sale kleertjes header
Miskraam

Miskraam opwekken met medicijnen

Miskramen komen helaas redelijk vaak voor. Veel vaker dan we zouden willen. Ongeveer 20% van de vrouwen krijgt een miskraam, dat zijn er dus 1 op de 5. Je moet er toch niet aan denken! Sommige miskramen komen natuurlijk op gang, andere miskramen niet. Je krijgt dan de keuze om te wachten, een curettage te laten uitvoeren of de miskraam opwekken met medicijnen. De keuze is natuurlijk geheel aan jou. Laat je goed voorlichten over beide mogelijkheden en neem de tijd voordat je een beslissing maakt. Het gaat namelijk wel over jouw lichaam en een verlies dat je moet lijden.

davitamon mamavitaal banner

Miskraam opwekken met medicijnen zoals Misoprostol, hoe werkt het?

Als jouw miskraam opgewekt moet worden, zal je waarschijnlijk eerst naar het ziekenhuis moeten. Hier wordt opnieuw een echo gemaakt om te bekijken wat er precies aan de hand is. Als vastgesteld is dat er inderdaad sprake is van een miskraam krijg je medicijnen mee. Vaak is dit Mifegyn en Misoprostol. Maar het kan ook zijn dat je alleen Misoprostol meekrijgt.
gevolgen miskraam opwekken met pillen
Het eerste medicijn (Mifegyn) kan je oraal met water innemen. Het medicijn blokkeert de hormonen die normaal gesproken ervoor zorgen dat het vruchtje niet wordt afgestoten. Het is mogelijk dat je door dit medicijn wat krampen kunt krijgen.Na een bepaalde tijd (dit bespreek je met de verloskundige) moet je het andere medicijn Misoprostol vaginaal inbrengen. Als je de miskraam gaat opwekken met medicijnen en je gebruikt alleen Misoprostol dan is het mogelijk dat je deze al meteen kan inbrengen.

Het medicijn zorgt ervoor dat je baarmoeder gaat samentrekken. Dit voelt aan als hevige menstruatiekrampen of zelfs weeën. Door het samentrekken van je baarmoeder wordt waarschijnlijk het vruchtje en de eventuele placenta uitgedreven.

monuta banner

Je verliest bloedstolsels (heel donkerrood van kleur) en mogelijk ook een herkenbaar vruchtzakje met of zonder vruchtje. Maar: het kan ook zijn dat er niet veel gebeurt of misschien wel helemaal niets.
Na 24 uur breng je nogmaals 4 pillen vaginaal in. De kans dat er een volledige miskraam optreedt is nu het grootste. Hierna zal je nog een aantal dagen tot weken bloedverlies ervaren dat een beetje lijkt op een heftige menstruatie.

In de eerste dagen zal het bloedverlies het ergste zijn. Daarna neemt het af zoals bij een normale menstruatie. Let erop dat je geen tampons mag gebruiken, maandverband mag wel.
Miskraam opwekken met medicijnen

Miskraam opwekken met medicijnen zoals Cytotec! Hoe snel werkt het?

Cytotec is hetzelfde als Misoprostol. Bij ongeveer 66 tot 90% van de vrouwen lukt het om de miskraam op te wekken met deze medicijnen. Het kan dus voorkomen dat het niet werkt of dat je alleen wat krampen hebt en verder geen weefsel verliest. Gemiddeld genomen begint de miskraam op gang te komen na enkele uren tot enkele dagen.

Aan dit antwoord heb je eigenlijk niet zo heel veel. Het enige wat gezegd kan worden is dat je, nadat de medicatie is ingebracht, beter even thuis kunt blijven. Er bestaat namelijk een kans dat de miskraam binnen een paar uur al begint. Maar als er in die eerste paar uur niets gebeurt, hoeft dat niet te betekenen dat ze niet werken. De miskraam kan een dag later alsnog beginnen.

Sowieso moet je altijd tweemaal de medicijnen inbrengen. Hier zit 24 uur tussen. Met het ziekenhuis spreek je af wanneer je hen moet bellen. Meestal is dit na 48 uur. Is er niets gebeurd in die 48 uur dan zal je weer langs moeten komen. Je kunt er dan voor kiezen om een nieuwe ronde te doen met de medicatie of je kiest voor een curettage.

