banner cheezzbaby 728x200
Kraamtijd

Waarom een kraamweek vaak niet gaat zoals je verwacht!

Stralend zit je in je bed dat elke dag verschoond wordt, in je huis dat er spik en span uit ziet. Een rozige, schattige slapende baby op je borst. Die na de, perfect lopende borstvoeding, lekker in slaap is gevallen. De kraamverzorgster laat het kraambezoek binnen en samen drinken jullie thee met een beschuitje. Dit is hoe je het voor je ziet toch, de kraamweek? Is het echt zo’n roze wolk? Of valt het soms ook wel een beetje tegen?

beste babyfoon bol.com

Met je kraamverband op je roze wolk tijdens de kraamweek

Dat schone bed komt er waarschijnlijk wel, en de kraamverzorgster zal je was lekker bijhouden en zorgen voor een schone badkamer en een schoon toilet. Maar dat is niet voor niets. Je bent namelijk net bevallen en hoe makkelijk of moeilijk dat ook gegaan is. Waarschijnlijk zit je nog niet echt lekker, letterlijk.

In je onderbroek (of de oude boxershorts van manlief, tip!) prijken heerlijke grote kraamverbanden. Die je elke keer als je opstaat weer wilt verschonen omdat je er een klont bloed in voelt lopen. Dat opstaan gaat misschien ook niet zo vlot als je zou willen, met dank aan een paar hechtingen, die je overhield aan de bevalling.
Hygiëne is dus belangrijk. En plassen? Behalve dat het prikt moet je daarna ook goed spoelen, met een fles water, of de douchekop. Kortom: zo stralend als je er bij wilt zitten, zo beurs voelt het nog onder de dekens van je heerlijke schone bed 😉

huggies banner voordeel

Klikt het met je kraamverzorgster?

Tijdens het intake gesprek heb je al kunnen aangeven wat je belangrijk vindt tijdens jouw kraamweek, op welke punten je graag de aandacht vestigt en wat van jou wel wat minder mag. Toch kan het gewoon gebeuren dat je totaal geen klik hebt met je kraamverzorgster. Dat jullie niet op een lijn liggen of dat het gewoon ‘je persoon’ niet is.

Het kan ook zo zijn dat het niet klikt met je andere kinderen of je partner. Geef dit op tijd aan en probeer dit niet jouw kraamweek te laten verzieken. Als het echt niet lekker samengaat en je dit netjes aangeeft wordt er een andere, meer matchende, kraamverzorgster voor je gezocht.

cheezzbaby banner

op de roze wolk kraamweek

Die verrekte hormonen

Zag je van tevoren romantische plaatjes voor je? Van de hele familie rond je bed, de baby doorgevend en allemaal trotse blije gezichten? Misschien voelt dit tijdens de kraamweek wel helemaal niet goed. Wil je het liefst een muurtje om je huis bouwen en lekker cocoonen met je eigen gezin, zonder constant andere mensen om je heen. Of moet je al huilen bij het idee dat je de baby uit handen moet geven, aan je verre oudoom die je anders ook nooit ziet, die met zijn grote handen.

Geef er aan toe! Ook aan die kraamtranen die je hoe dan ook gaat krijgen, het hoort er nu eenmaal bij. Later lach je er om. Het is jouw kraamweek, jullie moment. Deze periode kan je niet overdoen. Dus wil je even geen bezoek? Zeg dat dan eerlijk. En beperk het bezoek in die eerste weken lekker tot mensen die er echt toe doen, die echt belangrijk voor je zijn en dichtbij je staan.

Waar je je goed bij voelt en waarbij je je niet groter voor hoeft te doen dan je eigenlijk bent. Luister naar je kraamverzorgster! Soms ziet zij eerder dat het wel even genoeg is geweest dan dat je het zelf beseft. Ze heeft vaker met dit bijltje gehakt, doe er je voordeel mee.

Beste babyfles difrax banner

Waarom een kraamweek vaak niet gaat zoals je had verwacht!

Tuurlijk, er zijn genoeg kraamweken die gaan zoals je zou willen. Met verse fruithapjes en een stralende mama. Maar het kan ook tegenzitten. Misschien moet je wel langer in het ziekenhuis blijven, en heb je daardoor helemaal geen of maar een paar dagen kraamzorg thuis. Of heb je zo’n zware bevalling gehad dat je helemaal geen zin hebt in die babymassage die je zo graag wilde leren. Misschien valt de borstvoeding wel tegen, heb je daardoor pijn of krijg je borstontsteking.

De kraamverzorgster is er om je daarmee te helpen. Geef je lichaam (en geest) de tijd om te herstellen, en probeer als het kan te genieten van de mooie momenten die een kraamweek met zich mee brengt. Onderschat het niet, ook slaaptekort is best iets wat erin hakt. Omgaan met gebroken nachten waar je even aan moet wennen.

De kraamweek gaat, net zoals de bevalling, nu eenmaal niet altijd zoals gepland. Toen onze dochter geboren werd kregen we na een week ziekenhuis, nog anderhalve dag kraamzorg. Anderhalve dag waarin ik wilde ‘leren’ douchen met de baby, waarin ik babymassage wilde doen en ondertussen onze draai thuis probeerde te vinden. Daar is geen fruithapje, en geen beschuitje met muisjes aan te pas gekomen.

Het loopt zoals het loopt en probeer er het beste van te maken. Ook als de kraamweek niet zo gaat als je had verwacht!videovandesint banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!