header banner hema
Kraamtijd

Mijn ervaring met de kraamverzorgster!

Sommige vrouwen kijken er vanaf het begin van de zwangerschap al naar uit: de kraamweek. Lekker vertroeteld worden door de kraamverzorgster en helemaal niets hoeven. Maar er zijn ook vrouwen die het verschrikkelijk lijkt, zo’n vreemde in je huis. Ik was er een van om eerlijk te zijn. Daarom deel ik jullie mijn ervaring met de kraamverzorgster. Viel het mee of viel het tegen?

beste babyfles banner

De kraamverzorgster, wat doet ze eigenlijk?

Laten we even beginnen met de theorie, want waarom is de kraamverzorgster er eigenlijk? Nou, om te beginnen; niet om de ramen te wassen, je keukenkastjes uit te soppen en de boodschappen te doen. De kraamverzorgster is er om ervoor te zorgen dat het met jou (de kraamvrouw) en jouw baby goed gaat.

En de tijd die over blijft ( naast het in de gaten houden, verzorgen en controleren van moeder en kind) die wordt gebruikt voor wat licht huishoudelijke taken. Zoals het bed verschonen, een wasje draaien of eten koken, als je dat fijn vindt. In de loop van de zwangerschap heb je een (telefonische) afspraak met de kraamzorg organisatie, om door te spreken wat jij wel en niet belangrijk vindt. Lees hier meer informatie over wat een kraamverzorgster allemaal doet!
Hoe keek ik van te voren naar de kraamverzorgster?

Om te beginnen, tijdens mijn eerste zwangerschap leek het mij vreselijk. Een vreemde in mijn huis, die me fruit zou gaan voeren (ik ben een slechte fruit eter), die in mijn kasten zou rommelen en die mij zou gaan vertellen dat ik ’s middags een dutje moest gaan doen.

Op zo’n ervaring met de kraamverzorgster zat ik helemaal niet op te wachten. En mijn gebeden werden verhoord. Onze dochter kwam een maand te vroeg en we verbleven de eerste week in het ziekenhuis. Waar ik dus geen hulp kreeg, want ik was ontslagen en we waren op de kinderafdeling.

Toen we naar huis mochten, hadden we nog recht op anderhalve dag kraamzorg. En in die anderhalve dag stopte ik huilend met borstvoeding, waar de kraamverzorgster mij echt heel goed mee heeft geholpen. Ook wilde ik perse een spoedcursus babymassage en hadden we verder helemaal nergens tijd meer voor. Na die dagen stonden we er alleen voor en dat werden echt een paar hele pittige weken.

Lees ook: De eerste nacht met een baby!

hema baby kinderkleding

Veranderde mijn kijk op de kraamverzorgster?

Eenmaal zwanger van onze tweede dochter keek ik er dus heel anders naar. Bij vriendinnen zag ik hoe relaxt een kraamweek kon zijn en die had ik dus wel gemist met Yinthe.

Nu hoopte ik erop dat ik ook een normale kraamweek kreeg, maar opnieuw kwam er roet in het eten: Corona! Daar kon de kraamverzorgster niets aan doen, maar kraamvisite tijdens corona was in die tijd echt uit den boze. Er werd gezwaaid voor het raam en dat was dat.

Wat was mijn ervaring met de kraamverzorgster?

Mijn tweede dochter werd na ruim 39 weken zwangerschap geboren in het ziekenhuis, in het bijzijn van mijn verloskundige en de kraamverzorgster. Zij ging na de bevalling met ons mee naar huis om ons op weg te helpen. De dag erna kwam er een andere kraamverzorgster, die de rest van de kraamtijd bleef.

Jolanda. Een leuke, nuchtere vrouw waar onze peuter mee weg liep. Eigenlijk had Jolanda een makkie bij ons. Ik voelde me namelijk kiplekker (en zat de avond van Myrahs geboorte met een wijntje op de bank). Mijn man zat thuis (want: eerste volledige lockdown en hij was chefkok) en onze dochter ging dus ook niet naar de opvang. Zonder kraamvisite hadden we dus eigenlijk helemaal niets te doen.

Het gevolg was een hele gezellige week. We maakten grapjes en dronken sloten thee. Frank maakte lekkere lunches en Jolanda nam na dag 1 geen boterhammen meer mee van huis. 😉 We aten pannenkoeken, soep en broodjes carpaccio en ossenworst.

Jolanda knutselde met Yinthe, speelde verstoppertje met haar en ze gingen samen naar de speeltuin. En ik? Ik genoot. Ik had alle tijd om te wennen aan Myrah, ging iedere middag even lekker liggen, hoefde geen rekening te houden met kraamvisites en kon na 3 dagen al even zelf een boodschapje gaan halen. We zaten helemaal in onze eigen bubbel, in een brandschoon huis en heel veel gezelligheid!

De conclusie van mijn ervaring met de kraamverzorgster?

Tja, ik kan eigenlijk alleen maar concluderen dat ik dus geen enkele ‘normale’ kraamweek heb gehad. Want een kraamweek in de lockdown, de hele week met het hele gezin thuis? Dat is ook niet hoe het eigenlijk geweest zou zijn. En ook ‘onze Jolanda’ vond het maar raar. Ze voelde zich bijna overbodig en heeft dan ook niet al haar uren opgemaakt, uiteraard in overleg met ons.

Op dag twee zei ik al dat als ze ergens anders harder nodig was, ik dat echt niet erg vond. Want ook in de kraamzorg kampen ze met problemen rondom Covid. Gelukkig heb ik echt genoten van de rust en vond ik het achteraf niet raar dat een vreemde in ons huis was. Zo voelde het ook helemaal niet.

Mijn ervaring met de kraamverzorgster is dus achteraf echt heel goed! Ik denk dat het belangrijk is om open jouw kraamweek in te gaan. Geef de kraamverzorgster een kans, ook als je sceptisch bent. Bedenk wat je graag van haar wilt leren en hoe jij de week graag zou zien.
Maar heb je meteen het gevoel dat er geen klik is? Schroom dan zeker niet om jouw kraamzorg organisatie te bellen en dit aan te geven. Want het is echt zonde om zo’n bijzondere week te laten verpesten!

Lees ook: Waarom een kraamweek vaak niet gaat zoals je verwacht!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019