Gevolgen en bijwerkingen van de medicijnen

Bij de meeste vrouwen die de miskraam opwekken met medicijnen, komt de miskraam ook daadwerkelijk op gang. Er zal dan sprake zijn van bloedverlies en flinke krampen. Je mag tegen de pijn paracetamol innemen (4 keer op een dag 1000 mg) en desnoods ook naproxen (2 maal daags 500 mg). Nadat het vruchtje is afgestoten zal je nog enkele dagen tot misschien weken nabloedingen hebben.

Bijwerkingen van de medicijnen zijn misselijkheid en diarree. Sommige vrouwen krijgen last van wat lichte temperatuursverhoging, duizeligheid of erg rillen. Verder zijn er geen ernstige gevolgen bekend van Mifegyn en Misoprostol.

Sterker nog, je miskraam opwekken met medicijnen heeft nagenoeg geen enkele complicatie voor een volgende zwangerschap.

Daarom is het veiliger dan een curettage. Hoewel een curettage een eenvoudige ingreep is kan het voorkomen dat de baarmoeder tijdens de ingreep beschadigd raakt waardoor verklevingen ontstaat. Lees hier meer over in zwanger worden na curettage.
Miskraam opwekken zonder medicijnen

Een miskraam kan spontaan ontstaan. Het exacte verloop verschilt heel erg. Het begint meestal met vaginaal bloedverlies dat samen gaat met krampen. Deze krampen lijken op hevige menstruatiekrampen. Bij sommige vrouwen duren de krampen een paar uur, bij andere kan het dagen aanhouden.

Als je stolsels en weefsel gaat verliezen, is er een grote kans dat er sprake is van een miskraam. Het hoeft niet altijd te zijn dat je een vruchtje ziet of dat je die meteen bent verloren. Om die reden is het altijd belangrijk dat je een afspraak maakt bij de verloskundige om te bepalen of er sprake was van een miskraam.

Daarnaast moet er bekeken worden of al het weefsel uit je baarmoeder is. Wanneer dit niet het geval is moet je mogelijk gecuretteerd worden. Het kan voorkomen dat er iets is misgegaan tijdens de zwangerschap, maar er geen spontane miskraam is geweest. Vaak komen vrouwen hier tijdens de echo achter. Het hartje klopt bijvoorbeeld niet (meer) of het vruchtzakje blijkt leeg te zijn. Dit zal het meest vreselijke nieuws zijn dat je kunt krijgen bij een echo.

Waarschijnlijk zal de verloskundige voorstellen om nog even een paar weken (1 tot 3) te wachten. Wellicht dat de miskraam dan nog vanzelf komt. Het is niet mogelijk om een natuurlijke miskraam op te wekken met andere middelen dan medicatie.
In ieder geval: er bestaat hier geen bewezen methode voor!
cytotec hoe snel werkt het

Misoprostol of cytotec ervaring

Heb je gekozen voor miskraam opwekken met medicijnen of twijfel je nog wat je wilt doen, dan is het altijd fijn om ervaringen te lezen. De ervaringen van vrouwen lopen heel erg uiteen. Maar dan ook echt heel erg.
Bij sommige vrouwen gebeurde er niets. Anderen kregen enorme krampen en bloedingen en zullen het nooit meer doen.

Maar er zijn ook vrouwen waarbij het reuze mee viel. Dat was bij mij ook zo.

Ik had voor de miskraam opwekken met medicijnen gekozen omdat ik niet de ingreep van een curettage wilde, maar een meer natuurlijke miskraam. Tevens wilde ik de miskraam thuis meemaken en niet in het ziekenhuis. Ik kreeg na ongeveer 3 uur krampen die leken op hevige menstruatiekrampen.

Vervolgens heb ik 2 uur lang pijn gehad waarbij ik met een zuur gezicht op de bank zat. Na die 2 uur nam bij mij de pijn af en toen ik naar de wc ging zag ik het vruchtzakje. Deze lijkt een beetje op een witte condoom maar dan onder het bloed. Het ziet er anders uit dan de donkerrode tot donkerpaarse stolsels. Ook qua structuur. Misschien dat het bij mij meeviel omdat ik een leeg vruchtzakje had.

Vrouwen die al verder waren in hun zwangerschap hebben soms heftigere verhalen. Ik bleef ongeveer 5 dagen nog vloeien na de miskraam en daarna hield het op. Hier lees je mijn hele verhaal en ervaring met miskraam opwekken met medicijnen.

Lees ook: Geef nooit op! Het verhaal van een moeder die meerdere miskramen had.de beste drogisterij aanbiedingen banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019