luieraanbiedingen header
Opvoeding peuter

Kunnen onze kinderen nog tegen kritiek?

Volg je @fleur.overgaag op Instagram? Zij weet als geen ander te vertellen hoe wij onze kinderen opvoeden vergeleken met hoe onze ouders het vroeger deden. Zoals de sketch waarin de zoon een vier voor aardrijkskunde heeft. De moeder van vroeger geeft hem op zijn bliksem, huisarrest en hij mag geen tv meer kijken. De moeder van nu geeft de juf de schuld en bestelt sushi om hem te troosten. Overdreven natuurlijk, maar zit er een kern van waarheid in? Kunnen onze kinderen nog tegen kritiek?

Waarom moet een kind leren omgaan met kritiek?

Doe jij op je werk altijd alles goed? Of krijg je wel eens een kritische opmerking van je collega of leidinggevende? En ga je dan in een hoekje zitten huilen, staan stampvoeten of schreeuwen dat het allemaal niet jouw schuld is?

Of neem je het aan, denk je erover na en kom je er later op terug mocht dat nodig zijn? Precies, iedereen krijgt te maken met kritiek en daar moet je mee om kunnen gaan. Daarom kunnen we onze kinderen maar beter meteen leren omgaan met kritiek.




Opvoeden nu tegenover opvoeden vroeger

De manier van opvoeden is behoorlijk veranderd als je kijkt naar vroeger (onze opa’s en oma’s bijvoorbeeld) en nu. Of misschien merk je het zelf wel, in je eigen opvoeding en hoe jij nu jouw kinderen opvoedt. We zijn er meer mee bezig, lezen over opvoeden, verdiepen ons erin en willen het goed doen.

Heeft jouw moeder vroeger een opvoedboek gelezen? Of kon ze even googelen hoe andere moeders om gingen met een bepaald probleem? Nee. Onze ouders deden wat ze dachten dat goed was, net als wij, maar dan een tikje nuchterder, waarschijnlijk. Wij denken misschien wel te veel en willen onze kinderen te veel beschermen tegen de grote boze wereld, die ook een stuk ingewikkelder in elkaar zit dan een halve eeuw geleden.

Lees ook: Zijn we te preuts geworden als het om onze kinderen gaat?

Wat als je kind niet tegen kritiek kan?

Kinderen die niet goed tegen kritiek kunnen, zullen op de volgende manier reageren. Ze kunnen boos worden, gaan schelden, schreeuwen, schoppen of slaan. Andere kinderen gaan meteen in de verdediging, zeggen dat het niet waar is. Je kind kan de kritiek ook gewoon negeren, weglopen of zijn vingers in zijn oren stoppen. Sommige kinderen gaan kritiek teruggeven, maar dan in een ergere vorm, of ze worden juist erg onzeker.

Voor je kind kan kritiek voelen als iets persoonlijks. Hij kan denken dat hij niet goed genoeg is, of niet leuk genoeg. Daarom is het belangrijk om je kind te leren wat kritiek is en dat het gaat om iets wat hij doet, niet wie hij is.

babyvoeding laag geprijsd banner

Tips om je kind te leren omgaan met kritiek!

  1. Kritiek geven op het gedrag, niet op de persoon

    Zeg nooit dat je kind irritant is, maar dat hij op dit moment irritant DOET. Dat is iets heel anders. Is je kind heel lelijk aan het schrijven, terwijl je weet dat hij beter kan? Zeg dan niet “wat schrijf je lelijk” maar “ik weet dat jij veel netter kan schrijven dan nu, waarom doe je dat niet?”

  2. Leer dat kritiek is om van te leren

    Probeer je kindje van jongs af aan te leren dat kritiek niet iets slechts is. Dat het geen aanval is maar een tip om van te kunnen leren. Geef dan ook thuis vanaf jonge leeftijd al kritiek, natuurlijk niet te veel en passend bij de leeftijd.

  3. Oefen met kritiek geven en laat je kindje dit ook doen

    Bijvoorbeeld als je een filmpje kijkt en de kindjes iets doen wat niet mag. Of doe zelf eens iets op een onhandige manier en kijk of je kindje jou kritiek geeft. Ga er dan ook zelf positief mee om.

  4. Vraag de mening van je kind

    Geef je kritiek? Vraag dan ook wat je kind ervan vindt.

Hoe ga jij zelf om met kritiek? En geef jij veel kritiek aan je kind? Of ben jij ook geneigd om je kind met alles de hemel in te prijzen. En vooral de hele wereld de schuld te geven van wat er niet goed gaat, voordat je bij jezelf (of je kind) gaat kijken? Kunnen onze kinderen nog tegen kritiek en aan wie hebben ze dat te danken?

Lees ook: Hoe kan je een positief zelfbeeld bij je peuter stimuleren?



banner hoofdluizen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019