“header
Peuter

Hoe laat je een peuter meer drinken?

Drinken is belangrijk, zowel voor jong als voor oud. Zelf ben ik een enorme water drinker. Ik begin mijn dag met een glas water, en voor ik op mijn werk ben heb ik er ook al twee kopjes thee bij in gegoten. Op mijn bureau heb ik een flesje staan die ik vaak 3 of 4 keer moet bijvullen. Tel daar nog de koppen koffie bij op en aan het eind van mijn werkdag zit ik al op minstens 2 liter vocht. Dat gaat dus makkelijk maar hoe zit dat met kinderen? Die hebben ook vocht nodig, maar hoe laat je een peuter meer drinken?

philips banner babyfoon

Wat drinkt mijn dochter Yinthe?

Zeker met warme dagen is het belangrijk dat je kindje goed drinkt. Met Yinthe heb ik daar nooit problemen mee gehad. Als baby waren de flessen (hongerige baby) voeding niet aan te slepen, alles ging schoon op. Toen ze groter werd en ander drinken mocht was ik vastbesloten om deze peuter te leren water drinken. Daar was mevrouw het niet mee eens. Dus dat werd diksap, wat er uiteraard weer in ging als water, maar dan andersom.
Ik bleef natuurlijk stug proberen om er water in te krijgen maar het liefst drinkt ze appelsap. ’s Morgens begint ze met een beker melk, daarna mag ze van mij appelsap of ranja. Verder krijgt ze gewoon water, tussen de middag weer melk en na haar middagslaapje mag ze weer kiezen wat ze wil. Dat kan ook een sapje zijn (gewoon uit een pak, of we maken zelf een smoothie). Dus twee bekers melk, twee bekers ‘ander’ drinken en de rest van de dag onbeperkt water. Werkt hier prima.

tips hoe laat je een peuter meer drinken

Hoe laat je een peuter meer drinken?

Maar wat als je niet zo’n dorstig kind hebt? Of een peuter die gewoon niet zo van drinken houdt, of veel dingen niet lekker vindt? Je kunt ze moeilijk de hele dag geven wat ze wel lekker vinden, maar aan de andere kant geef je ze liever dat, dan dat ze niet drinken. Blijft een lastige kwestie.
dixsap of diksap
Wat misschien een trucje kan zijn is om het diksap, of de ranja steeds iets wateriger te maken. Als je het in een niet doorzichtige drinkbeker geeft valt het je kindje vast niet op. Zo gaat het drinken steeds meer op water lijken, en komen ze er uiteindelijk misschien wel achter dat water ook echt wel lekker is.

Kleertjes.com korting banner

Als je een peuter meer wilt laten drinken kan het ook helpen om je kind zelf te laten kiezen waar het uit mag drinken. Yinthe vindt het bijvoorbeeld geweldig om uit mijn glas te drinken. Maakt niet uit wat er in zit. Als ik ’s morgens een kop thee drink (meestal groene, met citroen) wil zij ook. En ook al vindt ze het niet echt lekker, ze vindt het zo leuk om uit mijn theeglas te drinken dat ze de smaak voor lief neemt.

Tip! Drinken leuk maken met een leuke drinkbeker

Er zijn sowieso genoeg leuke bekers te vinden. Voor als je kindje net leert drinken, maar ook voor als ze al wat groter zijn. Tuitbekers, rietjesbekers, oefenbekers. We hebben ze hier in huis allemaal gehad. Gelukkig drinkt Yinthe al vrij lang uit een gewone beker, wat dat toch wel weer wat makkelijker maakt.

Dit is de beste drinkbeker die niet lekt die op dit moment te koop is!

Bij kinderen die slecht drinken kan het helpen om drinken leuk maken, en niet te zien als een verplichting. Ga er gezellig samen voor zitten, desnoods op een kleedje in de woonkamer als zijnde ‘picknick’. Iets lekkers erbij werkt natuurlijk altijd mee.

Water kun je opleuken door er bijvoorbeeld fruit in te doen, stukjes aardbei, of schijfjes sinaasappel. Ziet er gezellig uit en het smaakt meteen een beetje anders.

Samen een smoothie maken en opdrinken is ook leuk, zo kan je kindje ‘helpen’ om het drinken te maken. Fruit kiezen en snijden, in de blender stoppen of op de knop drukken? In een mooie beker met een rietje en daarna samen opdrinken. Of in de zomer, wat fruit met vanille ijs en een beetje melk in de blender. Even draaien en tadaa, je zelfgemaakt milkshake! Dat willen peuters vast wel drinken.

Drinken als je kind ziek is

Als je kindje ziek is en koorts heeft is het helemaal belangrijk dat het genoeg vocht binnenkrijgt. Zeker als er ook diarree bij komt kijken. Kinderen tot een jaar kunnen binnen 24 uur uitdrogen, grotere kindjes binnen 48 uur. De laatste keer dat Yinthe echt ziek was wilde ze zelfs helemaal geen drinken! En als ze een slok nam kwam het er 3x zo hard weer uit. Heel sneu, en ik snap echt wel dat je dan als peuter niet meer wil drinken, maar het moet toch.

Dan kan je het soms niet leuk maken. Hup, kind op schoot; ‘drinken, nu, 1 slok.’ Dat werkte wel, al was het maar 1 slok, het was toch iets. Wat ik dan wel doe is waterijsjes geven. Ook al heeft ze al dagen niet fatsoenlijk gegeten, een ijsje gaat er toch wel (half) in. Heb je toch dat vocht weer aangevuld. 😉

Tips om een peuter meer te laten drinken!

Zoals bij alle andere onderwerpen over kinderen, kijk naar wat werkt in jullie situatie. Wat past bij jou en je kind. Probeer wat verschillende dingen, en misschien werkt het juist beter om de focus er niet op te leggen. Bij ons thuis doe ik tegenwoordig de omgekeerde psychologie als mijn peuter iets niet wil. Ik pak bijvoorbeeld alleen voor mezelf drinken. Dan zeg ik ‘mama gaat even drinken hoor, Yinthe niet, is alleen voor mama’. Ik ga aan tafel zitten en drink, en ik kan er donder op zeggen dat ze binnen een halve minuut aan komt stormen ‘hee mama, ik mag ook drinken!’

Peuters, ze zijn ondoorgrondelijk!de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!