Heb je last van droge ogen tijdens de zwangerschap? Of heb je branderige of jeukende ogen? Zie je iets minder goed dan voorheen en is de wereld een stukje waziger geworden? Deze oogklachten zijn heel normaal tijdens de zwangerschap. Lees hier wat de oorzaken zijn en wat je kunt doen tegen droge ogen.
Zwanger en last van de ogen
De meeste zwangerschapskwaaltjes kennen we wel: ochtendmisselijkheid, vermoeidheid of stemmingswisselingen. Maar last van droge ogen tijdens de zwangerschap is een minder bekend kwaaltje.
Toch hebben veel zwangere vrouwen last van de ogen. Of ze zien minder scherp, de ogen zijn droog of ze maken juist meer traanvocht aan. Het is allemaal te danken aan die fijne zwangerschapshormonen, jouw veranderende stofwisseling en bloeddruk. Meestal verdwijnen de oogproblemen na de bevalling.
Waarom heb je droge ogen tijdens de zwangerschap?
De droge ogen tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt door een tekort aan traanvocht. De hormonen zorgen ervoor dat je minder traanvocht aanmaakt dan voorheen. Met name dames die lenzen dragen kunnen hier erg veel last van hebben en moeten aan het einde van de dag hun lens van hun droge oog afpeuteren. Soms wordt er aangeraden om een bril te dragen, maar dat zal je waarschijnlijk zelf ook al een stuk fijner vinden.
Wazig zien tijdens begin zwangerschap
Het komt geregeld voor dat vrouwen wazig gaan zien. Dit kan veroorzaakt worden door de droge ogen tijdens de zwangerschap, maar het is ook mogelijk dat de sterkte van je ogen wat is veranderd. Soms kan je ook dubbelzien, dof zien of je ziet stippen. Het is redelijk normaal dat je zicht wat kan veranderen. Je hoeft dus niet meteen in paniek te raken.
De reden dat je zicht wazig is of je sterkte veranderd is omdat je tijdens de zwangerschap vocht vasthoudt. Dit vocht kan de dikte en de vorm van je hoornvlies veranderen waardoor je slechter of wazig gaat zien.
Het kan soms ook zijn dat je geluk hebt en beter gaat zien! Je hoeft in ieder geval echt niet meteen een nieuwe bril en lenzen aan te schaffen, want na je zwangerschap gaat alles weer terug naar ‘normaal’. Mocht je echt last hebben van wazig zicht bespreek dan de mogelijkheden met je huisarts en opticien.
Vermoeide ogen tijdens de zwangerschap
Vermoeide en droge ogen tijdens de zwangerschap kunnen, naast hormonale veranderingen, ook veroorzaakt worden door een hogere bloeddruk. Laat daarom altijd je bloeddruk controleren als je plotseling erg veel last krijgt van je ogen vooral als dit op het einde van je zwangerschap voorkomt.
Wat kan je doen aan droge ogen tijdens de zwangerschap?
Droge ogen tijdens de zwangerschap zijn ontzettend vervelend. Gelukkig kan je er wel iets aan doen. Als eerste en dit is een beetje een open deur, kan het al helpen om even goed te knipperen of je ogen eventjes dicht te houden. Wat ook helpt is even gapen, je krijgt dan automatisch wat traanvocht in je ogen.
Merk je dat je veel last hebt van droge ogen als je lang achter je beeldscherm zit? Neem dan af en toe en pauze en vergeet ook niet om regelmatig te knipperen. Soms vergeten we te knipperen als we geconcentreerd naar het scherm turen.
Het kan ook helpen om de ruimtes goed te ventileren, zeker in de winter, zodat de lucht in huis minder droog is.
En als laatste kan je gewoon oogdruppels gebruiken. Kies wel voor oogdruppels zonder conserveermiddelen. Deze kan je kopen bij de drogisterij (let er dan echt op dat er geen conserveermiddelen inzitten, want ook deze stoffen komen in je bloed terecht).
Je kunt ook vragen of je huisarts wat goede oogdruppels kan voorschrijven.
Oogdruppels of kunsttranen die geen conserveermiddelen bevatten, hebben geen invloed op je natuurlijke traanproductie. Het is slechts een hulpmiddeltje die ervoor zorgt dat je ogen beter aanvoelen. Lees altijd goed de bijsluiter en overschrijdt niet de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.