“waterwipes
Kraamtijd

Tips voor het organiseren van geweldig kraamfeest!

De een vindt het heerlijk, de ander verschrikkelijk: kraamvisite. Als je een grote familie hebt, veel vrienden en veel kennissen heb je een heleboel kraambezoek te gaan. Soms krijg je nog maanden na de geboorte van je baby visite. Dit kan voorkomen door een kraamfeest te geven. Hoe je dat doet en wat het is? Dat lees je hier!

cheezzbaby banner

Kraamfeest of kraambezoek?

Toen onze oudste dochter werd geboren, brachten we de eerste week door in het ziekenhuis. En ieder bezoekuur hadden we bezoek, soms wel twee verschillende bezoekjes. Toen we naar huis mochten was ik kapot en toen begon ‘het echte leven’ pas.

Bij onze tweede dochter zaten we midden in de lockdown en mochten we amper kraambezoek ontvangen tijdens de Corona tijd. Echt het tegenovergestelde dus.

Heb jij geen zin in iedere dag (meerdere) bezoekjes? Dan kan je ervoor kiezen om een kraamfeest te geven. Op deze manier kan jij de eerste tijd rustig bijkomen van de bevalling en genieten van jouw baby. Je geeft dan op een later tijdstip een feestje voor iedereen die je daar bij wilt hebben. Lees hier meer tips die je helpen kiezen tussen babyborrel of kraambezoek.




Wanneer na de bevalling geef je een kraamfeest?

Het is natuurlijk het meest belangrijk dat jij je goed voelt als jullie het kraamfeestje geven. Houd er dus met het plannen van een datum rekening mee dat je eerst wilt herstellen van de bevalling. Het is logisch dat je wel meteen jouw baby wilt showen, dus je kunt er voor kiezen om je naaste familie wel te laten komen in de kraamweek.

De rest van je vrienden, buren, collega’s en kennissen kan je dan ‘bewaren’ voor je kraamfeest. Vaak worden kraamfeesten gegeven als de baby tussen de 2 en 6 weken oud is. Eigenlijk in jouw zwangerschapsverlof dus.

baby kleertjes banner

Tips voor het organiseren van een geweldig kraamfeest!

  1. Plan voor de bevalling!

    Probeer zoveel mogelijk alles te regelen voor je gaat bevallen. Dit scheelt je na die tijd een hoop stress, want je zult zien dat zo’n baby nog best veel tijd kan kosten. Ook de slapeloze nachten met een baby hebben misschien meer impact dan je zou denken. Dus hoe meer je al geregeld hebt, hoe relaxter het daarna voor je is.

  2. Locatie

    Heb je thuis genoeg ruimte om alle gasten te ontvangen? In de zomer kan je misschien de tuin gebruiken, maar houd er wel rekening mee dat het kan regenen.

    Je kunt er ook voor kiezen om het feest op een andere locatie te houden. Dit kan je op een goedkopere manier doen, door een zaaltje te huren in bijvoorbeeld een buurthuis. Maar je kunt het feest ook in een horecagelegenheid geven.

  3. Plekje voor de baby

    Het hele kraamfeest draait natuurlijk om jullie baby. Als je thuis bent kun je hem natuurlijk rustig in zijn bedje leggen om te slapen, maar op locatie is dat misschien anders. Zorg dat je van te voren hebt gecheckt waar je kindje rustig kan liggen. Je kunt ook kiezen voor de draagzak.

    Bedenk ook wat je wel of niet fijn vindt met betrekking tot het vasthouden van je baby. Bij “kraamschudden” is het gebruikelijk dat het kindje van arm tot arm gaat. Maar dan is de kans groot dat jij later met een overprikkelde baby zit.
    Vind je dit niet fijn? Maak dan zelf een rondje langs de gasten en zeg gewoon eerlijk dat je liever je kindje bij je houdt.

  4. Hapjes/drankjes

    Bij een kraamfeest hoort natuurlijk ook wat lekkers. Vier je het thuis? Dan kan je er met mooi weer voor kiezen om de barbecue aan te zetten.

    Maar je kunt er ook voor kiezen om het feestje niet onder etenstijd te doen, dat scheelt al enorm in de kosten. Door als thema high tea/coffee te nemen kan je gemakkelijk zorgen dat iedereen iets lekkers krijgt. Zorg voor genoeg thee en koffie en zet overal schalen neer met gebakjes, koekjes, soesjes, macarons, cake en bonbons. Zo kan iedereen pakken wat hij lekker vindt.

    Wil je wel je gasten iets te eten voorschotelen? Kies dan voor soep en broodjes, dit kan je van tevoren al voorbereiden. Als je op een locatie het kraamfeest geeft, kan je waarschijnlijk kiezen uit verschillende arrangementen.

  5. Aankleding

    Ga je voor de authentieke babylook met blauw of roze? Of kies je voor een leuk thema? De aankleding kan je natuurlijk laten passen bij de stijl van het geboortekaartje. Check van tevoren wel even of je locatie het goed vindt dat je slingers op hangt, als je het niet thuis viert.

  6. Uitnodigingen voor het kraamfeest

    Je kunt ervoor kiezen om de uitnodigingen voor je kraamfeest te versturen. Houd van tevoren een lijst bij zodat de goede mensen een uitnodiging krijgen en je straks niet ineens allerlei mensen op je kraamfeest hebt die je er niet had verwacht.

    En nog erger, de mensen die je er wel bij wilde hebben vergeten bent uit te nodigen. Nog belangrijker: zet een eindtijd op je kaartje!

  7. Speelhoek/vertier grotere kinderen

    Komen er veel kinderen op jullie kraamfeest? Dan kan het fijn zijn om een aparte kinderhoek te maken. Misschien wil je buiten een springkussen neerzetten? Of is er een speeltuin bij de locatie waar je het kraamfeest viert?

  8. Bedankje

    Het is leuk om een klein bedankje te geven aan je gasten als ze weg gaan. Denk aan leuke geboortechocolaatjes, of iets met de foto van jullie kindje erop.

Lees ook: Tips en regels voor kraambezoek of kraamvisite!

Verschil tussen kraamfeest en babyshower?

Een babyshower is voor de bevalling, vaak op het moment dat je zwangerschapsverlof net is begonnen. Meestal zijn het vriendinnen of vrouwelijke familieleden die de babyshower organiseren en komt het voor jou als een verrassing. Een kraamfeest organiseer je zelf en geef je dus pas als je baby geboren is.

Lijkt het jou leuk om een kraamfeest te geven? Of heb je liever iedereen apart zodat je meer tijd hebt voor iedereen? Misschien heb je al een kraamfeest gegeven, dan horen we graag jouw ervaring.

Lees ook: Babyshower voor mannen: De dadchelor!



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019