luieraanbiedingen header
Beste babyproducten

Zelf babyvoeding maken met een stomer-blender of babycooker!

Bij mijn eerste kind maakte ik bijna alle hapjes zelf. Van fruithapjes, tot groentehapjes en de maaltijden werden steeds completer. Tot ze uiteindelijk met de pot mee ging eten. Waarom ik het zelf deed? Ik vond het leuk, had er tijd voor, en vond het eigenlijk zonde om mijn geld uit te geven aan potjes, als ik het goedkoper zelf kon maken. Wil je ook zelf voeding gaat maken voor je kindje? Daar zijn tegenwoordig hele handige apparaten voor te krijgen. In deze blog vertel ik je alles over babyvoeding maken met een stomer-blender. Ga hier direct naar onze top 3 met de beste stomer-blender of babycooker!

hema rompers

Waarom zou je zelf babyvoeding maken?

De meest genoemde reden is dat veel ouders kun kindje puur voedsel willen geven. Dus geen potjes die maanden houdbaar zijn, waar conserveringsmiddelen aan toe zijn gevoegd, en andere E-nummers. Nu heb je op dat gebied steeds meer biologische babyvoeding zoals Pure babyvoeding zonder kunstmatige toevoegingen. Dus dat hoeft niet meer per se de reden te zijn. Zelf vond ik het gewoon leuk. Zeker naarmate Yinthe groter werd en ik de maaltijd steeds verder kon uitbouwen.
hipp biologische babyvoeding
Ik begon met ‘enkele’ groentes. Wortelen, broccoli, bloemkool, pompoen. Dit kookte ik, pureerde ik en deed het in ijsblokjes bakjes in de diepvries. Zo kon ik dagelijks de gewenste hoeveelheid uit de vriezer halen en afwisselen. Ook met fruit deed ik het op deze manier. Harde fruitsoorten kookte ik even, zachtere soorten pureerde ik meteen. Lees hier mijn blog over babyhapjes maken.

Toen ze alles had geproefd ging ik combinaties maken, en later ging ik er aardappel, rijst, pasta, kip, vis en vlees aan toevoegen. Uren leefde ik me uit in de keuken. Ook de kosten kunnen een rol spelen om het zelf te doen. Je doet toch boodschappen voor je eigen eten, als je een deel apart bereidt voor je baby scheelt je dat kant en klare babyvoeding kopen.

beste babyfles banner

Waar moet je op letten als je zelf eten gaat maken voor jouw baby?

Ik kookte de groentes en sommige fruitsoorten dus, maar eigenlijk is stomen met een stomer-blender of babycooker een veel gezondere variant om eten te garen. Bij koken komen veel vitamines terecht in het kookvocht. Bij stomen gebruik je veel minder water, dus gaan er minder vitamines verloren. Wat belangrijk is bij zelf babyvoeding maken is dat je geen zout toevoegt.

Dus als je een deel van het eten dat je voor jezelf bereidt voor de baby gaat gebruiken is het handig om dat apart te doen, of voor jezelf ook geen zout toe te voegen. Ook kruiden worden niet aangeraden. Het is het beste om je baby zo puur mogelijk te laten eten in het eerste jaar. Zo leert je kindje alle smaken los van elkaar, zonder toevoegingen.

banner vitamine-D kind

Babyvoeding maken met een stomer-blender of babycooker

Voor de ouders die eraan zitten te denken om zelf babyvoeding te gaan maken zijn er hele handige apparaten te koop die je behoorlijk wat tijd kunnen besparen. Zoals een speciale stomer-blender of babycooker. Met deze apparaten kun je in een kan het voedsel stomen, pureren én opdienen. Deze slimme apparaten kunnen zelfs een melding geven als het product de juiste mate van garing heeft bereikt!

Door het voedsel te stomen in plaats van te koken blijven de vitamines grotendeels behouden. Ook zitten er verschillende pureer standen op, van heel fijn tot grof. Zodat je met de behoeften van je kindje mee kunt bewegen. Je kindje gaat op den duur steeds meer tandjes krijgen en steeds beter kauwen, dus kan je de hapjes steeds minder fijn maken.

beste babyfoon bol.com

Tips bij de aanschaf van de beste stomer-blender of babycooker!

