header banner hema
Zwanger Worden

Ben je klaar om een kind te krijgen? Doe deze test!

Twijfel je? Of ben je al helemaal klaar om een kind te krijgen? Als je onverwachts zwanger raakt, heb je misschien helemaal niet de tijd om jezelf die vraag te stellen. Maar als je ‘doordacht’ aan een baby wilt beginnen, kan je er natuurlijk eerst rustig over nadenken. Zijn jullie er klaar voor om je hele leven om te gooien? Om heel veel tijd vrij te maken voor een kindje, misschien wel je hele levensstijl te veranderen?

conceive plus discreet online bestellen banner

Hebben jij en je partner een kinderwens?

Huisje, boompje, beestje… kindje? Voor de een is het heel vanzelfsprekend. Er zijn genoeg kleine meisjes die op de vraag wat ze later willen worden maar een antwoord hebben: “moeder!” Maar misschien twijfel jij wel een beetje en dat is helemaal niet gek. Een kind krijgen is een hele verantwoordelijkheid, voor de rest van je leven. Wil je het echt, echt, echt zelf? Of is er druk van je ouders, partner of vrienden?

Ovulatietest online bestellen banner

Ben je klaar om een kind te krijgen? Houd dan rekening met deze dingen!

Als je aan kinderen wilt beginnen, zal je er vast wel goed over nagedacht hebben. Toch zijn er wat dingen om rekening mee te houden. Kan je onderstaande vragen positief afvinken dan heb je aan de belangrijkste dingen gedacht!

 1. Jouw leeftijd

  Er zitten voor en nadelen aan kinderen krijgen als je al iets ouder bent. Maar vaak ben je natuurlijk ook iets wijzer, dat kan een voordeel zijn. Ook ben je misschien minder onzeker dan jongere moeders.
  Vaak lijken wij op onze moeders als het om de vruchtbaarheid gaat. Wil je op latere leeftijd aan kinderen beginnen? Vraag dan eens aan je moeder (als je die mogelijkheid hebt natuurlijk) hoe oud zij was toen ze in de overgang kwam. Dan weet je misschien een beetje wat je te wachten staat.

  Maar op jonge leeftijd moeder worden heeft ook zijn voordelen, je bent namelijk nog lekker jong als jouw kinderen hun eigen leven gaan leiden.

 2. Jouw carrière

  We krijgen tegenwoordig op veel latere leeftijd ons eerste kind dan onze ouders en grootouders vroeger. Dat komt omdat de meeste vrouwen eerst carrière willen maken voor ze ‘aan kinderen beginnen’. Op zich natuurlijk niks mis mee.

  Ik begrijp best dat je al die jaren studeren eerst flink wilt benutten. Ben jij klaar om je carrière op een iets lager pitje te zetten? Kunnen jij en je partner jullie werk combineren met een baby?
  Maar je kunt het natuurlijk ook anders doen. Er zijn genoeg moeders die naast hun baby nog een moeilijke studie doen. Als je het echt wilt is er heel veel mogelijk!

 3. De financiën

  Kinderen kosten geld. Hoe veel of hoe weinig je ook van plan bent aan ze uit te geven, geld gaan ze hoe dan ook kosten. Zijn jullie er ook op dat gebied klaar voor? Je hoeft echt geen tienduizenden euro’s op je bankrekening te hebben staan. Maar kunnen jullie je kindje geven wat hij nodig heeft? Dat hoeven natuurlijk echt geen dure nieuwe spullen te zijn, tweedehands of leasen is ook een prima optie. Lees onze tips voor een goedkope babyuitzet!

 4. Jouw relatie

  Ook niet onbelangrijk! Is jullie relatie stabiel genoeg om een baby aan te kunnen? Zo’n kleintje zet je leven op zijn kop. Slapeloze nachten, oververmoeidheid. De kans dat je er (tijdelijk) niet gezelliger op wordt is best aanwezig.

  Bereid je hier op voor en houd rekening met elkaar. Kunnen jullie dit samen aan? Een kind is een grote verantwoordelijkheid, die je de rest van je leven bij je draagt. Een relatie of huwelijk kan je beëindigen, maar je blijft altijd samen ouders van jullie kind en zijn jullie dus altijd aan elkaar verbonden.

 5. Jouw leefomgeving

  Is jullie huis geschikt voor een baby? En dan doel ik niet op stopcontactbeveiligingen en deurstoppers. Maar als je nog in een smerig studentenhuis woont is dat bijvoorbeeld niet ideaal. Lees hier meer tips om je huis klaar te maken voor de komst van de baby.

 6. Jouw gezondheid

  Een zwangerschap is een aanslag op je lichaam. Dat is het voor iemand die gezond is, maar helemaal voor iemand met gezondheidsproblemen. Als jij een bepaalde aandoening hebt, is het dus verstandig om eerst aan je arts voor te leggen of hij het verstandig vindt dat je zwanger wilt worden. Misschien moet je bijvoorbeeld eerst stoppen met medicijnen.

  Psychisch gezond zijn is ook belangrijk. Heb jij je emoties onder controle? Kun jij het aan als een peuter het bloed onder je nagels vandaan haalt?

Natuurlijk zijn er genoeg stellen die onverwacht een kindje krijgen. En dan heb je misschien nog niet alles voor elkaar. Nog niet het goede huis, of die perfecte baan. Maar ook dan komt het meestal allemaal goed. Ben jij klaar om een kind te krijgen en dus klaar voor het ouderschap? Dan moet je natuurlijk nog het geluk hebben dat je zwanger kunt worden. Want kinderen die neem je niet, die krijg je 😉

davitamon mamavitaal banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!