“waterwipes
Zwangerschapskalender

3 Weken zwanger

Aan het begin van deze week heeft de bevruchting van je eitje plaatsgevonden. Dit betekent dat het een zaadcel is gelukt om de eicelwand te doordringen. De erfelijke eigenschappen van de zaadcel en eicel worden vermengd en het geslacht van de baby is bepaald. Dit proces van samensmelting van de cellen heet ‘conceptie’. De bevruchte eicel heet ook wel ‘zygote’. Als je 3 weken zwanger bent gaat de bevruchte eicel zich nestelen in de baarmoeder.

beste babyfoon bol.com

3 Weken zwanger: De weg naar de baarmoeder

Als het eitje is bevrucht gebeurt er gedurende 24 uur even niets. Hierna gaat de eicel zich delen totdat het een kleine bal is van honderden cellen. Deze bal ziet eruit als een besje en wordt ‘blastocyst’ genoemd. De blastocyst wordt door de eileider langzaam naar de baarmoeder geduwd. Dit duurt ongeveer 5 tot 7 dagen, hoewel het eigenlijk maar om een stukje van een paar centimeter gaat. De blastocyst is op dit moment ongeveer 0,1 tot 0,2 millimeter groot en hecht zich aan de baarmoederwand.
3 weken zwanger 1e trimester zwangerschap week voor week

Innesteling in de baarmoeder

De binnenkant van de eicel heeft zogenoemde ‘hechtvlokken’. Deze hechtvlokken groeien in een later stadium uit tot de placenta op het moment dat het klompje met cellen (de blastocyst) zich innestelt in de baarmoederwand.
Tot nu toe merk jij als vrouw niets van wat er allemaal is gebeurd in je lijf als je 3 weken zwanger bent. Maar op het moment dat het eitje zich gaat innestelen kun je een lichte bloeding krijgen.

kleertjes sale 70

Dit wordt ook wel innestelingsbloeding genoemd. De bloeding wordt veroorzaakt doordat de baarmoederwand op het moment van innesteling dik is en flink doorbloed. Het is mogelijk dat door de innesteling een bloedvaatje scheurt wat leidt tot bloedverlies.

beste zwangerschapstest direct bestellen banner

Vrouwen die niet weten dat ze zwanger zijn verwarren deze bloeding weleens met een normale ongesteldheid, hoewel de hoeveelheid bloed die je verliest een stuk minder is. De kans is echter groter dat je geen bloeding hebt, slechts 1 op de 3 vrouwen heeft dit. Tijdens de innesteling blijft de celdeling van de eicel doorgaan totdat er miljarden cellen zijn gevormd. Vanaf dat moment wordt het bevruchte eitje een embryo genoemd.

Wil je weten hoe jouw baby zich verder ontwikkeld? Volg dan in de zwangerschapskalender de groei van jouw baby week voor week.

Bescherming van het embryo

Als je 3 weken zwanger bent gaat je lichaam behoorlijk wat hormonen aanmaken. Hierdoor verandert je hormoonhuishouding wat later de oorzaak kan zijn van bijvoorbeeld ochtendmisselijkheid. Dit is erg vervelend, maar denk maar zo: deze hormonen zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je embryo beschermd wordt. Zonder deze hormonen zou je lichaam het embryo als een indringer zien en het proberen te vernietigen of af te voeren.

Daarnaast zorgen het hormoon progesteron ervoor dat de baarmoeder niet meer te doordringen is en je embryo dus veilig is. Op hetzelfde moment verandert de slijmprop in je baarmoeder (die al aanwezig is). Deze slijmprop zorgt ervoor dat de baarmoeder wordt afgesloten om infecties te voorkomen.

2 Weken zwanger 4 Weken zwanger

blije doos banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019