Het is handig om te kijken uit hoeveel onderdelen het apparaat bestaat en of deze vaatwasbestendig zijn. Met sommige keukenmachines ben je langer bezig met schoonmaken dan de tijd die het kost om zelf de maaltijd te bereiden. Dat is dus het checken waard.

Ook is een veel gelezen ‘klacht’ in de reviews dat de kan waarin je het voedsel bereidt te klein is. Als je kindje net begint met proeven eet het maar kleine hoeveelheden, maar als je kindje groter wordt groeit de eetlust (meestal) mee. Dus dan is een ruime kom wel een fijne bijkomstigheid.

Er zijn zelfs zulke complete machines op de markt die je ook kunt gebruiken voor het steriliseren van flessen en spenen, het ontdooien van voeding en het opwarmen ervan. Dus het is verstandig om eerst bij jezelf na te gaan waarvoor je het apparaat wilt gebruiken.

Natuurlijk is er helemaal niets mis met het geven van potjes en moet je lekker doen wat het beste bij jou en je kindje past. En als je zelf kookt zonder stomer-blender is dat natuurlijk ook prima. Stomen kan je ook heel gemakkelijk zelf doen door een stoommandje (of zeef/vergiet) boven een pan kokend water te hangen. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Lijkt het je handig om zelf babyvoeding te maken met een stomer-blender of blijf je het lekker doen zoals je het altijd deed? Ik moet eerlijk zeggen dat ik er zelf nog niet over na had gedacht, maar door het zien van al deze functies toch wel een beetje verliefd ben geworden op deze keukenmachines.

Top 3: Beste stomer-blender of babycooker om zelf babyvoeding te maken

Onze top 3 met de beste stomer-blender van dit moment om zelf babyvoeding te maken!

 1. Alecto BFP-88 Baby stomer/blender/pureren/steriliseren

  alecto bfp-88 beste stomer blender om zelf babyvoeding maken
  Lovende recensies van gebruikers: Wat een top apparaat! Je kan er alles mee, zoals zelf babyvoeding stomen en pureren. Maar ook speentjes steriliseren en flesjes opwarmen! Super handig. Je krijgt er een 350ml en 500ml mengbeker bij voor als je peuter ouder wordt en meer trek krijgt. En de prijs, slechts €69 en daarom een winnaar. Je bestelt hem hier.

 2. Philips Avent SCF883/01 – Stomer/blender

  philips avent scf870 20 beste stomer blender
  Deze stomer-blender babyvoeding maker van Phillips is zeker zo goed als de beste maar staat op positie 2 omdat hij duurder is dan de nummer 1.

  Maar ook deze babycooker kan van alles, zoals stomen, blenden, ontdooien en verwarmen en dus gezond koken voor de baby met stoom. Maar deze stomer-blender heeft een kan van 1 liter en daarmee kan je tot 4 maaltijden tegelijk maken. Wel zo handig! En handig schoon te maken! Voor €132 bestel je hem en staat hij morgen bij jou in de keuken. Er is ook een goedkopere versie te koop alleen kan die niet ontdooien en verwarmen.

 3. Babymoov Nutribaby+ babycooker

  nutribaby plus babycooker
  Een handig apparaat, niet alleen voor de baby maar ook om tijdens je zwangerschap te gebruiken. Deze XXL versie heeft een inhoud van 2200ml en daarmee kan je stomen voor het hele gezin.

  Bovendien zijn het 5 apparaten in 1: Flessenwarmer, Sterilisator, Stoomkoker, Blender en Ontdooien van voedsel. Eenvoudig in gebruik en schoon te maken. Op nummer 3 vanwege zijn prijs van €169,90. Maar als je online kijkt kan je hem vast wel goedkoper vinden zoals hier of hier. 4. meegroeiromper banner

  Meer lezen

vadersschapsverlof 2019