header luiers van pampers met 50% korting
Mamma

11 Tips om uit eten met kleine kinderen een succes te maken!

Toen ik nog geen kinderen had kon ik mezelf kapot ergeren aan stellen die hun kinderen meenemen naar het restaurant. En nu moet ik er zelf aan geloven, want ik vind het soms erg leuk om uiteten te gaan met mijn partner en onze peuter. Om veel irritatie te voorkomen (bij mezelf en de andere gasten) ben ik op zoek gegaan naar tips om het uit eten met kleine kinderen leuk en gezellig te houden. Lees je mee?

disneybanner

Uit eten met kleine kinderen, drama of niet?

Tientallen gezinnen heb ik voorbij zien komen, waarbij het uit eten met kleine kinderen uitliep op een ramp. (Misschien eerder voor mij dan voor hen.) Ik ergerde me dood aan het lawaai, gillen en ouders die of niets zeiden, of juist de hele tijd hun kind aan het corrigeren waren. Pfff wat een drama. Waarschijnlijk zijn er ook tientallen gezinnen geweest waarbij het wel goed ging, maar ja: die vallen je dan niet op.

Nu ik zelf een peuter heb, besef ik me dat het toch wel heel gezellig is om af en toe eens buiten de deur te eten. Moet dat altijd uitlopen tot een ramp? Ik denk het niet, want als je jezelf goed voorbereid en bepaalde maatregelingen treft, kan je de kans op drama aanzienlijk verkleinen. Lees ook even onze tips als een peuter niet wilt eten!
Tips om uit eten met kleine kinderen een succes te maken!

Ik heb eens goed gezocht, rondgevraagd en ervaring opgedaan. Hieronder vind je de, in mijn ogen, beste tips om uit eten met kleine kinderen tot een succes te maken!

 1. Ga op tijd

  Dit is misschien wel de belangrijkste tip: ga op tijd en dat is rond de normale etenstijd. Of nog beter: een half uur van te voren. Eten jullie rond 18.00 uur, probeer dan om 17.30 in het restaurant te zitten.

  Ga niet later want dan is je kind helemaal uit het ritme en wordt hij of zij vervelend van de honger en later van vermoeidheid. Nog een voordeel van op tijd gaan: het is nog niet zo druk in het restaurant.

 2. kleertjes sale 70
 3. Neem gezonde snacks mee

  Het komt nogal eens voor dat het eten toch te lang op zich laat wachten. Zorg dat je hierop voorbereid bent door gezonde snacks mee te nemen waar je peuter even op kan knabbelen. Denk aan stukjes groente zoals cherrytomaatjes, stukjes fruit of wat brood.

 4. Ga naar een geschikt restaurant

  Een chique restaurant gaat ‘m niet worden als je wilt uit eten met kleine kinderen en een restaurant met weinig bewegingsruimte is misschien ook niet handig. Kijk dus van te voren goed of het restaurant wel geschikt is voor beweeglijke kinderen.

  Het beste is natuurlijk kiezen voor een kindvriendelijk restaurant met speelhoek. In deze restaurants is het iets minder erg als je kind niet stil kan zitten.

  Tevens verwacht het personeel en de andere gasten dat er kinderen komen. Maar goed, soms zijn dit soort restaurants niet in de buurt. Kies dan voor een gangbaar restaurant dat niet te chique is, ruimte heeft tussen de tafeltjes en het liefst ook een terras heeft. Als het kan is het namelijk goed om buiten te zitten. Dan wordt het lawaai overstemd door verkeer en is het minder erg als er geknoeid wordt.

 5. Neem afleiding mee

  Weet je van te voren al dat jouw kind niet braaf aan het tafeltje blijft zitten of zich na 10 minuten al verveeld? Neem dan afleiding mee zoals tekenboeken, kleurplaten, leesboeken, poppen of een autootje.

  Geef niet alles tegelijk maar geef telkens iets nieuws. Jullie kunnen ook samen een spelletje spelen zoals ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ of doe een simpel kaartspelletje.

 6. Ga niet te lang

  Als je uit eten gaat met kleine kinderen moet je jezelf er maar bij neerleggen dat het echt niet langer gaat worden dan een uur tot anderhalf uur. Hoe langer je in het restaurant blijft, hoe groter de kans dat je kind er helemaal klaar mee is.

  Om dat te voorkomen kan je het beste maar kort gaan. Sla sowieso het voorgerecht over en begin met het hoofdgerecht. Schat daarna in of het toetje er nog in zit of niet.

  Je kunt ook na het eten nog naar een ijssalon gaan voor een toetje. Mocht jouw kind het langer uithouden in een restaurant dan kun je natuurlijk langer gaan, maar de eerste keer zou ik het er niet op wagen.

 7. tips uit eten met kind kindvriendelijk restaurant

 8. Leg goed de regels uit

  Als je kind oud genoeg is om enigszins iets te begrijpen van wat je zegt, is het goed om, voordat jullie het restaurant binnenstappen, de regels uit te leggen. Zoals niet rennen, schreeuwen of met dingen gooien.

  Misschien is het ook een goede gelegenheid om extra aandacht aan tafelmanieren bij je kind te besteden. Dit kun je tijdens het eten op een leuke manier doen.

 9. Check van te voren de menukaart

  Bijna ieder restaurant heeft een website waar de menukaart op staat. Deze kan je van te voren samen met je kind bekijken om te bepalen wat hij gaat eten. Zo voorkom je lange discussie aan tafel en weet je voor je kind en voor jezelf wat je gaat bestellen.

  Tevens kan je meteen zien of het restaurant überhaupt wel een kindermenu heeft. Als dat niet het geval is dan moet je jezelf even afvragen of dat restaurant wel geschikt is. Waarschijnlijk hebben ze geen kindermenu voor een reden.

 10. Beweeglijk kind? Ga altijd naar een kindvriendelijk restaurant

  Uit eten gaan met kleine kinderen is al helemaal een ramp als je een erg beweeglijk kind hebt die nooit stil kan zitten. Dat is bijna vragen om problemen. Dus mocht je toch graag een hapje buiten de deur willen doen, kies dan altijd voor een kindvriendelijk restaurant met speelhoek of dichtbij een speeltuin. De nettere restaurants kan je bewaren voor later.

 11. Ga even lopen als het lang duurt

  Zitten jullie al een tijdje te wachten op het eten en merk je dat jouw kind onrustig wordt, ga dan even wandelen. Dan kan je kind even de energie kwijt en gaat het wachten een stuk sneller. Geef dit even aan bij het personeel of vraag andere mensen op jullie tafel te letten.

 12. Beloon goed gedrag

  Ik ben er persoonlijk geen voorstander van om kinderen altijd te belonen met iets lekkers, maar in dit geval kan het wel ontzettend handig zijn. Je kunt het uiteten gaan met kleine kinderen makkelijker maken door je kind te beloven dat ze een lekker toetje krijgen als ze zich goed gedragen.

 13. Laat sommige regels even varen

  Als genoeg groenten eten thuis al een strijd is, is het misschien niet handig om dit in het restaurant voort te zetten. Laat het groenten eten van je kind dus maar even voor wat het is en laat je kind lekker genieten van frietjes met een kroket.

  Probeer ondertussen wel je kind te stimuleren om wat hapjes van jou of je partner te proeven. Dit is goed voor de smaak ontwikkeling.

Heb jij misschien nog tips om uit eten met kleine kinderen tot een succes te maken?Bh keuzestress banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019