Verzorging

Hoe lang mag een baby in bad?

Voor kersverse ouders is de baby in bad doen nog best een dingetje. Het lijkt simpel, maar voor je het weet sta je te hannesen met hydrofiele doeken, een jengelend kind en stress bij het aankleden. Daarnaast vraag je jezelf in één keer af: hoe lang mag een baby in bad? En hoe vaak? De antwoorden lees je in deze blog!
pampers premium luiersHoe lang mag een baby in bad?

Hoe lang mag een baby in bad? Nou in de eerste maanden is 5 tot 10 minuten meer dan genoeg. Liever 5 minuten dan 10. Het babyhuidje is nog ontzettend kwetsbaar. Als het te lang in het water zit kan het gaan uitdrogen.

Tips om het badritueel goed voor te bereiden

Als je jouw baby in bad doet is een goede voorbereiding echt heel belangrijk. Zorg er eerst voor dat het badwater op de goede temperatuur is, dat is 37 graden. Je kunt een badthermometer gebruiken of met je elleboog het water voelen. Als je geen verschil voelt tussen je lichaamstemperatuur en het water dan is de temperatuur goed.

Leg alvast de kleertjes klaar die je jouw baby na het badje wilt aantrekken. Is het koud, dan kun je de kleertjes even voorverwarmen door ze op de verwarming te leggen of om een kruik te vouwen. Let er wel op dat de drukknoopjes niet te heet worden! Je kunt bij koud weer ook de verwarming op 21 graden zetten.

Leg ook alvast een badcape en hydrofiele luiers klaar zodat je jouw baby kunt afdrogen. Handdoeken zijn niet geschikt om mee af te drogen omdat deze te dik zijn. Een hydrofiele doek is ideaal omdat deze dun genoeg zijn om in die heerlijke plooitjes te komen.

Als laatste kan je jouw baby na het afdrogen insmeren met wat bodylotion of babyolie. Dit kun je ook alvast klaarleggen bij het aankleedkussen.
korting zwitsal

Baby in bad in de ochtend of avond?

Het maakt niet zo heel veel uit hoe laat of wanneer je jouw baby in bad doet. Kies een moment dat voor jou en je partner het beste uitkomt. Misschien is het ’s avonds te druk in huis om je baby ook nog eens rustig in bad te doen of misschien geldt dat juist voor de ochtend. Vergeet ook je baby niet, sommige baby´s zijn bijvoorbeeld ´s avonds onrustig, dan kan een badje juist helpen om wat rustig te worden. Of juist niet…

Houd ook rekening met de voedingen. Je baby in bad doen direct na een voeding is niet zo handig omdat je baby dan kan gaan spugen. Maar mocht je baby geen spuger zijn, dan kan het wel. Doe je baby in ieder geval niet in bad vlak voor een voeding. Hongerige baby’s vinden een badje echt niet leuk.
hoe vaak baby in bad

Hoe vaak mag een baby in bad?

Naast de vraag hoe lang mag een baby in bad, is er ook de vraag: hoe vaak mag een baby in bad. De eerste maanden is 1 keer per week echt meer dan genoeg. Je baby zweet amper en wordt nauwelijks vies. Houd wel het gebied dat in de luier zit schoon door het bij elke verschoningsbeurt schoon te maken met billendoekjes.

Smeer het na het schoonmaken in met sudocrem. Je kunt de anus extra schoonmaken met een watje gedrenkt in babyolie. Een watje met babyolie kan je bij meisjes ook gebruiken om één keer per week de vagina mee schoon te maken.

Reageer

vadersschapsverlof 2019