Verzorging

Het navelstompje bij een pasgeboren baby

Vlak na de geboorte van je baby wordt de navelstreng doorgeknipt. Waarschijnlijk door je partner. De navelstreng verbond jouw baby met jou en zat op de plek waar de navel van je kindje zit. Voordat de navelstreng wordt doorgeknipt, wordt deze afgeklemd zodat je baby geen bloed verliest. Lees hier wat een navelstompje precies is, hoe je het kunt verzorgen en wanneer deze los laat.Wat is een navelstrengstompje of navelstompje?

Iedereen heeft een navel. De navel is de plek waar de navelstreng zat toen je nog in de buik zat. De navelstreng voorziet de baby van voeding. Na de geboorte is de navelstreng niet meer nodig en wordt deze eerst afgeklemd en daarna doorgeknipt. Het kleine stukje navelstreng dat nog aan je baby vast zit wordt het navelstompje genoemd.
navelstreng doorknippen
In het begin ziet het er geel uit en voelt het aan als gelei. Later gaat het krimpen, verschrompelen en zwart kleuren. Aan het navelstrengstompje zit een klemmetje die er meestal op blijft zitten totdat het navelstompje er vanzelf af valt.

Wanneer laat het navelstompje los?

Het navelstrengstompje moet eerst goed indrogen voordat het los kan laten. Het laat los ongeveer 7 dagen na de bevalling, maar het kan ook eerder of later. Het stompje kan het beste indrogen als er goed lucht bij kan komen. Zorg er daarom voor dat het vrij is en er geen luier overheen zit.

Hoe doe je het navelstompje verzorgen?

Je hoeft het stompje in principe niet apart te verzorgen als het niet ontstoken is. Laat het dus gewoon zoals het is en probeer het droog te houden. Mocht het toch vies worden dan kun je het met warm water of met een watje met alcohol schoonmaken en droogdeppen. Is je baby in bad geweest dan moet je het navelstompje ook goed droogdeppen. Zorg ervoor dat er geen zeepresten op blijven zitten!

babydoos zwitsal startersbox

Alles wat je nodig hebt in een handige box met 40% korting! Zwitsal babyolie, shampoo, wasgel, zinkzalf, zachte crème en billendoekjes.

Wat als het navelstompje ontstoken is?

Het navelstompje is ontstoken als de huid rondom (navelhofje) en de navel rood en opgezet zijn. De navel stinkt ook opvallend en het kan voorkomen dat er wat pus om de navel zit.

Vraag altijd meteen advies aan de kraamverzorgster of ga naar de huisarts als je een ontsteking opmerkt, want infecties zijn erg gevaarlijk voor een pasgeboren baby. Het navelstompje kun je schoonhouden met wattenbolletjes met alcohol.

Als het navelstompje eraf is, kan het zijn dat het naveltje van je baby de eerste dagen nog wat rood is, bloed of wat pus erop heeft zitten. Dat is niet zo erg en geneest meestal vanzelf. Zorg er wel voor dat je het schoon en droog houdt. Zie je echter dat het gezwollen is, ga dan naar de huisarts.

vadersschapsverlof 2019