luieraanbiedingen header
Testen

Hoe betrouwbaar is een ovulatietest?

Wil je graag zwanger worden dan zijn ovulatietesten een hele goede manier om te bepalen op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Maar hoe betrouwbaar is een ovulatietest eigenlijk en zijn ze allemaal even betrouwbaar? Is de betrouwbaarheid ook nog afhankelijk van je cyclus (regelmatig of onregelmatig)? Zozwanger zocht het uit.

davitamon mamavitaal banner

Hoe werkt een ovulatietest?

Een ovulatietest is een test die het moment bepaalt wanneer er in je lichaam een grote hoeveelheid van het luteïniserend hormoon zit. Op het moment dat er een maximale hoeveelheid van dit hormoon in je lichaam aanwezig is (de zogenoemde LH-piek), zal er een eitje rijpen en ‘springen’, de eisprong dus. De eisprong of ovulatie vindt ongeveer 24 tot 36 uur na de LH-piek plaats.

Een ovulatietest meet de hoeveelheid van het LH hormoon in jouw urine. Om de test uit te voeren moet je dus over het teststaafje plassen of je houdt het in een bakje waarin je jouw urine hebt opgevangen. Na een aantal minuten zie je het resultaat. Dit wordt aangegeven in streepjes of, wanneer je een digitale test gebruikt, in een leeg rondje of smiley. Lees hier meer informatie over hoe je een ovulatietest moet doen.




Hoe betrouwbaar is een ovulatietest in het algemeen?

Ovulatietesten zijn één van de meest betrouwbare manieren om te bepalen wanneer je eisprong is. Betrouwbaarder dan zelf je cyclus bijhouden. Dat komt omdat je lichaam geen afgestelde machine is die elke cyclus precies op hetzelfde moment een eitje vrijgeeft. Soms is de eisprong eerder of later, zelfs bij een regelmatige cyclus.

Een ovulatietest meet het LH-hormoon in het lichaam en kan dus ook meten of deze eerder of later is. Als je dus echt precies wilt weten wanneer jouw kansen om zwanger te worden maximaal zijn, dan gebruik je een ovulatietest.

Hoe betrouwbaar is een ovulatietest precies en verschilt het per merk? De meeste testen zijn meer dan 99% betrouwbaar, mits je het goed uitvoert en op de juiste momenten gaat meten. Dit geldt voor nagenoeg alle testen.

Ovulatietest online bestellen banner

Hoe betrouwbaar is een ovulatietest bij een regelmatige cyclus?

Ben je gezegend met een betrouwbare cyclus, dan heb je in principe geen ovulatietest nodig, maar het is begrijpelijk dat je het zekere voor het onzekere neemt. Bij een regelmatige cyclus is de betrouwbaarheid van een ovulatietest meer dan 99% als je een goede ovulatietest koopt zoals deze en hem correct gebruikt.

Het voordeel van een regelmatige cyclus is dat je beter weet vanaf wanneer je moet beginnen met testen. Bij een cyclus van 28 dagen is dit rond de 11de dag van je cyclus (dag 1 is de dag dat je ongesteld werd). Je test vanaf die dag dagelijks tot de LH-piek is gemeten of totdat je zeker weet dat je eisprong is geweest.

Lees ook: Alles over de vruchtbare periode van de vrouw!

ovulatietest goed uitvoeren voor betrouwbaarheid

Hoe betrouwbaar zijn ovulatietesten bij een onregelmatige cyclus?

Hoe betrouwbaar zijn ovulatietesten als je een onregelmatige cyclus hebt? In het algemeen zou dat niet uit moeten maken, dus ook als je zwanger wilt worden met een onregelmatige cyclus zijn de testen meer dan 99% betrouwbaar.
Let er wel extra goed op dat je de test op de juiste manier gebruikt en op het goede moment start met testen. Dit is soms lastig te bepalen bij een onregelmatige cyclus.

Om het juiste moment te bepalen, is het belangrijk dat je altijd het aantal dagen van je menstruatiecycli bijhoudt. Vervolgens houd je het aantal dagen aan van je kortste cyclus in de afgelopen 6 maanden. Je start met testen ongeveer 4 dagen voor de dag dat je toen een ovulatie had. Had je bijvoorbeeld op dag 18 de ovulatie, dan start je met testen op de 14de dag. De meeste ovulatietesten hebben een handig schema waarin staat aangegeven wanneer je moet beginnen.

Ovulatietest online bestellen banner

Factoren die de betrouwbaarheid van ovulatietesten beïnvloeden

Hoe betrouwbaar een ovulatietest is ligt grotendeels aan de manier waarop je hem gebruikt. Het is heel belangrijk dat je precies de beschrijving in de bijsluiter opvolgt of zoals op deze video, want het kan heel makkelijk mis gaan en dat zou natuurlijk zonde zijn.

Factoren die de betrouwbaarheid van een ovulatietest beïnvloeden:

  1. Moment van testen

    Het is belangrijk dat je de test op het juiste moment uitvoert. Sommige testen moet je ’s ochtends uitvoeren, andere juist niet. Daarnaast is het belangrijk dat je dagelijks rond dezelfde tijd test, wijken de tijden af dan kan de test onbetrouwbaar worden.

  2. Je urine

    Voordat je gaat testen moet je zorgen dat je urine niet te verdund is, want dan kan de test niet goed het LH-hormoon eruit filteren. Meestal wordt er verwacht dat je ongeveer 4 uur voordat je gaat testen niet naar de wc gaat. Dat betekent dus automatisch dat je niet teveel moet drinken. Dit kan trouwens best lastig zijn. Zeker als je later op de dag test, want hoe vaak plas je 4 uur lang niet? Daarom is testen in de ochtend als je net wakker wordt misschien wel het beste moment.

  3. De LH-piek is maar kort

    De LH-piek kan maar ongeveer 24 uur gemeten worden. Ben je iets te laat, dan mis je het dus en weet je nog niet wanneer je nu vruchtbaar bent. Houd je dus echt aan de bijsluiter zodat je dit kunt voorkomen.

In enkele gevallen krijg je geen positieve uitslag van de ovulatietest. Dit komt omdat jouw LH-piek gewoon te laag is om te meten of omdat je geen eisprong hebt gehad. Soms slaat de eisprong zelfs een cyclus over. Dit is vrij normaal al komt het niet heel veel voor.

Conclusie

Hoe betrouwbaar een ovulatietest is, is dus afhankelijk van het gebruik. Wil je alle twijfel wegnemen, kies dan voor een ovulatietest die makkelijk in gebruik is en duidelijk het testresultaat laat zien. In dat geval kun je het beste kiezen voor een digitale test zoals bijvoorbeeld van Clearblue. Het nadeel is dat digitale testen vaak wel iets prijziger zijn.

Lees ook: Wat is de beste ovulatietest?



clearblue testen of je zwanger bent banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019