Wandelen na de bevalling is een goede manier om weer in beweging te komen zonder dat je veel gevaar loopt. De kans dat je jezelf overbelast of je hechtingen openspringen tijdens het wandelen is namelijk heel klein. Hartstikke verantwoord en veilig dus. Tevens is het een goede manier om weer voorzichtig aan te sterken van jouw bevalling en zal je merken dat je echt tot rust komt. Hup in de beentjes dus! Maar wel pas na een weekje. De eerste week na de bevalling kan je beter nog lekker uitrusten.
Wanneer de deur uit na de bevalling
De eerste week na je bevalling sta je misschien nog niet zo te springen om naar buiten te gaan en te gaan wandelen. Zeker niet als het koud is buiten. Brrrr.
Dat hoeft ook helemaal niet. Waar je wel mee kunt beginnen is je buikspieren aanspannen op bed (10 keer achter elkaar) en je bekkenbodemspieren trainen. Je buikspieren en je bekkenbodemspieren hebben waarschijnlijk het meeste geleden tijdens de zwangerschap en het is juist bij deze spieren belangrijk dat ze snel weer herstellen.
Vanaf de tweede of derde week kan je proberen om te starten met wandelen na de bevalling. Ga niet meteen een paar kilometer lopen, maar probeer eerst uit te vinden wat je lichaam op dit moment aankan. Sommige vrouwen kunnen al meteen een half uurtje wandelen, andere moeten zichzelf na 10 minuten weer naar huis slepen.
Elk lichaam herstelt anders en je bent nooit, maar dan ook nooit een aansteller als het bij jou nog even niet gaat. Ga daarom niet over je grenzen heen. Probeer het, lukt het niet dan kun je weer lekker even op de bank ploffen. Morgen weer een dag.
Probeer het wandelen na de bevalling vanaf de derde week langzaam op te bouwen naar een half uurtje per dag. Dat is een mooi begin om (weer) meer te bewegen.
Voordelen van wandelen na de bevalling
Wandelen is goed voor je omdat je lichaam zo de kans krijgt om voorzichtig aan te sterken. Maar daarnaast zijn er nog andere voordelen:
- Je bent in de buitenlucht. Misschien geloof je dat nu nog niet, maar de buitenlucht zal je echt goed doen. Zelfs, en misschien vooral, in de winter.
- Frisse lucht opsnuiven doet wonderen voor je energie en gemoedstoestand.
- Je kunt de nieuwe kinderwagen gaan testen.
- Je kan even tot rust komen, zeker als je het bos of hei of ander natuurgebied op zoekt.
- Het helpt echt om te relaxen.
Lees ook: In 8 stappen de deur uit met jouw baby!
Buik na zwangerschap kwijtraken
Wil je jouw buik na de zwangerschap kwijtraken dan is wandelen een perfecte manier om hier langzaam mee te beginnen. Maar het allerbelangrijkste is je voeding. Elke pondje gaat namelijk echt door het mondje. Dit betekent overigens niet dat je nu op een streng dieet moet gaan. Dat is zelfs gevaarlijk, vooral als je borstvoeding geeft. Lees hier meer over afvallen na de bevalling.
Let gewoon op met wat je eet en laat suiker en verzadigd vet (koekjes, taart, chocolade, chips, friet) even staan en eet veel volkorenproducten, veel groenten, 2 stuks fruit en gezonde en magere eiwitten zoals kip of rundvlees, noten, eieren, peulvruchten of vis. Weet je niet wat je ongeveer mag eten? Ga dan eens naar de website van het voedingscentrum en vul jouw schijf van vijf in. Je krijgt dan een goede richtlijn.
Denk niet dat je buik na de zwangerschap weg gaat door buikspieroefeningen te doen. Deze moeten sowieso eerst langzaamaan herstellen voordat je kunt beginnen met sit-ups, planken en side crunches. Begin dus met simpele oefeningen. Lees hier meer over buikspierenoefeningen na de bevalling.
Bewegen na de zwangerschap
Als je voeding gezond is, is de tweede stap: meer bewegen. Wandelen na de bevalling is een hele goede eerste (letterlijke) stap om je conditie weer op te bouwen. Begin eerst met een wandeling van 10 minuten tot een kwartier en bekijk hoe dit voelt. Probeer dit dagelijks te doen (blijf wel naar je lichaam luisteren) en bouw het langzaam op naar een half uur per dag. Na 6 weken mag je wat zwaardere sporten doen en intensiever bewegen.
Heb je een keizersnede gehad, dan moet je 8 weken wachten voordat je ertegenaan gaat. Je hoeft niet meteen naar de sportschool te gaan. Onder intensief bewegen wordt verstaan dat je hartslag duidelijk is verhoogd en je niet een heel gesprek kunt voeren. Een uurtje flink poetsen hoort hier ook bij. Lees hier welke sporten je na de bevalling kunt doen .
Kan je jezelf maar moeilijk stimuleren om te sporten? Sport dan samen met andere moeders die net bevallen zijn! Zo heb je niet alleen een stok achter de deur, maar heb je meteen contact met vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten. Kunnen jullie lekker ervaringen delen terwijl je weer helemaal in shape komt. Win-win! Als je Googelt op zwangerschapscursus, mama in shape of mom in balance kom je al een heel eind.
Als je kleintje 3 maanden oud is mag je alle sporten weer doen 馃槈