header luiers van pampers met 50% korting
Kraamtijd

Te veel afvallen na de bevalling of zwangerschap

De meeste vrouwen die net zijn bevallen, kampen na de zwangerschap met die vervelende zwangerschapskilo’s. Maar het kan ook anders. Sommige vrouwen merken dat ze te veel afvallen na de bevalling, zonder dat hier een duidelijke oorzaak voor is. Een luxe probleem? Een geschenk uit de hemel? Niet bepaald, want teveel afvallen na de bevalling kan ook problemen met zich meebrengen. Denk aan weinig energie, stemmingswisselingen en ondergewicht. Lees hier meer over de oorzaken en wat je eraan kunt doen.

banner billendoekjes waterwipes

Ik blijf afvallen na de bevalling!

Het lijkt bijna een droom die werkelijkheid wordt: na de bevalling blijf je afvallen zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Dat is leuk die eerste 10 kilo’s maar wordt een stuk minder plezierig als je gewicht elke maand met een paar kilo’s blijft zakken.

Er zijn stiekem best veel vrouwen die last hebben van te veel gewichtsverlies en zich hier zorgen over maken. Sommige dames geven aan dat ze na 2 jaar nog steeds een kilo per maand blijven afvallen zonder dat ze weten waarom. Andere vrouwen vallen wel 2 tot 3 kilo per week af en naderen de gevaarlijke ondergrens voor ondergewicht. Slank zijn is fijn, maar te dun wil je ook niet.




Lichter dan voor de zwangerschap

Teveel afvallen na de bevalling wordt gevaarlijker en meer verdacht als je binnen een korte tijd al lichter bent dan voor je zwangerschap, terwijl je niet anders eet. Of je hebt niet het gevoel dat je honger hebt. In dit geval is het heel belangrijk om je gewicht goed in de gaten te houden. Bereken ook je BMI (dat kan bijvoorbeeld op de website van het voedingscentrum).

Als je jouw BMI berekent, kan je zien of je een gezond gewicht hebt of een ondergewicht. Bespreek ook altijd met je huisarts als je teveel blijft afvallen na de bevalling. Zeker voor de vrouwen die borstvoeding geven kan het vervelende gevolgen hebben. Wanneer je afvalt tijdens het borstvoeding geven komen er ongewenste stoffen in je moedermelk terecht en deze bereiken dus ook jouw baby.
te veel afvallen na de bevalling

Te veel afvallen na de bevalling door de schildklier

Eén oorzaak als je te veel blijft afvallen na de bevalling is een schildklierontsteking. Bij ongeveer 7% van de zwangere vrouwen komt een schildklierontsteking voor na de bevalling. Het kan zijn dat door deze ontsteking jouw schildklier langzamer gaat werken (je komt aan of valt niets af) of sneller gaat werken (je valt af).

Een te snel werkende schildklier wordt ook wel hyperthyreoïdie genoemd. Hyperthyreoïdie is bijna altijd een auto-immuunziekte. Dit houdt in dat het lichaam lichaamseigen stoffen gaat afbreken. Andere auto-immuunziekten zijn reuma of diabetes type I. Waarom het lichaam zichzelf soort van aanvalt is niet te verklaren.

babykleding hema banner

Symptomen van een te snel werkende schildklier

Vrouwen die een te snel werkende schildklier ontwikkelen door de auto-immuunziekte hebben dit vaak niet eens door. Sommige vrouwen merken het wel doordat ze bijvoorbeeld gaan afvallen zonder dat ze hun eetpatroon aanpassen. Andere symptomen:

  1. Vermoeidheid
  2. Hartkloppingen
  3. Jezelf gejaagd voelen
  4. Stemmingswisselingen
  5. Kort lontje
  6. Darmklachten
  7. Veel warm hebben
prenatal banner weekaanbiedingen

