“header
Baby

De eerste verjaardag van de baby!

De eerste verjaardag van je baby is een ontzettend belangrijke dag. Voor jou. Voor je baby eigenlijk wat minder, want die snapt er allemaal niks van en kan zich er later helemaal niets meer van herinneren. De eerste verjaardag vier je eigenlijk meer voor jezelf en voor de herinnering voor je baby. Maar ach, dat is toch ook reden genoeg om lekker uit te pakken? Lees hier wat handige tips en informatie om de eerste verjaardag van de baby te vieren op zo’n manier dat het voor jou en je baby leuk is.

prenatal banner weekaanbiedingen

Eerste verjaardag van de baby organiseren

Het is toch wat, de eerste verjaardag van je baby! Ik kan niet wachten om deze te vieren. Al hoor ik van heel veel moeders dat je het eigenlijk meer voor jezelf viert dan voor je baby. Jij bent meer blij dat je baby 1 jaar wordt, want dat betekent een beetje dat sommige dingen steeds makkelijker worden.

Het betekent ook een nieuwe fase in het leven van je kind, want die is geen baby meer, maar een dreumes. En het betekent ook dat jij al een jaar moeder bent, of al een jaar moeder bent van 2, 3, 4 (of meer?) kinderen. Ook een heel bijzonder jaar voor jou dus.

Hoe graag je er ook iets bijzonders van wilt maken, een groot feest is niet zo’n goed idee. Dat is sowieso te druk voor je baby en te stressvol voor jou. Houd het dus klein. Hieronder heb ik een aantal punten verzameld waaraan je moet denken bij het organiseren van de eerste verjaardag van de baby.

korting zwitsal banner
 1. Wie nodig je uit?

  Als je een feestje organiseert is het eerste wat je moet bedenken: wie nodig je uit en dus hoeveel mensen komen er? Aan de hand van de hoeveelheid genodigden kun je jouw feest verder organiseren. Tip: houd het klein. Teveel mensen is echt te druk voor je baby, die vindt dat helemaal niks. Houd het daarom bij naaste familie en vrienden. Nodig ook niet lukraak iemand uit, maar bedenk je of die persoon het wel leuk vind om op de verjaardag van jouw kind te komen.
  Geloof me: sommige mensen (die bijvoorbeeld zelf geen kinderen hebben) zitten niet bepaald te wachten op een kinderverjaardag.

 2. Hoe nodig je iedereen uit?

  Ga je voor gemak en weinig geld, doe er dan een e-mail of appje uit om iedereen uit te nodigen. Wil je het op een leuke manier aanpakken? Stuur dan ouderwets een uitnodiging. Op diverse websites kun je ontzettend leuke uitnodigingen voor verjaardagen vinden die je, als je wilt, kunt aanpassen. Bijvoorbeeld door er een mooie foto van je baby op te zetten. Ontzettend leuk om te sturen naar de opa’s en oma’s.

 3. banner billendoekjes waterwipes
 4. Begin- en eindtijd

  Bedenk een goede tijd om het feest te laten beginnen en te laten eindigen. Het is handig om deze eindtijd op de uitnodiging (of in de mail of app) te zetten zodat iedereen weet wanneer hij moet wieberen. De gasten weten dan ook of ze zelf nog moeten koken of niet. Wil je geen eindtijd, zorg er dan voor dat je iets in huis hebt voor het avondeten. Bijvoorbeeld soep, broodjes knakworst of broodjes kroket. Uiteraard kun je ook lekker gaan kokkerellen.

 5. Hapjes en drankjes

  En dan vaak het meeste lastige van een feest: de hapjes en drankjes. Wat ga je inschenken en wat ga je serveren. Koop je allerlei kant-en-klare borrelhapjes en lekkernijen in de supermarkt of ga je zelf zwoegen in de keuken? Een mix kan natuurlijk ook. Voor de kinderen is chips vaak al goed, maar misschien is het ook verstandig om wat gezonde snacks neer te zetten (zowel voor de kinderen als voor volwassenen). Denk bijvoorbeeld aan snackgroenten met een dip, volkoren stokbrood met hummus of fruitspiesjes.

 6. Oppas of niet?

  Mogen andere kinderen ook komen op de eerste verjaardag van je baby? Als dat zo is, is het goed je af te vragen of het niet handig is een oppas te regelen of iemand aan te wijzen als oppas (een opa of een oma bijvoorbeeld, haha). Zo weet je dat er voor de kinderen wordt gezorgd.

prenatal banner weekaanbiedingen

Wat te doen op de eerste verjaardag van je baby?

