bol outlet banner
Kraamtijd

Postnatale depressie bij mannen!

We hebben er allemaal wel eens van gehoord en het hopelijk nog niet van dichtbij meegemaakt. Maar wist je dat een postnatale depressie niet alleen bij vrouwen voor komt? Het kan ook zomaar bij jonge vaders gebeuren! Een postnatale depressie bij mannen, hoe zit dat?

beste babyfles banner

Wat is een postnatale depressie?

Zo’n depressie ontwikkel je in de eerste weken of maanden na de geboorte van de baby. Maar het kan ook zijn dat je de postnatale depressie pas krijgt als je gaat afbouwen met borstvoeding of weer aan het werk gaat.
Over het algemeen voel je je somber, heb je nergens zin in en ben je heel erg moe. Je denkt dat je geen goede moeder bent, moet vaak huilen en kunt je moeilijk concentreren. Maar ook kan je negatieve gevoelens hebben over de baby, slecht slapen en bang zijn.

Een postnatale depressie wordt ook wel een postpartum depressie genoemd. Zo’n 13% van de moeders krijgt een postnatale depressie.

Maar hoe kunnen mannen een postnatale depressie krijgen?

Mannen kunnen ook een postnatale depressie ontwikkelen, sterker nog, dit gebeurt bij 5 tot 10% van de jonge vaders! Vaak komt dit doordat ze moeten wennen aan hun nieuwe rol en de grote verantwoordelijkheid.

Veel klachten rondom de zwangerschap hebben te maken met hormonen. Ook bij mannen verandert de hormoonhuishouding als ze vader worden! Mannen maken minder testosteron aan en meer prolactine en oxytocine. Deze stoffen zorgen ervoor dat mannen zich beter kunnen hechten aan iemand, de baby in dit geval. Maar ook dat mannen zich sneller zorgen maken, met de kans op een postnatale depressie tot gevolg.
Wanneer spreken we van een postnatale depressie?

Een depressie is pas officieel een depressie als iemand minstens twee weken achter elkaar somber is of geen plezier heeft in dingen. Ook heeft de vader minder eetlust, slaapt hij slecht, is hij prikkelbaar en kan hij zich slecht concentreren.

Maar het is pas echt een depressie als er sprake is van disfunctioneren. Dit houdt in dat je niet in staat bent om te werken of bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen.

baby kleertjes banner

Hoe uit een postnatale depressie zich bij mannen?

Vaak krijgen vaders past een postnatale depressie als de baby een half jaar oud is. Tot die tijd cijfert de vader zich vaak weg. Hij zorgt voor de moeder die net bevallen is, zorgt voor de baby en moet ondertussen ook gewoon naar zijn werk.

Misschien moet hij extra bijspringen in het huishouden. Hij cijfert zichzelf weg om voor het gezin te zorgen. Als de baby een half jaar is gaat de moeder vaak weer werken en is ze goed hersteld. Eigenlijk heeft de vader dan pas tijd om alles te verwerken.

Waarom hebben vrouwen vaker een postnatale depressie dan mannen?

Volgens de cijfers die bekend zijn hebben moeders vaker een postnatale depressie dan vaders. Maar is dat wel zo? Op de moeders wordt, zeker in het begin, goed gelet. De kraamverzorgster houdt de mama goed in de gaten en ook bij de nacontrole van de verloskundige kom je als moeder nog een keer terug.

Mannen zijn vluchters: ze praten er niet over en gaan door met hun werk. Maar ze melden zich ook minder snel bij een hulpverlener. Misschien zijn er dus wel net zoveel vaders met een postnatale depressie als moeders, maar hebben ze niets gezegd en zijn er mee door blijven lopen. Mannen die eerder een depressie hebben gehad, hebben meer kans op een postnatale depressie.

Heb jij je weleens zorgen gemaakt over het welzijn van je man? En wist je überhaupt dat mannen een postnatale depressie kunnen krijgen? Misschien kijk je er nu met andere ogen naar als je het gevoel hebt dat er iets niet helemaal goed gaat met een jonge vader in jouw omgeving. Want ouders worden van een baby doe je samen en dat is voor een man dus ook best heftig.Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019