“babydeals
Peuter

Tafelmanieren bij een kind, hoe belangrijk is dat?

De ene ouder hecht er heel veel waarde aan, netjes eten en tafelmanieren. De ander is al blij als een kind überhaupt eet, en op welke manier, dat doet er niet zo veel toe. Zo lang ze niet zeuren en iets binnen krijgen is het prima. Hoe belangrijk is het eigenlijk tafelmanieren bij een kind, en hoe breng je ze iets bij?

babyvoeding laag geprijsd banner

Hoe belangrijk vind jij tafelmanieren bij een kind?

Onze peuter is inmiddels 3,5 en ik ben druk bezig haar een beetje manieren bij te brengen als we aan tafel zitten. Ze zit het liefst achterstevoren, ondersteboven op haar Tripp Trapp. Stil zitten is er niet bij, laat staan recht zitten. Een mes en vork krijgt ze altijd, en snijden vindt ze hartstikke leuk, maar netjes eten en tafelmanieren? Hmm, niet echt.

Ze probeert met haar vork een aardappel te prikken, maar als die er dan weer af valt gaat ze vrolijk verder met haar handen. Toetjes en appelmoes eten met een lepel gaat dan weer wel goed. Ook wachten met praten tot je mond leeg is blijkt hier best heel moeilijk te zijn. Nu is je mond houden voor onze kletstante sowieso een grote uitdaging, of er nu eten in zit of niet.

Ik merk dat ik de tafelmanieren nu belangrijker ga vinden. Toen we, eeuwen geleden, begonnen met groentehapjes gaf ik Yinthe al een lepel in haar hand. Enerzijds zodat ze iets te doen had, anderzijds om haar al vroeg te leren om het zelf te doen. Maar ondertussen zijn we dus ruim 3 jaar verder en begin ik me te irriteren als ze met haar mond vol praat, of er een smeerboel van maakt. Ook als ze straks naar school moet begin ik tafelmanieren bij een kind steeds belangrijker te vinden.
Het zou toch wel fijn zijn als ze straks in de pauze een beetje normaal en netjes eet. Hoe zit dat bij jou? Vind jij tafelmanieren bij een kind belangrijk, of komt dat later wel?

top 5 beste babyfoons banner

Wat moet een peuter minimaal aan tafelmanieren hebben?

Er zijn een heleboel tafelmanieren, en als we de echte etiquette erbij gaan halen wordt het pas echt ingewikkeld. Wist jij bijvoorbeeld dat je je soepbord van je af moet kantelen? Een aardbei met kroon hoor je, volgens ‘de regels’, uit de hand te eten. Maar zonder kroon met een lepel. Ik wist het niet, en om dit nou je peuter als eerste bij te brengen? Lijkt me niet het meest belangrijk.

Laten we het simpel houden en beginnen met de basis.

 • Netjes zitten, dus rechtop met je rug tegen de leuning.
 • Leren kauwen met gesloten mond, niet praten met volle mond.
 • Niet zwaaien met je bestek.
 • Niet meer opscheppen dan je op kunt (waren je de ogen weer groter dan de mond, zou mijn moeder zeggen).
 • Niet roepen en luid praten aan tafel.

tips hoe je kinderen tafelmanieren aanleert

Zeven tips hoe je kinderen tafelmanieren aanleert!

Een betere wereld begint bij jezelf. Dat is ook in dit geval zo, jij bent het voorbeeld voor je kind. Kinderen kopiëren hun ouders. Dus als jij constant zit te appen aan tafel zal je kind het niet eerlijk vinden dat hij geen filmpje mag kijken onder het eten. Zit jij onderuit gezakt met een elleboog op tafel je eten naar binnen te schuiven? Grote kans dat je kind dat snel overneemt. Het is dus belangrijk dat wij ouders het goed voordoen, we zijn immers het rolmodel.

 • Houd het simpel

  Als je tafelmanieren bij een kind wilt aanleren houd het dan simpel, je moet niet alles tegelijk willen. Je peuter ineens 5 dingen tegelijk leren moet je niet willen, dat werkt frustrerend en dan ben je constant de politieagent. Deel je doelen op en doe het stap voor stap.

 • Neem de regels door

  Voor het eten op de borden geschept worden herhaal je de regels nog even met je peuter. “Weten we het nog? Netjes zitten en niet met volle mond praten”.

 • Stap voor stap

  Gaat dit na een tijdje goed? Voeg dan beetje bij beetje wat extra manieren toe. Met mes en vork eten, niet smakken, ellebogen van tafel, vragen of je van tafel mag.

 • Houd het positief

  Benoem vooral wat je kind goed doet en zeg niet bij elke gesmeerde kruimel dat het niet goed gaat. Zo wordt het voor je kind niet leuker, als je constant loopt te mopperen. Heeft je peuter zijn erwtjes zelf met een vork opgeschept? Prijs hem de hemel in. Heeft ze haar mond netjes leeg gegeten voor ze iets ging vertellen? Hoera!

 • Verwacht niet te veel

  Je kind gaat niet alles in een keer leren, houd daar rekening mee.

 • Gebruik een kookwekker

  Vindt jouw kind het moeilijk om lang stil te zitten? Gebruik een kookwekker of geef op de klok aan wanneer je peuter van tafel mag. Een kind van 3 zou ongeveer 20 minuten tot een half uur aan tafel moeten kunnen zitten.

 • Maak het gezellig

  Zorg dat eten gezellig en leuk is. Ga niet constant zitten mopperen en terechtwijzen. Praat met elkaar, stel je kind vragen en toon interesse in elkaar. Moet je je peuter wel terechtwijzen? Doe dit, en praat daarna verder. Zo leg je er niet constant de nadruk op.

 • Uiteindelijk komt het heus allemaal wel goed om tafelmanieren bij een kind aan te leren, als je er maar consequent in bent. Blijf er op letten en spreek je kind er op aan, maar op een ‘leuke’ manier en doe het stap voor stap.

  Actuele aanbiedingen bij onze partners:
  folder prenatal
  folder about you
  folder hema
  folder deonlinedrogist
  folder kleertjes
  folder mamalicious

  Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!