wishup banner
Opvoeding peuter

Horizontaal ouderschap! Wat is dat?

Dat er heel veel soorten ouderschap zijn wist je natuurlijk al lang. En er zijn boeken over vol geschreven. Maar heb je wel eens gehoord van horizontaal ouderschap? Ik kende het nog helemaal niet, maar het klinkt geweldig!

prenatal extra korting banner

Wat is horizontaal ouderschap?

Voor veel ouders zal de term horizontaal ouderschap een beeld oproepen en dat beeld klopt ook nog. Horizontaal ouderschap is letterlijk wat je denkt dat het is. Jij ligt en je kind speelt! Dat klinkt te mooi om waar te zijn toch? Is het eigenlijk ook en je moet het ook niet zien als een echte opvoedmethode. Maar wel een manier waarop je even kunt relaxen, terwijl jouw kinderen zich vermaken.
Wie bedacht horizontaal ouderschap?

De manier om je kinderen liggend te vermaken is bedacht door een journaliste. Zij is zelf moeder van een dochter en kwam er al snel achter hoe vermoeiend dat kan zijn.

Kleine kinderen hebben enorm veel energie. Ze rennen en vliegen het hele huis door en willen het liefst dat jij dat ook doet. Maar daar heb je helemaal de energie niet voor. Dat had Michelle in ieder geval niet. En daarom bedacht zij een manier waarop ze kon liggen en toch met haar dochtertje kan spelen en daar schreef ze een boek over.

Wat heb je nodig voor horizontaal ouderschap?

Het meest belangrijke wat je nodig hebt is een plek waar je lekker kunt liggen. Een luie stoel, de bank of een lekkere deken op de grond. Ook zal je wat huishoudelijke artikelen nodig hebben, denk aan tape, een stift of gewoon spulletjes die je in de woonkamer vindt.

zorgkiezer banner

Spelletjes die met horizontaal ouderschap te maken hebben!

Bij de volgende spelletjes hoef jij alleen maar te liggen en af en toe een beetje bewegen. Je kunt dus even een paar minuten ontspannen terwijl je kinderen zich vermaken. Voor al deze spelletjes heb je geen schermen of batterijen nodig.

 1. Verstoppertje nieuwe stijl

  Heb je geen zin om het hele huis door te moeten op zoek naar de kinderen? Doe dan eens verstoppertje op de horizontale manier. Jij gaat op de bank liggen met je ogen dicht en je telt tot 20 (of 200, des te langer kan je liggen).

  De kinderen gaan zich verstoppen en jij zoekt ze vanaf de bank (met je ogen dicht). “Zit je in de kast?” “Ben je onder de tafel?” Als je het goed hebt geraden, moet je kind weer tevoorschijn komen. Heb je een babyfoon met terugspreek functie? Dan kan je die gebruiken en hoef je niet te schreeuwen.

 2. Sproeten verbinden

  Heel gemakkelijk, ga op je buik liggen en geef je kind een markeerstift (niet te verwarren met een watervaste stift!). Laat je kindje alle sproeten op je rug met elkaar verbinden. Zo is hij mooi even zoet en heb jij een prachtig sterrenstelsel op je rug.

 3. Wat ligt er op mijn billen?

  Ga wederom op je buik liggen met je ogen dicht. Laat je kind iets op je billen leggen en jij moet raden wat het is. Daarbij mag je vragen stellen en kan je het moeilijker maken door je kind alleen met ja of nee te laten antwoorden.

 4. De ontwakende reus

  Ga op de grond liggen slapen. Laat de kinderen om je heen rennen. Als jij wakker wordt, moet je een van de slachtoffers zien te pakken. Dat doe je uiteraard lekker liggend door een been vast te grijpen. Maak het spannender door te snurken, bijna wakker te worden en weer in slaap te vallen.

 5. Forensisch instituutje

  Ga weer lekker op de grond liggen, nu op je rug. Geef je kind een rol afplakband (schilderstape) en laat hem de omtrek van je lichaam afplakken. Net als op tv.

In het boek Horizontaal Ouderschap van Michelle Woo vind je vijftig leuke spelletjes die jij liggend kan doen. En je kinderen gaan het geweldig vinden, zo geweldig dat je misschien we een uur kunt blijven liggen! Dat wil iedere ouder toch?verzwaringsdeken banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!