header luiers van pampers met 50% korting
Nieuws

Op de rug slapen tijdens zwangerschap verhoogt de kans op doodgeboorte!

Uit een grootschalig Brits onderzoek is naar voren gekomen dat op de rug slapen tijdens zwangerschap de kans op doodgeboorte aanzienlijk verhoogt! Zwangere vrouwen lopen tweemaal zoveel kans op een doodgeboren baby als ze op hun rug slapen tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap!

luierkorting op pampers banner

Brits onderzoek naar doodgeboorte

Een grootschalige studie onder zwangere vrouwen in Engeland liet een 2,3-voudige toename zien van het risico op een doodgeboorte bij degenen die in het derde trimester op hun rug gingen slapen. Aan het onderzoek deden iets meer dan 1000 vrouwen mee. Ze bekeken 291 zwangerschappen die eindigden in een doodgeboorte en 735 vrouwen met een normale geboorte.

Vrouwen wordt geadviseerd om op hun zij te slapen in de laatste drie maanden van de zwangerschap om doodgeboorte te helpen voorkomen!
Doodgeboorte cijfers

In Nederland zijn in 2020 735 kinderen dood geboren na een zwangerschapsduur van 22 weken of meer. Dat is 4,4 op de 1000 geboortes in Nederland. (Bron: Volksgezondheid en zorg)
Ongeveer één op de 225 zwangerschappen in de UK eindigt in een doodgeboorte. De onderzoekers schatten dat ongeveer 130 baby’s per jaar zouden kunnen worden gered als vrouwen op hun zij gaan slapen in deze periode van de zwangerschap.

banner billendoekjes waterwipes

De MiNESS-studie, gepubliceerd in het British Journal of Obstetrics and Gynecology (BJOG), is de grootste in zijn soort. Het onderzoek bevestigt dezelfde bevindingen als uit kleinere onderzoeken in Nieuw-Zeeland en Australië naar voren komt.

rug slapen doodgeboren baby

Lees ook: Waarom overlijdt een baby in de baarmoeder tijdens de zwangerschap?

Is het wakker worden op de rug een probleem?

Onderzoekers zeggen dat de positie waarin vrouwen in slaap vallen het belangrijkste is en dat ze zich geen zorgen moeten maken als ze op hun rug liggen als ze waker worden.
Wat de onderzoekers niet willen is dat vrouwen die plat op hun rug wakker worden denken ‘oh mijn god, ik heb iets vreselijks met mijn baby gedaan’.

Want de vraag die ze tijdens het onderzoek aan de zwangere vrouwen stelden was heel specifiek. Namelijk in welke positie vrouwen gingen liggen bij het inslapen. Het blijkt dat je langer in die inslaap houding doorbrengt dan de andere slaaphoudingen. Wakker worden op de rug hoeft dan niet zoveel te betekenen.

Je kunt ook niets doen aan de positie waarin je wakker wordt, maar je kunt wel iets doen aan de positie waarin je gaat slapen!

top 5 beste babyfoons banner

Tips om op je zij te gaan slapen tijdens de zwangerschap

  1. Leg een kussen of kussens achter je rug om het slapen op de zij te stimuleren of gebruik dit zwangerschapskussen.
  2. Als je ’s nachts wakker wordt, let dan op je slaaphouding en ga weer op je zij liggen.
  3. Let ook overdag op je slaaphouding als je een middagdutje doet.
  4. Als je ’s nachts op de rug wakker wordt, hoef je je geen zorgen te maken, rol gewoon op je zij.
  5. Het Britse onderzoek vond geen verschil tussen op je rechterzij of linkerzij in slaap vallen.

Tips van veel zwangere vrouwen om beter te slapen: gebruik een zwangerschapskussen of een van deze andere producten die de zwangerschap net even iets makkelijker maken..

zwangerschapskussen om beter te slapen

Relatie op de rug slapen tijdens zwangerschap en doodgeboorte

Onderzoekers kunnen niet met zekerheid zeggen waarom op de rug slapen tijdens zwangerschap het risico van doodgeboorte verhoogt. Maar er zijn wel gegevens die suggereren dat wanneer een vrouw op haar rug ligt, het gecombineerde gewicht van de baby en de baarmoeder druk uitoefent op de bloedvaten. Hierdoor kan de bloedstroom en zuurstof naar de baby in gevaar komen.

Het nieuwe onderzoek is een belangrijke studie die bijdraagt ​​aan de groeiende hoeveelheid bewijs dat de slaappositie tijdens de late zwangerschap een beïnvloedbare risicofactor is voor doodgeboorte.

Op je rug liggen tijdens de zwangerschap kan er ook voor zorgen dat je eerder last hebt van misselijkheid en duizeligheid, op je linkerzij liggen kan dit voorkomen. Je leest er meer over in het artikel duizeligheid tijdens zwangerschap.disneybanner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019