luieraanbiedingen header
Zwangerschapskalender

4 Weken zwanger

Als je 4 weken zwanger bent gaat het embryo zich verder ontwikkelen. In het begin is het nog een ronde vrucht en in deze periode krijgt het een ovale vorm. De eerste organen worden gevormd en daarnaast gaat ook de placenta zich ontwikkelen. In deze vierde week van de zwangerschap beginnen vaak de eerste zwangerschapssymptomen zoals ochtendmisselijkheid, vermoeidheid, stemmingswisselingen en gevoelige borsten.

banner stamcelbank 1

Ontwikkeling van het embryo

Het embryo wat zich aan de baarmoederwand heeft gehecht begint nu te ontwikkelen. Dit gebeurt door het ontstaan van kiembladen. Deze kiembladen zijn de basis voor de organen. De bladen bestaan uit 3 lagen. Uit deze lagen ontstaan onder andere de lever, longen, het hart, botten, nieren en spieren en in de buitenste laag ontstaan het haar, ogen, zenuwstelsel en huid.

In de eerste weken wordt je baby gevoed middels het dooierzakje dat bestaat uit twee vliezen die om de baby heen zitten. In de tussentijd wordt de placenta ontwikkeld die vanaf week 12 de taak van het voeden overneemt. Het dooierzakje zal dan oplossen.
4 weken zwanger week voor week eerste trimester

Wil je weten hoe jouw baby zich verder ontwikkeld? Volg dan in onze zwangerschapskalender de groei van jouw baby week voor week.

4 weken zwanger: Zwangerschapstest

Als vrouwen vier weken zwanger zijn gaan ze de eerste signalen voelen dat ze zwanger zijn. In deze periode zou normaal gesproken de menstruatie weer moeten beginnen, maar die blijft nu uit. Dat komt omdat het embryo een hormoon uitscheidt dat ervoor zorgt dat de menstruatie stopt.

top 5 beste babyfoons banner

Een hormoon dat steeds meer wordt aangemaakt rond deze periode is het hCG hormoon, ook wel het ‘zwangerschapshormoon’ genoemd. Elke 2 dagen wordt de hoeveelheid van dit hormoon verdubbeld. Een zwangerschapstest meet de hoeveelheid hCG in je urine.
zwangerschapstest online bestellen
Als je 4 weken zwanger bent zou een test het hormoon al kunnen meten. Houdt er wel rekening mee dat de test negatief kan zijn terwijl je toch zwanger bent.

Is dit het geval, maar heb je toch echt het gevoel dat je in verwachting bent, wacht dan 3 dagen en test dan nogmaals. Het hormoon bereikt zijn piek vanaf week 7 en deze piek houdt aan tot week 12.

Lees ook: Vroege zwangerschapstest wel of niet doen?

zwangerschapskalender 4 weken zwanger

Belangrijk: gezonde voeding

Het beste is om meteen gezond te gaan eten als je probeert zwanger te worden. Doe je dit nog niet en merk je dat je nu zwanger bent dan is het dus zeker een goed moment om te starten met gezonde voeding. Als je 4 weken zwanger bent wordt je embryo gevoed door jouw lichaam, het is daarom goed om vanaf nu voorzichtiger te zijn met bepaalde voedingsmiddelen.

Lees ook: Wat je wel of niet mag eten tijdens de zwangerschap.

3 Weken zwanger 5 Weken zwanger

de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!