“waterwipes
Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapskwaaltjes waar we het liever niet over hebben

Iedereen kent de meest bekende zwangerschapskwaaltjes wel. Zelfs de meeste mannen weten dat vrouwen tijdens de zwangerschap misselijk kunnen zijn, last krijgen van stemmingswisselingen en dat ze gevoelige borsten krijgen. Maar kennen ze ook de andere zwangerschapskwaaltjes? Die kwaaltjes waar we liever niet over praten? Ik vind het geen reden om deze minder sexy kwaaltjes achterwege te laten, want luister: hier hebben we toch ook last van?! Herken jij (stiekem) ook al die zwangerschapskwaaltjes waar we het liever niet over hebben?

startersbox zwitsal banner

Zwangerschapskwaaltjes waar we het liever niet over hebben!

Voor mijn man gaat er een hele wereld open nu ik zwanger ben. Hij verwachtte de misselijkheid, vermoeidheid en stemmingswisselingen wel, al valt dat bij mij wel mee. Maar een paar andere zwangerschapskwaaltjes kende hij nog niet.

Als ik voor de zoveelste keer een scheetje laat, trekt hij een vies gezicht: ‘Is dat ook zo’n zwangerschapskwaaltje waar wij mannen niets vanaf weten?’
Om het taboe er maar vanaf te halen dacht ik: laat ik maar even de zwangerschapskwaaltjes beschrijven waar de meeste zwangere vrouwen niet zo over praten. Want laten we eerlijk zijn: ze horen er echt bij.
Mocht je er dus last van hebben, geloof me: je bent niet de enige! High five! Durf jij het toe te geven?

 1. Stinkende winden

  Tijdens de zwangerschap werken je darmen niet meer zo optimaal. Dat komt deels door het hormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat je spieren ontspannen, waardoor je darmen langzamer gaan werken. Gevolg is vaak obstipatie en winderigheid. Nu valt bij mij gelukkig de obstipatie wel mee, de winderigheid daarentegen niet. Soms kan mijn man letterlijk ruiken waar ik ben geweest.

 2. Zalando 1 75p korting banner
 3. Meer afscheiding

  Ook een minder smakelijk zwangerschapskwaaltje: je hebt meer afscheiding tijdens de zwangerschap. Deze afscheiding is (als het goed is) dun en waterig. De reden dat je meer witte plekken in je ondergoed krijgt, is omdat de afscheiding nodig is om je vagina te beschermen tegen infecties.

  In het begin ving ik het nog op met inlegkruisjes, totdat ik las dat je dit beter niet kunt doen. Het beste is katoen ondergoed dragen zonder iets erin. Dan maar wat vaker een schone onderbroek aan doen en je ‘oude’ onderin de wasmand verstoppen.

 4. Ken jij nog meer zwangerschapskwaaltjes waar we het liever niet over hebben? Durf jij ze te delen en herken je die van mij?

 5. Meer donkere haargroei, op diverse plaatsen

  Je haar valt niet meer uit tijdens de zwangerschap en kan zelfs voller en sterker worden. Super fijn! Althans: als het op je hoofd blijft. Ik merk nu zwarte haargroei op plaatsen die eerst nog ongeschonden bleven. Zoals op mijn buik en bij mijn tepels!

  Elke dag doe ik even een check naar zwarte haren en trek ik ze er meteen genadeloos uit. In ieder geval: zolang ik er nog bij kan. Die zwarte haartjes op mijn buik verdwijnen namelijk steeds meer naar een plek waar ik ze niet meer kan zien.

 6. baby kleertjes banner
 7. Bloedend tandvlees

  Soms lijkt het net of iemand me ontzettend hard op m’n bek heeft getimmerd, zoveel bloed spuugde ik uit met het tanden poetsen. Ik dacht de eerste keer dat ik misschien een tand was verloren of zo, totdat ik ontdekte dat het gewoon mijn tandvlees was.

  Bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap is vrij normaal. Niets aan het handje, maar voor de zekerheid is het wel goed om je tandvlees gezond te houden. Dit betekent elke dag even met een tandenstoker tussen de tandjes schoonmaken!

 8. zwangerschapskwaaltjes waar we het liever niet over hebben

 9. Maagzuur

  Ik ken dames die zo last hebben van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap dat ze nauwelijks kunnen eten, bij mij valt het gelukkig wel mee. Alleen als ik een tijdje niets heb gegeten, voel ik het branden in mijn keel en komt er wat zuur spul naar boven. Niet fris, maar ach: er zijn ergere dingen.

 10. Pukkels

  Sommige zwangere dames krijgen een stralende en gave huid, anderen zitten juist onder de pukkels tijdens de zwangerschap. Gelukkig valt het bij mij mee en merk ik alleen dat ik meer pukkels op mijn rug heb. Mijn gezicht blijft fijn pukkel-vrij.

 11. aambeien zwangerschap zalf
 12. Aambeien

  Ook dit kwaaltje is mij gelukkig (nog) bespaard gebleven, maar ook aambeien tijdens de zwangerschap zijn een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje waar je het liever niet over hebt. Dat is niet vreemd wat het is al vervelend genoeg! En als je het tijdens je zwangerschap niet krijgt, dan kun je het wel krijgen na de bevalling (door het persen).

 13. Lees ook: Een schimmelinfectie: Niets om je voor te schamen!

 14. Obstipatie

  Obstipatie is verschrikkelijk vervelend, maar ook dit komt heel veel voor bij zwangere dames. Alsof je jezelf niet al log genoeg voelt, zitten ook nog eens je darmen bommetje vol: vervelend! Lees hier wat tips tegen obstipatie!

 15. Opgezet en opgezwollen

  Hoe verder je komt in je zwangerschap, hoe ronder je wordt. Overal. Niet alleen je buik neemt behoorlijk toe, waardoor je bang bent dat je huid en benen het gaan begeven: ook op andere plekken zwel je op. Denk aan dikke enkels, opgezwollen voeten en vingers die in kleine worstjes veranderen. Gelukkig gebeurt dit doorgaans in het derde trimester. Dan ben je bijna van alle vervelende en ‘onsexy’ zwangerschapskwaaltjes waar we het liever niet over hebben af.nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019