Tijdens de bevalling kan het soms nodig zijn dat de verloskundige een knip zet. Meestal gebeurt dit omdat de baby in nood komt of omdat je op het punt staat flink in te scheuren. Nadat er een knip is gezet kan de baby makkelijker ter wereld komen. Dit is het voordeel ervan. Maar inknippen tijdens de bevalling kent ook veel nadelen. Lees hier meer over inknippen, inscheuren en het herstel na de bevalling.
Wat is inknippen bij de bevalling?
Inknippen houdt in dat de verloskundige een knip zet vanuit de onderste rand van je vagina naar buiten. In Nederland wordt meestal een schuine knip naar links gezet (mediolaterale episiotomie).
Een andere manier om een knip te zitten is recht. Hoewel bij een rechte knip in het midden het herstel vaak voorspoediger verloopt, is het grote nadeel hiervan dat je kans loopt op een beschadiging van de anale sluitspier.
Wanneer is inknippen nodig?
Inknippen is soms noodzakelijk bijvoorbeeld:
- Wanneer de bevalling niet meer voorspoedig verloopt.
- Wanneer de baby in nood is.
- Als het nodig is dat de baby sneller geboren wordt.
- Om een totale ruptuur (je bent volledig uitgescheurd tot de anus) te voorkomen.
Dit zijn natuurlijk allemaal goede redenen, maar sommige deskundigen beweren dat vrouwen in Nederland vaak te snel worden ingeknipt. Bij sommige ziekenhuizen is het inknip percentage zelfs 46%! Terwijl andere ziekenhuizen maar 11% van de vrouwen inknippen. Vooralsnog zijn er geen duidelijke richtlijnen voor het inknippen, wat eigenlijk best jammer is.
Het herstel is namelijk allesbehalve een pretje en in vele gevallen is het dus niet eens nodig. Mocht je over deze gegevens kunnen beschikken, dan is het misschien goed hier eens naar te kijken voordat je gaat bevallen.
Is inknippen bevalling pijnlijk?
Het klinkt misschien vrij pijnlijk, maar in de meeste gevallen merk je hier niets van. Wanneer de verloskundige het nodig acht om een knip te plaatsen, zal hij of zij dit altijd aan je melden tijdens de bevalling. Als je toestemt krijg je meestal een verdoving.
De knip wordt altijd gezet tijdens het hoogtepunt van een wee. Aangezien je op dat moment wel iets anders aan je hoofd hebt (zoals flink puffen), is de kans groot dat je het knipje niet opmerkt. Na de geboorte en nageboorte wordt je gehecht. Ook dit is met verdoving (die dan nog werkt). Als de verdoving is uitgewerkt kan je een branderige en stekende pijn voelen die zeker wel een aantal weken kan aanhouden.
Tips voor herstel na inknippen
- Spoel de wond regelmatig met warm/lauw water. (bijvoorbeeld douchekop)
- Laat tijdens het plassen wat warm/lauw water langs het litteken stromen (met douchekop of maatbeker>
- Leg een bevroren maandverband of ice pack op het litteken.
- Maak de wond regelmatig schoon door het te wassen met water.
- Zit zoveel mogelijk op een harde ondergrond, dit voorkomt vochtophoping.
Inknippen of inscheuren?
Inscheuren gebeurt bij bijna elke vrouw tijdens de eerste bevalling, omdat de huid en spieren nog nooit zoveel zijn opgerekt. Het inscheuren merk je als vrouw niet omdat die pijn in het niet valt in vergelijking met de andere pijntjes die je op dat moment ervaart. Inscheuren is bij 1 op de 3 vrouwen niet zo erg omdat het beperkt blijft tot het slijmvlies van de vagina en de huid.
Maar het is een ander verhaal als het onderliggende bind- en spierweefsel ook scheurt of, erger nog, de kringspier van de anus scheurt. Dit is ook wat verloskundige proberen te voorkomen door een knip te zetten.
Bij inscheuren loop je dus een verhoogd risico om helemaal in te scheuren tot de anus. Toch schijnt het wel zo te zijn dat het herstel nadat je bent ingescheurd veel voorspoediger verloopt dan bij een knip. Het kan soms dus beter zijn om geen knip te zetten en soms worden ze ook wel eens onnodig gezet.
Inknippen of inscheuren tijdens de bevalling voorkomen
Wil je inknippen tijdens de bevalling voorkomen? Heel begrijpelijk en het is al heel goed dat je hier bewust mee bezig bent. Het kan al helpen om, voordat je met de benen wijd ligt, aan te geven dat er alleen een knip gezet mag worden als het hoogst noodzakelijk is.
Lees ook: Hechtingen na de bevalling behandelen
Maar dan ben je er nog niet, want hierna komt het echt op jou aan. Inknippen wordt immers alleen gedaan als het weefsel niet genoeg tijd krijgt om uit zichzelf op te rekken. Je moet het weefsel dus deze tijd geven en dat betekent dat je de weeën moet wegpuffen om het persen uit te stellen.
Dat gaat veel discipline en zelfbeheersing vergen, maar zal het achteraf wel echt waard zijn. Bij een zwangerschapscursus kunnen ze je leren om hevige weeën weg te puffen. Tevens leer je daar ook hoe je jouw bekkenbodem kunt ontspannen wat ook de kans op inscheuren verkleint.