sale kleertjes header
Verzorging

Het navelstompje bij een pasgeboren baby

Vlak na de geboorte van je baby wordt de navelstreng doorgeknipt. Waarschijnlijk door je partner. De navelstreng verbindt jouw baby met jou en zit op de plek waar de navel van je kindje zit. Voordat de navelstreng wordt doorgeknipt, wordt deze afgeklemd zodat je baby geen bloed verliest. Lees hier wat een navelstompje precies is, hoe je het kunt verzorgen en wanneer het navelstrengstompje los laat.

lAlles voor je baby banner

Wat is een navelstrengstompje of navelstompje?

Iedereen heeft een navel. De navel is de plek waar de navelstreng heeft gezeten toen je nog in de buik zat. De navelstreng voorziet de baby van voeding. Na de geboorte is de navelstreng niet meer nodig en wordt deze eerst afgeklemd en daarna doorgeknipt. Het kleine stukje navelstreng dat nog aan je baby vastzit wordt het navelstompje genoemd.

Dit zou elke ouder moeten weten! Bewaar de stamcellen uit de navelstreng van de baby voor later!

navelstreng doorknippen
In het begin ziet het stompje er geel uit en voelt het aan als gelei. Later gaat het krimpen, verschrompelen en zwart kleuren. Aan het navelstrengstompje is een klemmetje of navelring zoals de cordring vastgemaakt, die er meestal op blijft zitten totdat het navelstompje er vanzelf af valt.
Wanneer laat het navelstompje los?

Het navelstrengstompje moet eerst goed indrogen voordat het los kan laten. Het stompje laat ongeveer 7 dagen na de bevalling los, maar het kan ook eerder of later. Het stompje kan het beste indrogen als er goed lucht bij kan komen. Zorg er daarom voor dat het vrij is en er geen luier overheen valt.

startersbox zwitsal banner

Hoe kan je het navelstompje verzorgen?

Je hoeft het stompje in principe niet apart te verzorgen als het niet ontstoken is. Laat het dus gewoon zoals het is en probeer het droog te houden. Mocht het toch vies worden dan kun je het met warm water of met een watje met alcohol schoonmaken en droogdeppen. Is je baby in bad geweest dan moet je het navelstompje ook goed droogdeppen. Zorg ervoor dat er geen zeepresten op blijven zitten!

banner billendoekjes waterwipes

Wat als het navelstrengstompje ontstoken is?

Het navelstompje is ontstoken als de huid rondom (navelhofje) en de navel rood en opgezet zijn. De navel stinkt ook opvallend en het kan voorkomen dat er wat pus om de navel zit.

Vraag altijd meteen advies aan de kraamverzorgster of ga naar de huisarts als je een ontsteking opmerkt, want infecties zijn erg gevaarlijk voor een pasgeboren baby. Het navelstompje kan je schoonhouden met wattenstokjes met alcohol.

Als het navelstompje eraf is, kan het zijn dat het naveltje van je baby de eerste dagen nog wat rood is, bloed of wat pus erop heeft zitten. Dat is niet zo erg en geneest meestal vanzelf. Zorg er wel voor dat je het schoon en droog houdt. Zie je echter dat het gezwollen is, ga dan naar de huisarts.

Lees ook: Dingen die je als ouders zeker moet regelen als de baby geboren is!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019