Behandelen te snel werkende schildklier door zwangerschap

Merk je de bovenstaande symptomen op na je bevalling, dan kan je het beste contact opnemen met je huisarts. De huisarts kan jouw bloed onderzoeken en vaststellen of je hyperthyreoïdie hebt. In de meeste gevallen is verdere behandeling niet nodig. In ieder geval niet wanneer het optreedt na de bevalling. Vaak gaat de ontsteking na 1 tot 4 à 6 maanden vanzelf weg en werkt je schildklier daarna weer naar behoren.
kolfapparaat wat is kolven

Te veel afvallen na de bevalling door kolven

Een andere reden voor te veel afvallen na de bevalling is borstvoeding geven of kolven. Borstvoeding geven (en daar hoort kolven ook bij) kost dagelijks 500 kilocalorieën extra. Dit betekent dus dat je 500 kilocalorieën méér verbrand dan wanneer je geen borstvoeding geeft. Afvallen door kolven en borstvoeding is dus zeker mogelijk.

Normaal gesproken zou je ongeveer een halve kilo per week afvallen als je 500 kilocalorieën minder eet of extra verbrandt. Als je dus deze 500 kilocalorieën niet aanvult met voeding, val je af. En afvallen tijdens borstvoeding geven is niet goed voor jou en je baby.

Zorg dus dat je dagelijks je voeding aanvult. Een handige manier om erachter te komen hoeveel je mag eten, is door jou schijf van vijf te bekijken. Dit kun je hier doen (even naar beneden scrollen).

Afslanken met korting banner

Hoeveel afvallen na zwangerschap

Hoeveel je kunt afvallen na de zwangerschap en hoe snel dat gaat verschilt bij iedereen. Maar houd je gewicht in ieder geval goed in de gaten, zeker als je ongewenst gewichtsverlies hebt.
Naast schildklierproblemen en borstvoeding zijn er nog een paar andere oorzaken van te veel afvallen na de bevalling.

  1. Stress

    Het nieuwe leven met baby kan je stress opleveren. Zeker wanneer dit je eerste kindje is. Je moet nog heel erg wennen en soms lijkt het allemaal erg veel. Door deze stress kan je eetlust verminderen of vergeet je te eten. Lees hier meer over het post traumatisch stress syndroom.

  2. Vermoeidheid

    Nu je een baby hebt, zal je nachtrust ver te zoeken zijn. Oververmoeidheid na de geboorte van de baby kan bij sommige mensen ook een minder goede eetlust tot gevolg hebben.

  3. Postnatale depressie

    Voel je jezelf erg down, heb je geen energie of nergens zin in? Merk je dat je totaal niet op een roze wolk zit maar eerder op een donderwolk? Voel je nog niet zo heel veel liefde voor je kind? Dit is niet slecht, je hebt waarschijnlijk een postnatale depressie. Schaam jezelf alsjeblieft niet, maar neem contact op met je huisarts zodat je geholpen kunt worden!

Teveel afvallen na de bevalling behandelen

De behandeling van te veel afvallen na de bevalling ligt volledig aan de oorzaak. Neem in ieder geval altijd contact op met je huisarts.

Het eerste wat je zelf kunt doen is opschrijven en bijhouden wat je eet op een dag. Soms lijkt het heel veel, maar is het achteraf gezien minder dan je dacht. Als je hier zicht op hebt, kan je zien of je misschien niet wat meer moet eten. Tevens kun je dit schema ook laten zien aan je huisarts.

Bekijk vervolgens eens de website van het voedingscentrum om te bepalen of je eet volgens de schijf van vijf of toch te weinig binnen krijgt.

Normaal gesproken zou een vrouw van in de 30 het volgende moeten eten (volgens het voedingscentrum dan hè): 4-5 boterhammen, 2 stuks fruit, 250 gram groenten, 250 gram volkorengranen of aardappelen bij het avondeten, 100 gram vlees/vis/vleesvervanger, 25 gram noten, 300 tot 450 ml zuivel en 40 gram kaas moeten eten.
Zit je hier flink onder, dan eet je waarschijnlijk te weinig!



nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019