Je hoeft echt geen groot feest te organiseren met springkussen (waarschijnlijk kan je baby net kruipen), een clown en spelletjes want dat kan je baby nog niet. Eigenlijk is de eerste verjaardag van de baby de meest makkelijke verjaardag om te organiseren, want het hoeft niet groot te zijn. Gewoon lekker veel aandacht voor je baby en een paar cadeaus geven is al meer dan voldoende. Het is juist belangrijk dat je ervoor zorgt dat je baby niet overprikkeld raakt, dan dat je allerlei dingen gaat bedenken.

De versiering van het eerste kinderfeestje

Wat je kind wel zal waarderen aan het hele feest is de versiering. Baby’s (of eigenlijk moet ik zeggen: dreumesen) houden van ballonnen en slingers. Vooral de versieringen met felle kleuren die ook nog eens bewegen, zijn zeer in trek. Kinderen vinden ballonnen erg leuk om mee te spelen, leg er een paar op de vloer en je baby is weer een uurtje zoet. Blaas de ballon niet te hard op en blijf er wel bij. Je weet immers nooit. Ook leuk om te doen: de stoel van de jarige job te versieren met slingers.

Versiering mag dus zeker niet ontbreken, maar let er wel op dat je huis niet verandert in een ontplofte verfbom. Want te veel slingers met felle kleurtjes is te druk voor je baby. Versier daarom 1 of twee plekken in huis en houd het verder bij een paar ballonnen.

Thema van het kinderfeestje

Houd je van themafeestjes, dan is de eerste verjaardag van de baby natuurlijk een geweldig excuus om alles in een leuk thema te hijsen. Kun je fijn weer in je verkleedkist duiken en je hebt nog een kleine mini-me die je ook nog eens kunt verkleden. Leuke thema’s zijn bijvoorbeeld: piraten, circus, superhelden, prinsessen, sprookjes, boerderij, of tovenaars en feeën. Ook hierbij geldt: houd het redelijk rustig.

speelgoed banner

Eerste verjaardag van de baby: cadeau tips

Wat ga jij geven op de eerste verjaardag van de baby? Hoe erg je jouw best ook gaat doen, waarschijnlijk vind je baby het cadeau uitpakken en het cadeaupapier veel interessanter dan het cadeau zelf. Je hoeft dus echt niet diep in de buidel te tasten. Leuke cadeaus om te geven aan baby’s van een jaar:

Eerste verjaardagstaart van de baby

Eerste verjaardagstaart van de baby

Eén van de hoogtepunten van een eerste verjaardag van de baby zijn de kaarsjes, of eigenlijk kaars, uitblazen op de taart. Of ja, een goede poging tot. Maar wat voor taart gaat dat worden? De keuze is natuurlijk enorm. Je kunt er zelf één maken, maar je kunt ook een mooie taart met foto bestellen bij bijvoorbeeld de lokale bakker, de Hema of gewoon online. Wat ook erg leuk is voor de eerste verjaardag van de baby: een cakesmash. Dan heb je meteen prachtige foto’s van dit bijzondere feestje.

Tips voor de eerste verjaardag van de baby

Als laatste nog een paar tips voor de eerste verjaardag van je baby:

 • Plan de verjaardag buiten de dutjes om.
 • Is het tijd voor een dutje of is je baby moe, laat hem of haar gewoon lekker slapen. Wakker houden is echt voor niemand leuk.
 • Je kind overladen met cadeaus is geen goed idee. Je baby kan niet met alles tegelijk spelen en te veel nieuwe dingen brengt alleen maar verwarring met zich mee. Vraag je gasten zich te beperkten tot 1 cadeau en spreid het geven van de cadeaus een beetje uit.
 • Maak een aparte tafel voor de kinderen, zodat ze weten wat ze mogen pakken en niet de hele tijd om jullie tafel heen hangen.
 • Houd er rekening mee dat niet elk kind het leuk vindt om constant in de belangstelling te staan. Merk je dat het jouw kind even te veel wordt, laat hem dan gewoon eventjes.
 • Bewaar alle cadeaus en geef er in de weken erna telkens 1 per week zodat je kind steeds iets nieuws heeft.

top 5 beste babyfoons banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!