“waterwipes
Zwanger wat nu?

Zwanger en nu?

Ook als je heel graag zwanger wilt worden, dan kan het best even schrikken zijn als het ook daadwerkelijk is gelukt. Opeens wordt het allemaal heel echt en weet je dat je leven compleet zal veranderen. Misschien wil je voor de zekerheid nog een tweede zwangerschapstest doen. Als je het echt helemaal zeker weet, dan volgt de vraag: zwanger en nu?

kleertjes sale 70

Zwanger en nu?

Hieronder vind je een aantal belangrijke antwoorden op de zwanger en nu vraag.

  1. Bepaal je uitgerekende datum

    Je bent zwanger en nu wil je natuurlijk graag weten op welke datum je precies bent uitgerekend. Dit kan je zelf proberen te berekenen, je kunt hulp van de huisarts vragen of wachten op uitsluitsel bij de verloskundige praktijk.

  2. Bezoek een verloskundige

    Zodra je weet dat je zwanger bent kun je contact opnemen met een verloskundige praktijk. Wanneer ga je naar de verloskundige? Het eerste bezoek aan de verloskundige praktijk vindt meestal tussen de achtste en tiende week van de zwangerschap plaats.

    Als je bepaalde gezondheidsproblemen hebt, zoals een hoge bloeddruk, of je gebruikt medicijnen, dan is het verstandig om ook contact met je huisarts op te nemen.

  3. verloskundige verloskundigenpraktijk

  4. Houd rekening met zwangerschapskwaaltjes

    Bij een zwangerschap horen ook de bekende zwangerschapskwaaltjes. Er gebeuren namelijk heel veel dingen in je lichaam, dus het is niet raar dat je daar iets van merkt. Een van de bekendste zwangerschapskwaaltjes tijdens het begin van de zwangerschap is waarschijnlijk wel de ochtendmisselijkheid. Andere zijn hoofdpijn, buikkramp en vaak moeten plassen.

  5. zwangerschapssymptomen of zwangerschapstekenen

  6. Plan de eerste echo

    De termijnecho is doorgaans de eerste echo. Tijdens deze echo wordt onder andere vastgesteld hoe lang je al precies zwanger bent. Deze termijnecho krijg je bij de verloskundige of echocentrum, meestal tussen de achtste en twaalfde week van je zwangerschap.

  7. Vertel dat je zwanger bent

    Je bent zwanger en dat wil je dat aan iedereen vertellen, maar wacht even tot de eerste echo. Als bij de eerste echo is vastgesteld dat alles in orde is met jou en je baby, dan is de kans dat je een miskraam krijgt nog maar heel klein.

    Je kunt je familie en vrienden gaan inlichten over je zwangerschap. De meeste aanstaande ouders doen dit na twaalf weken zwangerschap. Dit is natuurlijk een bijzonder en spannend moment, zeker bij je eerste zwangerschap.

  8. aankondiging zwangerschap

    Leuke ideeën voor de zwangerschapsaankondiging!

  9. Let op je voeding

    Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap goed op je gezondheid en voeding te letten. Ga in geen geval roken en laat alcohol staan. Andere voedingsmiddelen die je moet vermijden zijn rauwe vis, rauw vlees en zogeheten rauwmelkse kaas.

  10. banner babypark sale
  11. Slik foliumzuur

    Het wordt vaak aangeraden om extra foliumzuur te slikken tijdens de zwangerschap. Dit verkleint tijdens de eerste weken namelijk de kans op een hazenlip, open gehemelte of open ruggetje bij de baby. Extra vitamine D is ook gezond. Je kunt er eventueel voor kiezen om multi-vitaminen te slikken speciaal voor zwangere vrouwen.

  12. Blijf in beweging

    Blijf zolang je je goed genoeg voelt lekker bewegen. Dit is gezond voor jou en je baby. Het zorgt ervoor dat je fit aan de bevalling kunt beginnen en minder kans hebt op complicaties. Vraag zo nodig aan de huisarts of verloskundige welke sporten je tot welke maand mag doen. Wandelen en fietsen kun je lang blijven doen.

  13. Zwangerschapsgym sporten zwanger pilatus

  14. Plan je zwangerschapsverlof op werk

    Hoewel je wettelijk gezien pas drie maanden voor de bevalling bij je werkgever hoeft aan te geven dat je zwanger bent, is het fijn om dit al eerder te doen. Je kunt dan rustig plannen wie je werk gaat overnemen en je collega’s zullen begrip hebben voor afwezigheid door bezoekjes aan de verloskundige of als je je eens wat minder lekker voelt. Lees hier meer over zwangerschapsverlof.

  15. Kraamzorg

    Het is handig om kraamzorg te regelen voor tijdens de kraamtijd. Kraamzorg is zorg gedurende de acht dagen nadat je bent bevallen. Kraamzorg kan eventueel met een of twee dagen worden verlengd. Of de kraamzorg wordt verlengd wordt bepaald door de verloskundige en de kraamverzorgende. De kraamzorg helpt bij het verzorgen van je baby en de kraamzorg leert jou daarbij alles over hoe je jouw kindje goed moet verzorgen. De kraamzorg neemt ook een deel van het huishouden op zich.

    Het is niet verplicht om gebruik te maken van kraamzorg, maar kraamzorg wordt wel vergoed binnen de basisverzekering. Kraamzorg is een fijne ondersteuning, dus het is aan te raden om van kraamzorg gebruik te maken.

zwangerschapskwaaltjes kraamzorg

Ik ben zwanger wat nu regelen?

Veel vrouwen zoeken op internet naar antwoord op de vraag “Ik ben zwanger wat nu regelen?”. Er komt veel op je af als je zwanger bent en misschien weet je niet waar je moet beginnen. Wij hebben een handige zwangerschapschecklist voor je gemaakt die je hier kan downloaden: zwangerschapshecklist pdf

Zwanger en nu? Op Zo Zwanger beantwoorden wij de meeste vragen!

prenatal banner weekaanbiedingen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019