header luiers van pampers met 50% korting
Mamma

20 Meest gestelde vragen van moeders met een pasgeboren baby!

Er komt nogal veel op je af, die eerste dagen of weken nadat je baby is geboren. Zeker als het je eerste kindje is, vraag je jezelf dikwijls af of je alles wel goed doet. Want wat moet je nu in vredesnaam doen in bepaalde situaties en hoe kan je ervoor kan zorgen dat je kind ongeschonden uit de babytijd komt. Om je heel wat in Google zoeken te besparen, hebben we hier de meest gestelde vragen van moeders met een pasgeboren baby op een rij gezet. Zo heb je alle antwoorden op één pagina!

disneybanner

Meest gestelde vragen van moeders met een pasgeboren baby!

Laten we voorop stellen dat die eerste weken met baby altijd heel spannend zijn, voor elke ouder. Schaam jezelf dus nooit als je jezelf onzeker voelt, want dat heeft iedereen. En iedereen ‘doet ook maar wat’.

In het algemeen is het beste antwoord op de vragen van moeders met een pasgeboren baby: luister naar je moederinstinct en gebruik je gezonde verstand. Dan kom je vaak al een heel eind. En mocht je jezelf toch wat onzeker voelen, lees dan deze blog of vraag het gewoon aan een ervaren moeder.




  1. Gaat de borstvoeding wel goed?

    Dit is één van de meest gestelde vragen van moeders met een pasgeboren baby die borstvoeding geven. Bij borstvoeding kan je namelijk niet zien hoeveel je kindje binnenkrijgt en daarnaast kan het in het begin best lastig zijn. Dat is heel normaal, er zijn niet veel moeders waarbij de borstvoeding meteen vlekkeloos verloopt.

    Belangrijk is om de borstvoeding goed te ‘oefenen’ in de periode dat de kraamhulp er is. Essentieel is namelijk dat je jouw baby goed aanlegt. Twijfel je hierover, neem dan altijd meteen contact op met een lactatiekundige.

    Een lactatiekundige neemt de tijd om je te leren goed aan te leggen en kan heel veel onzekerheid wegnemen. Houd er rekening mee dat het soms enige dagen kan duren voordat jouw kindje en jij gewend zijn aan de borstvoeding. Maar als het loopt, dan loopt het en is het heerlijk om te doen.

  2. Krijgt mijn baby wel genoeg melk binnen?

    Als je borstvoeding geeft kan je niet goed zien hoeveel je baby drinkt. Veel moeders vragen zichzelf af of de baby wel genoeg binnen krijgt. Verloopt de borstvoeding goed, kan je jouw baby goed aanleggen en hoor en zie je jouw kindje duidelijk drinken? Dan zal je baby hoogstwaarschijnlijk gewoon genoeg binnenkrijgen. Zeker als je voedt op verzoek. Een baby zorgt er meestal wel voor dat hij genoeg melk kan drinken.

    Geef je flesvoeding? Houd er rekening mee dat niet elke baby precies de aangegeven hoeveelheid drinkt. Sommige baby’s drinken minder, maar willen bijvoorbeeld wel vaker drinken op een dag. Het flesje hoeft dus niet altijd leeg.

  3. beste babyfles banner

    Onthoud: Het komt bijna nooit voor dat een gezonde baby te weinig voeding krijgt. Je kunt zien dat je baby genoeg melk binnen krijgt door te letten op het aantal plasluiers. In de eerste weken zal een pasgeboren baby ongeveer 6 volle plasluiers per dag produceren en 2 tot 5 poepluiers per 24 uur. De poepluiers zullen na 6 weken minder worden, de plasluiers blijven op ongeveer 6.

    meegroeiromper banner
  4. Spuugt mijn baby niet telkens alles uit?

    Veel baby’s geven geregeld mondjes terug of ze ‘spugen’ vaak de eerste twee weken. Soms zit je na elke voeding weer onder de melk. Veel vragen van moeders met een pasgeboren baby komen erop neer of de baby niet te veel spuugt waardoor alle melk die gedronken is, er weer uitkomt. Dat is vaak niet het geval.

    De hoeveelheid die baby’s uitspugen lijkt vaak meer dan dat het in werkelijkheid is. Vaak gaat het maar om een paar slokjes en zit de rest van de voeding gewoon in het maagje. Maak je dus niet te snel zorgen. Als je baby nog genoeg plast en niet heel suf is, is er niets aan de hand. Lees hier meer over overgeven bij de baby en mijn baby spuugt 2 uur na de voeding.

  5. welke borstkolf past bij jou banner
  6. Heeft mijn baby het niet te koud of te warm?

    Jasje aan, jasje uit, dekentje, lakentje of wollen trui… pfff. Het is soms zo’n gedoe om erachter te komen hoe je ervoor kunt zorgen dat je baby het niet te koud of te warm heeft. De eerste dagen kan je baby nog niet goed zijn of haar temperatuur op peil houden. In deze dagen is het belangrijk dat je jouw baby goed warm aankleed en een mutsje opzet. Je kraamhulp zal je hierin begeleiden, want sommige baby’s moeten langer een muts op dan anderen.

