

baby vasthouden hoofdje tegen schouder of borst

 1. Hoofdje tegen schouder of borst

  Wil je de baby dicht tegen je aan houden, dan kan je jouw baby lekker met het hoofdje tegen je schouder aan dragen. Houd het hoofdje voorzichtig met één hand vast en ‘schep’ met je andere arm onder de billetjes terwijl je het hoofdje blijft ondersteunen. Beweeg de baby naar je borst of schouder toe.

 2. Baby bij je gezicht

  Wil je de baby eens goed bekijken en lekker voor hem of haar zingen. Dan kan je de pasgeboren baby op zo’n manier vasthouden dat het gezichtje recht naar jou kijkt. Dit doe je door de baby voor je te houden terwijl je met de ene hand het hoofdje ondersteunt en de andere de billen.

 3. Met het buikje op de onderarm

  Heeft je baby last van darmkrampjes of is hij erg onrustig, dan kan het soms helpen om de baby met het buikje op je onderarm te leggen. Het gezichtje is dan dus naar de vloer gericht. Leg eerst de borst en het hoofdje van de baby op je onderarm. Let erop dat het gezichtje vrij is en niet in je arm zit. Je ondersteunt het lichaampje met je onderarm en met je hand heb je de heupjes vast. Baby’s vinden het heerlijk als je zo met ze rondloopt terwijl je zachtjes op het ruggetjes klopt of aait.

 4. Lees ook: Hoe moet je een baby vasthouden bij krampjes!

  hoe baby vasthouden bij krampjes

 5. Rechtop laten zitten

  Je kunt een pasgeboren baby ook een beetje rechtop vasthouden. Zo kan je baby alles goed bekijken. Houd de baby iets rechtop waarbij het achterhoofd tegen je borst aan ligt. Met één arm ondersteun je de billen. Met de andere arm zorg je ervoor dat de baby met het hoofdje tegen je borst aan blijft leunen, dit kun je doen door je hand op de borst te leggen.

hoe baby rechtop laten zitten

Pasgeboren baby zoveel mogelijk vasthouden

Een pasgeboren baby vasthouden is niet alleen hartstikke fijn voor jou, maar je kleintje vindt het misschien nog wel fijner. Baby’s houden ervan om vastgehouden te worden omdat ze zo jouw warmte voelen wat hen geruststelt. Natuurlijk kan je niet de godganse dag met je kind op de arm lopen, gelukkig is daar iets op gevonden: een draagzak of draagdoek.
Zo kan je jouw baby dragen terwijl je toch je handjes vrij hebt. Krijg je nog eens wat gedaan die dag!

Lees ook: De 20 meest gestelde vragen van ouders met een pasgeboren baby!monuta banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019