header banner hema
Peuter

Is jouw peuter een groenteweigeraar? Deze tips helpen!

De meeste kindjes beginnen als baby vrolijk met eten. Ze eten alles wat los en vast zit. Behalve wat echt eetbaar is gaan ook stukken papier, sokken en kleine barbie schoentjes dat “hap grage” mondje in. Maar helaas komt er bij de meeste kinderen een moment dat dit anders wordt. Het moment waarop ze merken dat ze een eigen mening hebben en dat ze “nee” kunnen zeggen. Ineens is je peuter een groenteweigeraar en lust hij geen groente meer! Wat kan je daar aan doen?

Wordt ieder kind een moeilijke eter?

Ik deed zo mijn best, bij onze oudste dochter. Alle babyhapjes maakte en pureerde ik zelf. Koken deed ik vers en zonder zout. Ik maakte de meest culinaire babyhapjes en alles ging er in als zoete koek. Als een klein vogeltje zat onze dochter in haar kinderstoel.

Maar ineens, uit het niets ging die mond niet meer open. Ja, om “nee” te zeggen, of om “lussiknie” te roepen. Dat lukt dan weer wel. Gelukkig ben ik niet de enige moeder met dit probleem en is het inmiddels weer over. Zo’n 25 tot 45% van de kinderen wordt een bepaalde periode een moeilijke eter en gaat slechter eten. Kinderen willen ineens geen dingen meer proeven. Ze hebben besloten dat ze groenten niet lusten en daarmee uit.
Groenteweigeraar? Tips om jouw peuter meer groente te laten eten!

 1. Maak alles even belangrijk

  Doe niet alsof groente en fruit belangrijker is dan het andere eten. Dan gaat je peuter zich er nog meer tegen verzetten.

 2. Blijf het proberen

  We moeten vaak tien tot vijftien keer proeven voor we een nieuwe smaak en structuur herkennen en accepteren. Dus als je peuter vorige week geen witlof wilde, probeer het dan deze week gewoon nog een keer. Al is het maar een muizenhapje.

 3. Zien eten, doet eten

  Geef het goede voorbeeld. Stop jij nooit een stuk fruit in je mond? Dan is de kans groot dat je peuter het ook niet wil eten. Herkenbaar toch? Jij drinkt koffie en je kind wil dat perse ook. Zou dit ook werken als je een appel neemt?

 4. TIP: Laat je kind extra groente eten buiten de maaltijd om

  Veel peuters gaan al steigeren als ze aan tafel moeten. Maar als jij een bakje komkommer op de tafel zet, gewoon onder het spelen?

  Grote kans dat ook als je peuter een groenteweigeraar is, hij het misschien ineens wel zal eten. Op die manier kan je ervoor zorgen dat je peuter ongemerkt wat vitamientjes binnen krijgt.

 5. luierkorting op pampers banner
 6. Samen koken

  Sommige peuters willen ineens wel eten als ze zelf gekookt hebben. Ze weten dan immers precies wat er op hun bordje beland. Samen koken is gezellig, leuk en leerzaam. Laat je kindje eens zelf kiezen. Ook pizza kan best gezond zijn, met een bloemkool bodem bijvoorbeeld.

 7. Verstop de groente

  Werkt niet bij ieder kind, maar bij sommige wel. Pureer een berg groente en maak er pastasaus van. Of maak een ‘heksen smoothie’ door een hand spinazie door het fruitsap te blenderen.

 8. Toetjes niet afpakken

  Een toetje is ook een deel van de maaltijd. Ga dit niet van je kind ‘afpakken’ als hij niet goed gegeten heeft. Je kunt “alle groenten eten zonder zeuren” natuurlijk wel een keer extra belonen met een ijsje.

 9. Maak er geen strijd van

  Hoe vervelend het ook is als je peuter geen groente lust, probeer het gezellig te houden aan tafel. Ruzie maken maakt het voor niemand leuker en zo wordt het eten iets negatiefs.

 10. Benadruk gezond niet te veel

  Als je maar vaak genoeg zegt dat je peuter groente moet eten omdat het gezond is, werkt dit meestal averechts. Je peuter gaat ‘gezond’ verwisselen voor ‘vies’ en zo ben je alleen maar verder van huis.

 11. Geef geen ander eten

  Tenminste, ga niet een boterham smeren als je kind na slecht eten klaagt dat hij honger heeft. Ze hebben binnen no time door dat ze zo hun buik wel vol krijgen.

Lees hier meer tips als je peuter niet wil eten!

Kleertjes.com korting banner

Wees niet bang als je peuter een groenteweigeraar is geworden. De kans is heel groot dat hij het ineens wel weer gaat eten. Zo plotseling als jouw peuter geen groente lust en het eten weigeren, zo ineens lusten ze het wel weer. Probeer het leuk te houden aan tafel en prijs je peuter de hemel in als hij een hapje proeft van iets wat echt “weeh bleeh lussiknie” is. En onthoud: ook dit is weer een fase. 😉de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!