sale kleertjes header
Miskraam

Wat is een miskraam?

Bij een miskraam verlies je jouw vruchtje of baby nog voordat het geboren is. Wanneer dit gebeurt voor de 16de week van je zwangerschap, spreken we van een miskraam. Je kunt het vruchtje heel vroeg in de zwangerschap verliezen, maar ook later. Het is altijd een verschrikkelijke gebeurtenis. Lees hier meer informatie over wat is een miskraam, de oorzaken, symptomen en risicofactoren en veel gestelde vragen!

de beste ovulatietest direct bestellen banner

Wat is een miskraam?

Als je jouw vruchtje verliest voor de 16de week van je zwangerschap, heb je een miskraam gehad. Als het op een natuurlijke manier gebeurt dan stoot jouw lichaam het vruchtje af. Dit gaat gepaard met krampen en bloedverlies. Soms neemt vlak voordat het gebeurt de zwangerschapssymptomen zoals misselijkheid en gespannen borsten wat af.

Het kan ook zijn dat je lichaam de zwangerschap intact houdt, terwijl het vruchtje niet levensvatbaar is. Of dat er geen vruchtje is, maar alleen een leeg vruchtzakje. In deze situaties kan het nodig zijn om de miskraam op te wekken met medicijnen, of je ondergaat een behandeling om de vrucht te verwijderen. Dit heet een curettage.




Er zijn diverse soorten miskramen:

  1. Vroege miskraam

    Je verliest het vruchtje al vrij vroeg in de zwangerschap omdat het niet levensvatbaar is. De meeste miskramen gebeuren heel vroeg in de zwangerschap, soms nog voordat de vrouw in kwestie weet dat ze zwanger is. Hoe langer je zwanger bent, hoe kleiner de kans op een miskraam is.

  2. Spontane miskraam

    Het komt spontaan op gang. Je lichaam stoot het vruchtje af. Dit betekent dat je soort van ‘bevalt’ van het vruchtje. Het gaat altijd samen met krampen (weeën) en bloedverlies.

  3. Missed abortion

    Het vruchtje wordt niet door je lichaam afgestoten, maar je lichaam houdt de zwangerschap in stand, terwijl het vruchtje niet levensvatbaar is. Je ervaart dan nog wel alle zwangerschapssymptomen waardoor je jezelf wel zwanger voelt. Meestal ontdek je tijdens de echo dat het hartje van de foetus niet meer klopt. Dit noemt men een missed abortion

  4. Zalando 1 75p korting banner
  5. Leeg vruchtzakje oftewel windei

    In dit geval heb je wel een vruchtzakje die is ingenesteld in je baarmoeder, maar zit er geen vruchtje in.

Wat is een miskraam en waardoor wordt het veroorzaakt?

wat is de kans op een miskraam

Oorzaken van een miskraam

In de meeste gevallen wordt de miskraam veroorzaakt door een afwijking van het vruchtje. Het heeft bijvoorbeeld een chromosoom te veel of te weinig en is daarom niet levensvatbaar. Met andere woorden: er is iets misgegaan in de aanleg en het vruchtje zou nooit kunnen uitgroeien tot een gezonde baby. Je lichaam lost dit ‘foutje’ op door het vruchtje dood te laten gaan en/of af te stoten.

Andere oorzaken kunnen zijn:

banner autogordel zwangere vrouwen

Risicofactoren voor het krijgen van een miskraam

Naast de lichamelijke oorzaken zijn er ook nog andere oorzaken bekend. Deze oorzaken zijn risicofactoren die het krijgen van een miskraam vergroten, denk aan:

  • Leeftijd van de moeder:

    Helaas geldt: hoe ouder de moeder, hoe hoger de kans en deze kans neemt toe vanaf de 35 jaar. De mogelijkheid is dan 20% (bij jongere moeders tussen de 9 tot 17%). Bij vrouwen die 40 jaar zijn is de kans ongeveer 40% en bij vrouwen rond de 45 jaar is de kans 80%.