  7. Lees ook: De meest gestelde vragen over zwangerschap!

    antwoorden en tips met een pasgeboren baby

  8. Tot wanneer moet ik flesjes en spenen uitkoken?

    Dit advies kan per kind erg verschillen, meestal is de richtlijn een half jaar. Daarna is het niet meer nodig. Maar het kan zijn dat jou iets anders wordt geadviseerd, volg dat gewoon op (als het advies van de kraamhulp of van het consultatiebureau komt). Flesjes uitkoken hoef je niet na elke voeding te doen, maar één keer per dag. Spenen ook.

  9. Is het normaal dat mijn baby zoveel slaapt?

    Heb je eindelijk je kleine wondertje in je armen, ligt het kleintje de godganse dag te tukken. Lekker wegdromen in die blauwe ogen zit er voor jou dus niet in. Het is normaal dat baby’s heel veel slapen. Gemiddeld slaapt een pasgeboren baby zo tussen de 16 tot 20 uur per dag.

    De momentjes dat je kleintje wakker is, is hij aan het drinken of poepen en daarna gaan de oogjes weer dicht. Troost je, dit wordt na een aantal maanden al minder. Lees ook: Hoeveel slaapt een baby?

  10. welke borstkolf past bij jou banner
  11. Is het normaal dat mijn baby soms als een malle met de armen en beentjes zwaait?

    Het ziet er misschien heel raar uit maar veel baby’s liggen soms een tikkeltje hysterisch met de armpjes en beentjes te zwaaien. Bijvoorbeeld als hij schrikt of in de slaap. Dit is heel normaal en is gewoon een schrikreflex.

  12. Mijn baby slaat zichzelf wakker in de slaap, wat kan ik hier tegen doen

    Je wilt natuurlijk dat je baby rustig kan slapen (zodat jij dat ook kunt doen), maar soms merk je dat de baby zichzelf telkens wakker slaat. Bekende vragen van moeders met een pasgeboren baby zijn: wat kan je doen tegen die wapperende handjes in de slaap en hoe kan je dit aanpakken.

    Wat je kunt doen: je baby inwikkelen of inbakeren. Hoe je dat kunt doen: vraag het aan je kraamhulp, een consulent die alles over inbakeren weet of aan het consultatiebureau. Ga niet zelf je kindje inbakeren zonder dat het je ooit is voorgedaan.

  13. Hoe vaak poept en plast een baby?

    Vanaf een week oud produceren baby’s ongeveer 4 tot 6 plasluiers per dag. Daarvoor begint het met één en bouwt dit langzaam op.
    Geef je borstvoeding dan zal je vaker te maken krijgen met poepluiers (en spuitluiers) dan als je flesvoeding geeft. Borst gevoede baby’s kunnen wel na elke voeding poepen.
    Een baby die flesvoeding krijgt poept 1 tot 3 keer per dag, maar het kan voorkomen dat je kleintje een dag tot een week niet poept. Dat is normaal.

  14. luiers met korting banner
  15. Is een speen wel goed om te geven?

    Misschien denk je bij spenen meteen aan kinderen met een schots en scheef gebit, maar dat valt echt wel mee. Zolang je de speen op tijd afleert is het echt niet verkeerd om je baby hier lekker aan te laten sabbelen, hier zal je baby lekker rustig van worden. Lees hier wat de beste fopspeen is.

  16. Wanneer gaat mijn baby doorslapen?

    Zeer bekende vragen van moeders met een pasgeboren baby: wanneer gaat die kleine baby een nacht doorslapen? Waarschijnlijk ben je na een week of twee wel klaar met die gebroken nachten. Heel begrijpelijk, maar toch moet je nog even doorzetten.
    De meeste baby’s gaan vanaf de 3 maanden pas echt langer slapen in de nacht. Maar misschien is jouw baby eerder, of later. Zorg er in ieder geval voor dat je deze tips om de baby te laten doorslapen even leest.

  17. Hoe verloopt het eerste bezoek aan het consultatiebureau?

    Het eerste bezoek aan het consultatiebureau is wanneer je baby 4 weken oud is. De arts zal je baby onderzoeken en vragen hoe het allemaal gaat. Voordat de afspraak met de arts plaatsvindt zal je baby gewogen en gemeten worden.

    Als je binnenkomt moet je jezelf even melden, vervolgens kleed je jouw baby uit en verschoon je de luier. Je kunt je baby in een doek wikkelen terwijl je wacht totdat je baby gewogen en gemeten kan worden. Hierna wordt je opgeroepen bij de arts. Pas na dit onderzoek kleed je jouw baby weer aan. Meenemen: schone luier, luierdoekjes, luierzakje, grote doek, eventueel het groeiboekje (tegenwoordig is dat vaak gedigitaliseerd).

  18. luierkorting op pampers banner
  19. Moet mijn baby op vaste tijden naar bed?

