“waterwipes
Kraamtijd

Wat doet een kraamhulp of kraamverzorgster?

Afgelopen week had in de intake met de kraamzorg. Een leuk gesprek over hoe ik de kraamtijd voor me zie, waar ik op hoop en waar ik niet op hoop. Nog een paar laatste tips waar ik echt iets aan had. De intake was telefonisch dit keer. Bij de eerste zwangerschap komen ze thuis voor een persoonlijk gesprek en bij de baby’s daarna kan dit prima over de telefoon. Maar wat doet een kraamhulp of kraamverzorgster eigenlijk allemaal?

beste babyfles banner

Wanneer komt de kraamhulp?

Dat hangt ervan af of je thuis of in het ziekenhuis bevalt. Ga je thuis bevallen? Dan komt de kraamhulp al tijdens de bevalling, om de verloskundige te helpen en om jou meteen te kunnen installeren met baby als alles achter de rug is. Beval je in het ziekenhuis? Dan komt de kraamhulp naar je toe op het moment dat je met de baby naar huis mag.




Hoeveel uren kraamzorg krijg je?

Hoeveel uren kraamzorg je krijgt, hangt van een aantal factoren af. Onder andere of je borstvoeding gaat geven of niet. Doe je dat wel? Dan krijg je standaard een indicatie voor 49 uren kraamzorg. Dit wordt in overleg verdeeld over een aantal hele en een aantal halve dagen.
Ga je geen borstvoeding geven? Dan krijg je een indicatie voor 45 uren. Dit zijn richtlijnen, dus er kan nog van alles veranderen. Lees hier alles over kraamzorg!

Toen Yinthe werd geboren kregen wij maar anderhalve dag kraamzorg. Omdat ze een maand te vroeg ter wereld kwam, hebben we een week in het ziekenhuis doorgebracht. We kwamen dus thuis op dag 8 en hadden toen nog maar recht op anderhalve dag kraamzorg. Achteraf een gekkenhuis, want na een week ziekenhuis weet je eigenlijk nog niets en moet je thuis alles nog leren.

Tijdens mijn telefonische intake bleek ook dat dit tegenwoordig anders geregeld is. Mocht onze tweede dochter zich weer te vroeg aandienen, dan is de kans dat we toch nog een week kraamzorg krijgen een stuk groter.
wanneer komt kraamhulp

Wat doet een kraamhulp of kraamverzorgster allemaal?

Fruithapjes maken en voor jou zorgen, is het eerste wat er in mij op komt. Maar dat is natuurlijk maar een hele kleine greep uit haar taken. Toen ik de eerste keer zwanger was, zag ik er serieus tegenop, die kraamweek.

Het leek me vreselijk, de hele week zo’n mens in je huis. Die alles weet en je gaat vertellen wat je wel en niet moet doen. Die in je kastjes zit en zegt dat je even moet gaat rusten. Niets voor mij. Maar achteraf, nu we die kraamweek dus niet gehad hebben, vind ik het toch jammer.

Bij schoonzusjes en vriendinnen zag ik hoe het ook kon. Een mama die lekker met de baby kon pronken, voor wie thee werd gezet en die eigenlijk niets hoefde te doen. In plaats van ikzelf, die alle kraamvisite zelf kon ontvangen, de koffie mocht zetten, tussendoor de baby moest voeden en geen middagdutje mee heeft gepakt.

hema rompers

Dan kan ik er nu toch wel naar uitkijken om deze keer wel een echte kraamweek te hebben. Aan de telefoon werd ook aangegeven dat de kraamhulp de oudere kinderen er juist bij willen betrekken. Heel fijn dus, ik zie Yinthe al in haar eigen kraamzorg jasje helpen de baby in bad te doen, met haar grote zus diploma op zak. Kraamtranen gegarandeerd, bij voorbaat al kan ik je zeggen.

Er wordt dus zeker voor je gezorgd, er wordt op je gelet. Ben je lichamelijk in orde, heb je geen koorts, kan je alles nog aan? Er wordt voor je gezin gezorgd, krijgen de oudere kindjes wat ze nodig hebben, redt de partner het allemaal? Maar dat is nog niet alles, ze leren je ook de fijne kneepjes van de babyverzorging.

Lees hier: 12 Handige tips van de kraamverzorgster of kraamhulp

Wat ga je allemaal leren van de kraamverzorgende?

Zeker bij een eerste zwangerschap gaat er een wereld voor je open. Alleen al qua voeding, of je nu wel of geen borstvoeding heeft. Hoe vaak, hoe veel, op verzoek of niet. Hoe leg je aan, hoe maak je de fles schoon, hoe maak je een fles babyvoeding klaar? Flesjes uitkoken, spenen uitkoken, wasjes draaien. De baby verschonen zonder dat je zelf onder geplast wordt. Douchen met je baby, je kindje in bad doen, en nog veel meer!

Alle handige tips en trucs van de kraamverzorgster krijg je aangereikt. Wil je graag babymassage doen? Wordt geregeld. De kraamhulp weet alles en als ze het niet weten dan zorgen ze dat ze het te weten komen.

Zo kreeg ik nu al de tip om twee zakjes met appelstroop in de vriezer te stoppen. Ik ga geen borstvoeding geven en krijg op dag 3 sowieso stuwing (wist ik niet, wist zij wel!). Dan geven die zakjes verlichting en ben je er snel vanaf. Nu al geslaagd, die kraamhulp en ik ben nog niet eens bevallen!

De kraamhulp die ik sprak gaf ook heel duidelijk aan: “we zeggen niet wat je moet doen, we geven je handvatten en je grijpt zelf wat je wilt gebruiken”.

Dat beantwoord denk ik perfect de vraag: “Wat doet een kraamhulp?” En ik hoop zelf over een week of 9 mijn ervaringen met de kraamverzorgster met jullie te kunnen delen.

Lees ook deze 13 tips voor de eerste dagen met een pasgeboren baby en recepten met makkelijke maaltijden voor tijdens de kraamweek!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019