bannerbolsale
Baby

Vitamine K injectie voor baby’s beter dan orale inname
 met druppels

Al lange tijd is het advies om pasgeboren baby’s die borstvoeding krijgen dagelijks 150 microgram vitamine K druppels te geven in de eerste 12 weken. Onlangs kwam de Gezondheidsraad met een nieuw advies. In plaats van druppels met vitamine K is een vitamine K injectie voor baby’s waarschijnlijk beter om bloedingen te voorkomen in het geval van een verstoorde vetopname.

kleertjes sale 70

Van tevoren is niet te bepalen of je baby tot deze groep behoort of niet. Om die reden is het verstandig om elke pasgeborene een vitamine K injectie te geven. Dit zorgt voor betere opname en minder kans op bloedingen.

Vitamine K baby. Waarom?

Bij een pasgeboren baby moeten de darmpjes nog wat verder ontwikkeld worden. De darmen bevatten de eerste 12 weken nog te weinig darmbacteriën die vitamine K kunnen aanmaken. Vitamine K vermindert de kans op interne bloedingen omdat het bloed laat stollen. Deze bloedingen kunnen soms grote gevolgen hebben zoals levenslange invaliditeit of je baby kan eraan overlijden.
Om die reden is het van groot belang dat deze vitamine wordt gegeven aan pasgeboren baby’s die borstvoeding krijgen. Baby’s die flesvoeding krijgen hoeven geen extra vitamine K aangezien deze aan de flesvoeding is toegevoegd.
vitamine k injectie babys

Waarom is vitamine K injectie voor baby’s beter dan orale druppels?

Een vitamine K injectie werkt effectiever bij het tegengaan van interne bloedingen bij baby’s die een verstoorde vetopname hebben. Een verstoorde vetopname is een aandoening die bij ieder kind kan ontstaan. Het houdt in dat je baby minder goed vet kan opnemen uit de voeding en daardoor dus minder vitamine K.

De reden waarom een vitamine K injectie beter werkt dan orale druppels is omdat het beter wordt opgenomen. Daarnaast is het nadeel van orale druppels dat je de druppels dagelijks aan je baby moet geven. Je mag dus niet een dag overslaan omdat je het bijvoorbeeld vergeet. Tevens kan het voorkomen dat de opname van vitamine K vermindert wanneer je baby diarree heeft. Deze nadelen heeft een injectie niet.

Hoe komt de gezondheidsraad aan dit advies?

De Gezondheidsraad heeft geen direct onderzoek gedaan naar de opname van vitamine K. Wel hebben ze gegevens van diverse landen met elkaar vergeleken. In Nederland kwamen de afgelopen jaren meer bloedingen voor bij baby’s die borstvoeding kregen dan in andere landen. Om die reden werd in 2010 de dosering van vitamine K bij baby’s al verhoogd. Helaas leidde dit niet tot vermindering van bloedingen bij baby’s met een verstoorde vetopname.
In Denemarken werd al enige jaren een vitamine K injectie bij geboorte gegeven. Vanaf het moment dat dit werd gedaan waren er geen bloedingen meer bij baby’s. Om die reden heeft de Gezondheidsraad dit advies overgenomen.

Voor wie geldt dit advies?

Dit advies geldt voor alle pasgeboren baby’s die borstvoeding krijgen. Baby’s die flesvoeding krijgen hoeven geen injectie.
Wel is het goed om je baby dagelijks 1 milligram vitamine K oraal toe te dienen.
Heb je vragen over de vitamine K injectie voor baby’s? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige!

Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019