header banner hema
Opvoeding peuter

Hoe kan je een positief zelfbeeld bij je peuter stimuleren?

We willen allemaal dat onze kinderen gelukkig zijn en opgroeien tot leuke mensen. Met zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld. Maar waarom is dit nou eigenlijk zo belangrijk? En hoe kan je een positief zelfbeeld bij je peuter stimuleren?

libido banner

Wat is een positief zelfbeeld?

Een positief beeld hebben van jezelf, dat is iets wat we allemaal graag willen en ook onze kinderen graag willen meegeven. Je kunt pas van een ander houden als je van jezelf houdt, wordt er vaak gezegd!

Mede daarom is het belangrijk om een positief zelfbeeld te hebben. Dat je tevreden bent met jezelf, zelfvertrouwen hebt en lekker in je vel zit. Door een positief zelfbeeld wordt een peuter gelukkig en daar zal hij als hij opgroeit alleen maar profijt van hebben.
Hoe kom je aan een positief zelfbeeld?

Zelfvertrouwen hebben is een groot onderdeel van het hebben van een positief zelfbeeld. Kinderen worden niet geboren met zelfvertrouwen, maar wel met de aanleg om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Dit is een proces dat je hele leven duurt.

Maar ook de ervaringen die je kind in de kindertijd op doet hebben veel invloed op zijn zelfbeeld van later. Een positief zelfbeeld is waar wij als ouders een behoorlijke rol spelen. Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te waken dat een kind geen negatief zelfbeeld ontwikkeld.

Als je peuter heel onzeker is en steeds onzekerder wordt, kan je peuter een negatief zelfbeeld ontwikkelen. Hierdoor hebben ze het gevoel dat niemand ze aardig vindt, gaan ze negatief denken en de nadruk leggen op wat niet goed gaat. Waardoor alles steeds negatiever lijkt. Het is belangrijk om je kind te leren die negatieve gedachtes te doorbreken.

Positief opvoeden om een positief zelfbeeld te krijgen

Je kunt je kind al als peuter helpen om een positief zelfbeeld te ontwikkelen door op een positieve manier op te voeden. Door een positieve opvoeding krijgt je kind het gevoel dat hij geaccepteerd en gewaardeerd wordt.

Kinderen gaan zich beter gedragen als ze zich gewaardeerd voelen, omdat ze weten dat het gewaardeerd wordt dat ze zich goed gedragen. Het bevestigen van positief gedrag is nodig voor het opbouwen van een positief zelfbeeld. Geef je peuter dus vooral heel veel knuffels, liefde en positieve aandacht.

prenatal banner weekaanbiedingen

Tips voor positief opvoeden en het ontwikkelen van een positief zelfbeeld bij een peuter

 1. Individuele aandacht voor je kind

  Neem de tijd voor je kind. Ook een op een. Kinderen zijn onderdeel van het gezin, maar willen ook wel eens alleen de volle aandacht van papa of mama. Laat je telefoon thuis (of in je tas) en ga er samen op uit. Picknicken, naar de speeltuin of een dagje weg!

 2. Leer je kind positief te denken!

  Vind je kind dit moeilijk? Begin dan met een positief dagboek. Laat je kind hier iedere dag drie dingen in opschrijven (of doe het samen) waar hij trots op was.

 3. Laat je peuter zelf een oplossing zoeken en dingen zelf proberen

  Ook als jij het sneller kan. Door je peuter het vertrouwen te geven dat hij het kan, zal hij zelfvertrouwen ontwikkelen. Lukt het niet? Reageer dan ook positief, hierdoor wil je kind het later nog eens proberen.

 4. Bescherm je kind niet te veel!

  Ze zullen leren door letterlijk te vallen en weer op te staan. Geef tips en opbouwende kritiek, maar neem ze niet alles uit handen.

 5. Vertel je peuter regelmatig wel gedrag je waardeert

  We zijn geneigd om te mopperen als ons iets niet aanstaat, maar we vergeten nog wel eens te prijzen als ze iets wel goed doen. Geef je peuter een complimentje, juist als hij het niet verwacht. Als hij zelf zijn ijsstokje in de prullenbak gooit bijvoorbeeld, of als je peuter iets deelt met een ander.

 6. Wees een positief voorbeeld!

  Probeer het goede voorbeeld te geven voor je kind, door zelf ook positief te denken en te doen. Zie niet altijd overal problemen in, maar denk in oplossingen.

Heeft jouw peuter een positief zelfbeeld? Of kan hij nog wel wat zelfvertrouwen gebruiken? Met onze tips gaat het vast al snel een stuk beter.cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019