  • Eerdere miskramen

    Als je één keer een miskraam hebt gehad hoeft dat niet te betekenen dat de kans dat je daarna weer een krijgt, groter is. Maar heb je al 2 keer achter elkaar een miskraam gehad, dan is de kans op een volgende ongeveer 25%. Heb je al 3 of meer miskramen gehad, dan is de kans op een volgende 35%.

  • Leefstijl keuzes

    Roken tijdens de zwangerschap, of alcohol en drugsgebruik vergroten de mogelijkheid op een miskraam.

  • Medicatie

    Bepaalde medicatie zoals pijnstillers kunnen mogelijk de kans op een miskraam vergroten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de NSAID’s: ibuprofen, diclofenac en naproxen. Lees bij elk medicijn dat je wilt gebruiken goed de bijsluiter. Als je een pijnstiller nodig hebt, mag je (met mate) paracetamol innemen.

  • Ziektes

    Infecties, suikerziekte, flinke koorts, zwangerschapsvergiftiging of een andere ziekte kunnen de kans ook verhogen.

  • Ernstig overgewicht bij de moeder

Wat is een miskraam?
Nu je meer weet over de oorzaken en risicofactoren vertel ik je ook hoe je een miskraam kan herkennen en wat de symptomen kunnen zijn!

miskraam symptomen ervaring

Miskraam herkennen

Als een miskraam natuurlijk op gang komt, begint het meestal met bloedverlies. Dit bloedverlies neemt binnen enkele uren tot soms wel dagen steeds meer toe. Vervolgens kan je krampen krijgen die ook steeds heviger worden. Als je krampen krijgt, zal je waarschijnlijk binnen enkele uren het vruchtje en vruchtzakje verliezen. Dit ziet er eruit als een groot stolsel met weefsels.

Hoewel een miskraam meestal begint met bloedverlies, hoeft het niet altijd te betekenen dat wanneer je bloedverlies hebt er sprake is van een miskraam. Er kunnen diverse andere redenen zijn voor bloedverlies, lees hier meer over bloedverlies tijdens zwangerschap.

Miskraam symptomen

De symptomen kunnen zijn:

  • Bloedverlies dat steeds erger wordt.
  • Pijn in de onderbuik en krampen.
  • Je verliest naast bloed ook stolsels en weefsel, dit gaat altijd gepaard met krampen. Het weefsel dat je verliest zijn de vliezen, het vruchtzakje en het vruchtje zelf. Hoe verder je in jouw zwangerschap bent, hoe groter het vruchtje zal zijn.
  • Wanneer je het weefsel bent verloren, nemen de krampen en het bloedverlies af.
  • Je kunt nog een aantal dagen of weken wat bloedverlies houden.
  • Na de miskraam zullen binnen een paar dagen ook de zwangerschapssymptomen afnemen.

Gebruik geen tampons om het bloedverlies op te vangen, maar maandverband.

Erfelijkheidsonderzoek

Het is een verschrikkelijke gebeurtenis die veel verdriet met zich meebrengt. Ik heb het zelf meegemaakt en de teleurstelling en pijn zijn erg groot. Je hebt altijd tijd nodig om het verlies te verwerken. Heb je niet één miskraam, maar twee miskramen achter elkaar gehad, dan zal het ontzettend zwaar voor je zijn.

Het is dan ook verstandig om contact op te nemen met je huisarts. Via de huisarts kan er een chromosoomonderzoek uitgevoerd worden. Tijdens dit onderzoek wordt bekeken of de miskramen misschien veroorzaakt worden door een afwijking in jullie DNA of dat jullie misschien genetisch gezien, geen goede match zijn.

Hebben jullie 3 miskramen achter elkaar gehad dan worden jullie doorverwezen naar de gynaecoloog die verdere onderzoeken zal uitvoeren om de oorzaak van de miskramen te achterhalen.



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019