header luiers van pampers met 50% korting
Zwangerschapskwaaltjes

Duizeligheid tijdens de zwangerschap

Duizeligheid tijdens de zwangerschap kan aan het begin en aan het einde van de zwangerschap voorkomen. Veel zwangere vrouwen hebben hier last van. In eerste instantie is het niet iets om je erg ongerust over te maken. Ben je echter erg vaak duizelig en heb je alle tips in deze blog opgevolgd? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.
Waarom kan je last hebben van duizeligheid tijdens de zwangerschap en hoe kun je het voorkomen?

wehkamp zwangerschap

Waarom duizelig tijdens zwangerschap?

Duizeligheid tijdens de zwangerschap wordt voornamelijk veroorzaakt doordat er te weinig bloed naar je hersenen stroomt. In dit bloed zit zuurstof en dat heeft je bovenkamer nodig om goed te functioneren. Er zijn diverse oorzaken die de duizeligheid kunnen veroorzaken:

 • Je maakt nog te weinig bloed aan

  Wanneer je zwanger bent heb je niet 1 maar 2 bloedsomlopen. De bloedsomlopen van jou en je baby worden keurig gescheiden van elkaar. In het begin van je zwangerschap kan het voorkomen dat je lichaam nog niet genoeg bloed heeft geproduceerd. Hierdoor sta je meer bloed af aan je kindje en minder aan jezelf, waardoor je zelf iets tekort komt.

 • duizeligheid tijdens de zwangerschap

 • Lage bloeddruk

  Voornamelijk tussen de 3de en 6de maand van je zwangerschap kan het voorkomen dat je een lage bloeddruk krijgt. Dit wordt mede veroorzaakt door het hormoon progesteron. Dit hormoon verwijdt je bloedvaten en zorgt ervoor dat er meer bloed naar je baby gaat dan naar jou. Daarnaast kan het hormoon er ook voor zorgen dat er minder bloed naar jouw hersenen gaat. Een andere oorzaak van een lage bloeddruk is je groeiende baarmoeder die grote druk uitoefent op je bloedvaten.

 • nutricia actie banner
 • Lage bloedsuikerspiegel

  Een lage bloedsuikerspiegel wordt veroorzaakt doordat je te weinig suiker binnen krijgt of niet goed over de dag verspreid eet.

 • Bloedarmoede

  Bloedarmoede houdt in dat je te weinig rode bloedcellen in je bloed hebt of dat deze niet goed werken. Het gevolg is dat je bloed minder goed in staat is om zuurstof te vervoeren. Bloedarmoede wordt voornamelijk veroorzaakt door een ijzertekort. Een ijzertekort komt geregeld voor tijdens zwangerschappen. IJzer zit veel in rood vlees, maar aangezien je dat inmiddels grotendeels uit je voedingspatroon hebt geschrapt kun je dat niet eten.

  Gelukkig zijn er ook andere bronnen van ijzer zoals bladgroenten (spinazie), noten, peulvruchten, eieren, volkorenproducten en vis. Maar voordat je bakken spinazie naar binnen gaat werken is het verstandig om eerst naar je huisarts te gaan om bloed te laten prikken. Waarschijnlijk zal de arts je dan ijzertabletten voorschrijven. Bloedarmoede gaat vaak gepaard met vermoeidheid en misselijkheid.

 • Op je rug liggen

  Merk je dat je duizelig en/of misselijk wordt als je op je rug ligt? Dat komt vaak voor bij zwangere vrouwen. Deze duizeligheid wordt veroorzaakt doordat je baarmoeder drukt tegen een grote ader naast je ruggenwervel. Ook hierdoor kan er minder zuurstof naar je hersenen. Het is daarom beter om op je linkerzij te liggen.

Wat je nooit moet doen als je duizelig bent!

Deze informatie is heel belangrijk: ga nooit op je rug liggen als je duizelig bent. Zie het stukje hierboven over ‘op je rug liggen’. Deze houding kan de duizeligheid verergeren en je kunt zelfs flauwvallen. Slapen op je rug verhoogt zelfs de kans op doodgeboorte in het laatste trimester van de zwangerschap.

Ben je ergens en merk je dat je duizelig wordt? Geef dit even aan bij de mensen die om je heen staan zodat ze je letterlijk kunnen opvangen mocht je flauwvallen. Vermeld hierbij ook dat ze je niet op je rug moeten leggen, maar op je linkerzij! Ben je duizelig en kun je niet gaan liggen? Ga dan zitten en buig zo ver mogelijk naar voren. Probeer rustig adem te halen.

Duizeligheid tijdens de zwangerschap voorkomen met deze tips

Door kleine dingen aan te passen kun je de kans op duizeligheid tijdens de zwangerschap al aanzienlijk verkleinen. Namelijk door:

 • Regelmatig te eten. Dit verkleint de kans op een lage bloedsuikerspiegel. Neem dus regelmatig een gezond tussendoortje zoals fruit of een volkorenproduct.
 • Voldoende te drinken. Uitdroging kan er ook voor zorgen dat je duizelig wordt. Drink minstens 1,5 liter vocht per dag, bij voorkeur water.
 • Blijf in beweging, dit bevordert de bloedsomloop.
 • Slaap op je zij.
 • Het is goed om iets te eten voordat je ’s ochtends opstaat.
 • Eet voeding met veel ijzer.
 • Sta niet te snel op. Als je ligt is het goed om eerst even te zitten en dan pas op te staan.
 • Voorkom oververhitting, neem dus geen heet bad of ga niet in de sauna.
 • Draag comfortabele kleding die niet knelt.
 • Rust voldoende en luister goed naar je lichaam.

nutricia actie banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!