    De eerste maanden heeft je baby nog geen vaste tijden voor de slaapjes, je hoeft je baby dan ook geen ritme op te leggen. Geloof me: dat komt vanzelf als je maar zorgt voor rust, regelmaat en een vast patroon.

    Zorg er daarnaast voor dat je jouw baby in bed legt wanneer je de eerste vermoeidheid signalen ziet en niet pas als je baby al bijna slaapt. Vermoeidheidssignalen: gapen, wegkijken, beetje jengelen, in de oogjes wrijven. Lees hier meer over je baby een ritme aanleren.

  20. antwoorden op vragen van moeders met pasgeboren baby

  21. Slaapt mijn baby langer door als ik hem langer wakker houd?

    Nee. Helaas werkt het niet zo. Langer wakker houden werkt juist averechts. Je baby raakt dan oververmoeid en kan daardoor juist slechter slapen. Heb gewoon geduld, jouw ritme krijg je heus wel weer een keer terug.

  22. Hoe warm moet de babykamer zijn?

    Onderdruk je behoefte om in de winter de verwarming op hoog te zetten, want een warme babykamer is niet optimaal voor je kleintje. De beste temperatuur van de babykamer ligt tussen de 16 en 18°C. Dat betekent dus: verwarming uit, ook in de winter. Je kunt beter je kindje wat extra toedekken. Lees hier meer over veilig slapen.

  23. Waarom huilt mijn baby (nu weer)?

    Vragen van moeders met een pasgeboren baby die ze eigenlijk niet altijd durven te stellen zijn: waarom huilt mijn baby, waarom is mijn baby vandaag zo lastig en waarom is het elke avond weer drama? Hier zijn diverse redenen voor.

    beste babyfles banner

    Meestal huilt je baby omdat hij of zij honger heeft of last heeft van darmkrampjes. Heeft je kleintje net wat melk achter de spreekwoordelijke kiezen en huilt je kleintje nog. Kijk dan even in de luier, controleer of er niets van de kleding ofzo kan prikken in het huidje. En vraag jezelf af of je baby al een boertje heeft gelaten. Lees hier meer over waarom huilt een baby?

  24. Naast de ‘normale’ zaken die je baby aan het huilen zetten, kan het ook zijn dat je baby meer huilt en hangerig is omdat hij of zij in een sprongetje zit, een regeldag heeft of gewoon lekker zijn huiluurtje heeft.

  25. Mag mijn baby slapen in de wipstoel of maxi cosi?

    Na lang jammeren slaapt je baby eindelijk, maar helaas niet in het bedje, maar in de wipstoel of maxi cosi. En nu? Tja, laat maar liggen, maar eigenlijk is het beter dat je kleintje in het bedje slaapt. Sowieso is het beter voor de fysieke ontwikkeling dat je baby ligt en niet teveel zit in een gedwongen houding.

    De regel is dat je baby niet meer dan 2 uur per dag in een zittende positie mag doorbrengen. Een half uurtje in de auto hoort ook al bij die 2 uur. Je baby ‘mag’ dan nog 1,5 uur in de wipstoel (bijvoorbeeld). Lees hier meer over de beste wipstoel met motortje

  26. Mag ik borstvoeding geven na een wijntje?

    Ik miste mijn wijntjes ontzettend tijdens de zwangerschap, maar als je borstvoeding geeft moet je toch nog even wachten met de wilde avondjes. Je mag geen borstvoeding geven nadat je net een wijntje hebt gedronken. Alcohol zit al meteen in je bloed en dus ook in je moedermelk.

    welke borstkolf past bij jou banner

    Wil je graag een wijntje drinken, doe dit dan direct na de borstvoeding. Je lichaam kan dan de schadelijke stoffen afbreken zodat je melk weer schoon is voor de volgende voeding. Hier heeft je lichaam 1 tot 1,5 uur per wijntje voor nodig. Je moet dus altijd minimaal 1,5 uur wachten met borstvoeding geven na een wijntje. Na 2 wijntjes is dit 3 uur en ga zo door.

  27. Wanneer valt het navelstompje eraf?

    Dat navelstompje ontsiert dat lieve buikje natuurlijk, dus vragen veel moeders van een pasgeboren baby zich af wanneer dat ding er een keer afvalt. Nou dat gebeurt tussen de 5 tot 14 dagen na de geboorte. Het gaat er vanzelf af, ga er dus niet aan pulken.

  28. Wanneer gaat mijn baby lachen?

    De eerste weken ziet je baby nog maar bar weinig, geen wonder dat er nog geen lachje vanaf kan. Na een maand wordt het zicht al wat beter en kan je baby jou ook beter zien. Zo rond de 5 weken oud kun je al je eerste echte lach van je baby zien. Dat is echt goud waard! Kijk hier voor wat ziet een baby en tips om jouw baby te laten lachen.

Heb jij nog andere vragen van moeders met een pasgeboren baby? Wellicht vind je het antwoord op Zozwanger!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019