Dit moet je weten als je 3 weken zwanger bent.
Een zwangerschap van 3 weken is al weer een heel verschil met 1 of 2 weken zwanger zijn. Aan het begin van deze week heeft de bevruchting van je eitje plaatsgevonden. Dit betekent dat het een zaadcel is gelukt om de eicelwand te doordringen. De erfelijke eigenschappen van de zaadcel en eicel worden vermengd en het geslacht van de baby is bepaald. Dit proces van samensmelting van de cellen heet ‘conceptie’. De bevruchte eicel heet ook wel ‘zygote’. Als je 3 weken zwanger bent gaat de bevruchte eicel zich nestelen in de baarmoeder.
3 Weken zwanger: De weg naar de baarmoeder
Als het eitje is bevrucht gebeurt er gedurende 24 uur even niets. Hierna gaat de eicel zich delen totdat het een kleine bal is van honderden cellen. Deze bal ziet eruit als een besje en wordt ‘blastocyst’ genoemd. De blastocyst wordt door de eileider langzaam naar de baarmoeder geduwd. Dit duurt ongeveer 5 tot 7 dagen, hoewel het eigenlijk maar om een stukje van een paar centimeter gaat. De blastocyst is op dit moment ongeveer 0,1 tot 0,2 millimeter groot en hecht zich aan de baarmoederwand.
Innesteling in de baarmoeder
De binnenkant van de eicel heeft zogenoemde ‘hechtvlokken’. Deze hechtvlokken groeien in een later stadium uit tot de placenta op het moment dat het klompje met cellen (de blastocyst) zich innestelt in de baarmoederwand.
Tot nu toe merk jij als vrouw niets van wat er allemaal is gebeurd in je lijf als je 3 weken zwanger bent. Maar op het moment dat het eitje zich gaat innestelen kun je een lichte bloeding krijgen.
Dit wordt ook wel innestelingsbloeding genoemd. De bloeding wordt veroorzaakt doordat de baarmoederwand op het moment van innesteling dik is en flink doorbloed. Het is mogelijk dat door de innesteling een bloedvaatje scheurt wat leidt tot bloedverlies.
Vrouwen die niet weten dat ze zwanger zijn verwarren deze bloeding weleens met een normale ongesteldheid, hoewel de hoeveelheid bloed die je verliest een stuk minder is. De kans is echter groter dat je geen bloeding hebt, slechts 1 op de 3 vrouwen heeft dit. Tijdens de innesteling blijft de celdeling van de eicel doorgaan totdat er miljarden cellen zijn gevormd. Vanaf dat moment wordt het bevruchte eitje een embryo genoemd.
Wil je weten hoe jouw baby zich verder ontwikkeld? Volg dan in de zwangerschapskalender de groei van jouw baby week voor week.
Bescherming van het embryo
Als je 3 weken zwanger bent gaat je lichaam behoorlijk wat hormonen aanmaken. Hierdoor verandert je hormoonhuishouding wat later de oorzaak kan zijn van bijvoorbeeld ochtendmisselijkheid. Dit is erg vervelend, maar denk maar zo: deze hormonen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je embryo beschermd wordt. Zonder deze hormonen zou je lichaam het embryo als een indringer zien en het proberen te vernietigen of af te voeren.
Het hormoon progesteron
Daarnaast zorgen het hormoon progesteron ervoor dat de baarmoeder niet meer te doordringen is en je embryo dus veilig is. Op hetzelfde moment verandert de slijmprop in je baarmoeder (die al aanwezig is). Deze slijmprop zorgt ervoor dat de baarmoeder wordt afgesloten om infecties te voorkomen. Nieuwsgierig naar de komende week? Dit gebeurt er als je 4 weken zwanger bent.