“waterwipes
Peuter

Tips als je gaat oppassen op kleine kinderen!

Iedereen die kinderen heeft wil ook wel eens weg zonder de kinderen. Om bijvoorbeeld tijd voor zichzelf, of een date-night met partner te hebben. Dan is de kans groot dat de ouders op zoek gaan naar een oppas. En dat is nou precies het punt waar jij om de hoek komt kijken. Oppassen op kleine kinderen is een populair bijbaantje en misschien kan je wel wat tips gebruiken, want het is ook een hele verantwoordelijkheid. Hoe zorg je ervoor dat je een goede oppas wordt?

banner vitamine-D kind

Welke afspraken moet je maken met de ouders?

Je gaat natuurlijk eerst kennismaken met de ouders van de kinderen op wie je gaat oppassen en misschien ontmoet je de kinderen ook al gelijk. Maar voor jouw eerste oppasdag- of avond begint, is het belangrijk om goede afspraken te maken.

 1. Financieel

  Heb jij enig idee wat een oppas hoort te verdienen? Denk daar vast over na, want deze vraag ga je zeker krijgen. Spreek goed af wat je gaat verdienen en wanneer je betaald krijgt. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als de ouders ineens eerder thuis komen? En ben jij eventueel bereid om langer te blijven als dit nodig is? Lees hier meer over wat kost een oppas of babysitter?
 2. Verwachtingen

  En dan van twee kanten. Liggen de kindjes al op bed als jij komt en mag jij dan gewoon lui op de bank gaan hangen? Misschien willen de ouders wel graag dat je nog even een was opvouwt of iets op ruimt.

  Of pas je juist overdag op? Dan zal je ook activiteiten met de kinderen gaan ondernemen. Mag je de kinderen ergens mee naar toe nemen? Of willen de ouders liever dat je in en om huis blijft.

 3. Huisregels

  Mogen de kinderen een snoepje, hoe laat moeten ze naar bed, mogen ze tv kijken en zo ja hoe lang? Vinden de ouders het oké als jij een vriendin uitnodigt als de kinderen slapen? Allemaal vragen die je kunt stellen als je gaat oppassen op kleine kinderen.

prenatal extra korting banner

Tips voor als je gaat oppassen op kleine kinderen en baby’s?

Als je op grotere kinderen oppast hoef je niet zoveel te raden. Ze zeggen gewoon wat ze willen en wat ze vooral niet willen. Maar kleine kinderen en baby’s zijn een ander verhaal.

Voor ouders is het soms al een uitdaging om te achterhalen wat een kindje wil. Des te moeilijker voor jou als oppas. Met onderstaande tips kunnen we je hopelijk een handje helpen.

 1. Wat doe je als de baby huilt?

  Weet jij het? Lees deze tips wat je kunt doen als de baby huilt!

 2. Hulplijn

  Vind je het spannend om op een klein kindje te passen en woon je in de buurt? Vraag je je ouders om stand-by te staan, zo heb je altijd een hulplijn achter de hand.

 3. Neem de tijd om elkaar te leren kennen

  Kijk niet raar op als een kind je niet aan wil kijken of niks tegen je wil zeggen. Geef de kinderen de tijd om de kat uit de boom te kijken. Kleine kinderen gaan vaak heel hard huilen als hun ouders weg gaan, maar meestal is het verdriet snel weer over.

 4. Vraag of er een schema is

  Op deze manier heb je een leidraad voor wanneer het kind moet slapen, eten en dergelijk.

 5. Vraag om een lijstje

  Hoe maak je flesvoeding klaar, waar liggen alle spullen?, hoe verschoon je een luier? De meeste ouders laten wel een lijstje achter, maar vraag er van tevoren even naar. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als ze eenmaal weg zijn.

 6. Hoor je dat het kindje wakker wordt?

  Wacht even met meteen naar boven rennen, vaak gaan ze nog weer even slapen. Kom ook niet te lawaaierig de kamer binnen, daar kan een kindje juist van schrikken.

 7. Let op met kleine spulletjes!

  Geef geen te kleine spulletjes aan een klein kindje, ze stoppen alles in hun mond en de kans op verstikking is groot.

 8. Kan je oppaskindje al lopen?

  Maak je borst maar nat, zeker als je buiten bent. Een keer de andere kant op kijken en het kindje kan al een heel stuk op weg zijn.

 9. Laat je oppaskindje nooit even ergens alleen bovenop zitten!

  Ook niet voor een paar seconden. Een beweging en het kindje valt van de commode, tafel, bank.

Wanneer bel je de ouders tijdens het oppassen?

Je wilt de ouders natuurlijk niet lastig vallen op hun vrije avond. Natuurlijk ga je ze niet voor elk wissewasje bellen. Maar als er echt iets aan de hand is, doe je dit wel. We hoeven je natuurlijk niet te vertellen dat je de ouders belt als het huis in brand staat (maar, bel eerst 112! en probeer te redden wat en wie er te redden valt).

Ook als een kind ziek wordt, of ergens heel hard vanaf is gevallen is het verstandig om contact op te nemen met de ouders. Maak ook hier van tevoren een afspraak over. Sommige ouders willen juist alles weten en anderen niet.

Oppassen op kleine kinderen kan best eng en spannend zijn. Zeker als je het voor het eerst doet. Adem in, adem uit. En als je het met liefde doet doe je het al gauw goed!

Lees ook: De meest voorkomende ergernissen met een oppas!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019