zorgkiezer banner header
Zwanger Worden

Schijnzwanger?! Als jouw lichaam je voor de gek houdt!

Misschien ben je al maanden of jaren bezig met zwanger worden. En ineens lijkt het toch echt zo te zijn. Alle symptomen zijn aanwezig en je voelt het echt. Of toch niet? Jouw lichaam kan je namelijk enorm voor de gek houden als je schijnzwanger bent!

conceive plus discreet online bestellen banner

Wat is schijnzwanger?

Schijnzwanger zijn wordt ook pseudocyenis genoemd. Je lichaam denkt dat het zwanger is, terwijl dit niet het geval is. Het komt voor bij vrouwen, soms ook bij mannen en nog veel vaker bij dieren.

Je zou ongesteld moeten worden maar je bent het nog niet en de bloemkool stinkt ineens zo vreselijk dat je er onpasselijk van wordt. Ook zijn je borsten gevoelig en ben je enorm moe. Allemaal redenen om te denken dat je misschien wel zwanger bent. Maar na een negatieve test blijkt dit dus niet het geval. Dat is precies wat een schijnzwangerschap is.
Hoe komt het dat je lichaam denkt dat je zwanger bent?

De echte oorzaak van een schijnzwangerschap is nooit achterhaald. Wel lijkt een schijnzwangerschap te beginnen in de hersenen. Dit komt vaak doordat een vrouw heel graag zwanger wil worden. Zo graag dat het lichaam ook echt denkt dat ze zwanger is. Het lijkt wel een placebo-effect.

Andersom kan ook, als je juist absoluut niet zwanger wilt worden. Ben je zo bang om zwanger te worden omdat je het echt, echt, echt niet wilt? Dan kan je daar zo obsessief mee bezig zijn, dat je lichaam schijnzwanger wordt.
Een traumatische ervaring kan er ook voor zorgen dat je schijnzwanger wordt. Bijvoorbeeld als je een miskraam, abortus of buitenbaarmoederlijke zwangerschap hebt gehad.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Wat zijn de verschijnselen van schijnzwangerschap?

Alle symptomen die je hebt in het begin van je zwangerschap, kan je ook hebben als je schijnzwanger bent:

 1. Over tijd zijn, je menstruatie is te laat
 2. Misselijk en overgeven
 3. Hoofdpijn
 4. Duizeligheid
 5. Andere reuk, dingen die je normaal heerlijk vindt ruiken stinken nu. Of je ruikt veel sterker
 6. Eetbuiten en cravings
 7. Verhoogde temperatuur en hartslag
 8. Groeiende buik en zwaarder worden
 9. Vermoeidheid
 10. Emotioneel
 11. Gevoelige of pijnlijke borsten
 12. Veranderende huid
 13. Vaginale afscheiding
 14. Opgeblazen gevoel.

Lees ook: Wanneer ga je voor het eerst leven voelen tijdens de zwangerschap?

Wat moet je doen als je schijnzwanger bent?

Daar kunnen we heel kort over zijn: DOE EEN TEST! Echt, de enige manier om er achter te komen of je zwanger of schijnzwanger bent is een zwangerschapstest. Als je een negatieve test in handen hebt is je schijnzwangerschap meestal na twee weken weer afgelopen.

Het is wel belangrijk om te achterhalen wat de oorzaak is van jouw schijnzwangerschap. Soms is de reden zo heftig, dat en een psychische behandeling nodig is. Bijvoorbeeld als je niet wil of kunt accepteren dat je niet zwanger bent.

Komt het vaak voor?

Vroeger kwam schijnzwanger zijn vaker voor dan tegenwoordig. Voor vrouwen was de druk om moeder te worden vroeger veel hoger dan nu. Als je bewust kinderloos blijft, of er voor kiest om nog even te wachten met moeder worden kijkt niemand daar raar van op. Ook kan je tegenwoordig in een paar minuten te weten komen of je zwanger bent. Wat het gemakkelijker maakt om te achterhalen of je schijnzwanger of ‘echt’ zwanger bent.

Het is heel bijzonder dat je eigen lichaam (of eigenlijk je hoofd) je zo vreselijk voor de gek kan houden. Ben jij wel eens schijnzwanger geweest?

Lees ook: Met weke standjes wordt je sneller zwanger?Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!