“babydeals
Kraamtijd

13 Tips en regels voor kraambezoek of kraamvisite!

Kraamvisite ook wel kraambezoek genoemd, is vaak vooral heel gezellig voor degene die op bezoek gaat. Je bent immers hartstikke benieuwd naar het kindje van je zus, vriendin of collega. Voor de kersverse moeder is kraamvisite vaak een stuk minder leuk. Maar als je je aan de onderstaande tips en regels voor kraambezoek houdt, dan heeft iedereen een fijne tijd!

cheezzbaby banner

Kraamvisite regels

Misschien kan je, voordat je zelf jouw kraamvisite gaat plannen, de mensen uit je omgeving alvast kennis laten maken met onderstaande belangrijke kraamvisite regels. Deze regels en tips zijn echt belangrijk om irritatie te voorkomen en misschien is het dan niet eens nodig om de beste smoezen om de kraamvisite af te zeggen te verzinnen.

Onthoud dit dus heel goed als je zelf op kraamvisite gaat en stuur dit naar iedereen die op kraamvisite wilt komen (en ja… dat kan je prima maken!):
13 Tips en regels voor kraambezoek! Houd je hieraan!

Met deze tips en regels voor kraambezoek zorg je ervoor dat de kersverse ouders zich niet hoeven te irriteren aan het vele bezoek dat ze krijgen. Voor jou lijkt het maar even, maar de ouders zitten vaak dagen of misschien wel weken na de bevalling nog met kraamvisite.

 1. Kondig je bezoek altijd aan en ga nooit zonder afspraak langs

  De kersverse ouders moeten nog erg wennen aan de komst van het kindje en moeten nog hun nieuwe ritme vinden. Stuur daarom eerst even een berichtje om te vragen wanneer je op kraamvisite mag. De ouders kunnen reageren op een moment dat het hun uitkomt. Als je familie bent, dan mag je vaak vrij snel langskomen. Sta je wat verder van hen af, dan ben je meestal een paar weken later welkom.

 2. Kom op de tijd!

  Een belangrijke regel voor kraambezoek! Kom absoluut nooit te vroeg en ook niet een stuk later. De ouders plannen alles om die tijd heen zoals voeding geven, douchen en ga zo maar door.

  Als je te vroeg voor de deur staat, dan is het gezin misschien nog niet klaar voor het bezoek. Als je te laat bent, laat je hen onnodig wachten en verstoor je misschien hun ritme.

 3. Lees ook: Tips voor het organiseren van een geslaagd kraamfeest!

 4. Blijf niet te lang op kraamvisite!

  Op kraambezoek gaan is leuk maar blijf niet te lang zitten en blijf zeker niet plakken. Je komt naar de baby kijken en het is geen borrelavond. De ouders zijn vaak moe en krijgen veel bezoek, dus ze hebben hun rust nodig. Neem zelf initiatief om weg te gaan, omdat het vaak lastig is om mensen te vragen of ze weg willen gaan.

 5. Lees ook: Babyborrel of kraambezoek? Wat is beter?

  kraamvisite kraambezoek tips

 6. Geef geen ongevraagde adviezen

  De ouders hebben al genoeg aan hun hoofd en waarschijnlijk ben je niet de enige die nog wel een handige tip heeft. Hoe goed bedoeld ook, al die adviezen kunnen irritant worden. Kritiek is al helemaal uit den boze.

 7. Ben niet ziek of verkouden!

  Een pasgeboren baby is ontzettend vatbaar voor ziektes. Als je wat verkouden bent, ziek of een koortslip hebt kan je beter thuis blijven. Lees hier waarom een koortslip bij de baby gevaarlijk is!

 8. Met deze tips en regels voor kraambezoek of kraamvisite blijft het voor iedereen gezellig!

 9. Ben schoon en vrij van luchtjes

  Nog even roken voordat je de voordeur instapt bij de kersverse ouders is echt not done! Ook smerige handen en nagels kunnen echt niet. Zorg dus dat je schoon en fris bent!

 10. Dring jezelf niet op!

  Ook al jeuken je handen onwijs en wil je meteen de baby vasthouden, houd jezelf rustig. Wacht af of de ouders vragen of je de baby vast wilt houden, pak hem of haar niet zomaar ongevraagd op!

 11. hema rompertje
 12. Zeg altijd dat de baby mooi en lief is

  Wat je ook vindt van de baby, zeg altijd dat hij mooi en lief is. De trotse ouders zitten niet te wachten op negatieve commentaren.

 13. Veroordeel niets!

  Misschien wel de belangrijkste tip en regel voor kraambezoek! Ook al ben je het ergens niet mee eens, houd het in godsnaam voor je en doe wat er van je gevraagd wordt! Desnoods was je 10 keer je handen. Ook hoe de ouders met het kind omgaan is niet jouw zorg.

 14. Kraamcadeau geven

  Neem een cadeautje mee, maar wel het liefste iets dat de ouders graag willen hebben. Ouders worden meestal overladen met knuffels en kleding. Koop dat dus niet. Als je het goed wilt doen, vraag dus van tevoren even naar de wensen, zodat je iedereen echt blij maakt met je presentje. Geef desnoods je budget aan! Een cadeaubon doet het trouwens ook altijd goed. Kijk hier eens als je inspiratie nodig hebt voor een origineel kraamcadeau?

 15. Bied aan om ergens mee te helpen!

  Misschien kan je wat klusjes uit het huishouden op je nemen of een boodschap doen. De ouders zijn moe en moeten erg wennen aan hun nieuwe situatie, dus zij zullen blij zijn als hen iets uit handen wordt genomen.

 16. Kinderen meenemen op kraambezoek?

  Als je je eigen kinderen wilt meenemen naar de kraamvisite, bereid hen dan goed voor. Het is voor de kersverse ouders erg vervelend als jouw kinderen druk door het huis gaan rennen. Als je denkt dat ze niet rustig kunnen blijven, laat ze dan thuis!

 17. Zet de nieuwe moeder niet voor je aan het werk

  Vraag of je zelf je drankje en beschuitje moet halen en probeer haar zo min mogelijk tot last te zijn. Zeker als ze alleen thuis is en haar partner werken is.

Weet jij nog meer kraambezoek tips die hier goed bijpassen?

Een mooie herinnering aan de kraamvisite of kraambezoek?

Er gebeurt heel veel in de eerste periode na de geboorte van een baby. Om deze herinneringen voor altijd te kunnen bewaren en op een rustiger moment nog vele malen terug te kunnen lezen is het leuk om een kraamvisiteboekje te kopen.
Hier kan je alle kraamvisite in laten schrijven en zelf kan je er ook leuke dingen inzetten zodat je later alles nog eens kunt herbeleven.

Lees ook: Kraamvisite en het corona virus! Hoe ga je daarmee om?

Beste babyfles difrax banner

Meer lezen

Een reactie

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!