“waterwipes
Peuter

Kinderverjaardag vieren en het leuk houden voor je kind!

“De eerste verjaardag is alleen voor de ouders”, hoorde ik ooit iemand zeggen. Toen onze dochters een jaar oud waren, was ik het daar natuurlijk helemaal niet mee eens, maar inmiddels kan ik niet anders dan het beamen. Hoe groter de kinderen worden, hoe leuker de verjaardag, is mijn mening. Toch willen we als ouders maar al te graag de verjaardag van een klein kind groots vieren. Hoe kan je een kinderverjaardag vieren en het ook nog leuk houden voor je kind? Ik geef je wat tips!

verzwaringsdeken banner

Kinderverjaardag vieren met hele kleine kinderen

Van de eerste verjaardag (en tweede) snappen onze kinderen zelf nog maar vrij weinig. Natuurlijk zit jij als een emo-mom terug te denken aan het moment dat jouw kind geboren werd. Kan je tot op de minuut terughalen wat er een jaar (of twee) geleden gebeurde en is dat ook zeker het vieren waard. Voor jouw kindje hoef je het in principe niet te doen. Zij snappen echt nog niet wat jarig zijn is en vinden het allemaal waarschijnlijk veel te druk en spannend.
Hoe houd je het leuk voor je 1- of 2-jarige?

 1. Houd het klein!
  Ja, echt misschien wel de belangrijkste tip. Je hoeft geen mega grote ballonnenbomen op te tuigen, een springkussen of een clown te huren. Ook heb je geen taart nodig die een vermogen kost. Houd het klein!
 2. Nodig niet iedereen uit die je kent
  Een klein kindje kent nog lang niet zoveel mensen als jij. En geloof mij, al je collega’s en kinderloze vrienden zitten er helemaal niet op te wachten om naar een kinderverjaardag te moeten. Nodig alleen je naaste familie uit en je beste vriendinnen. Dat is echt meer dan genoeg. Voor jouw ukkie is het fijn om bekende gezichten te zien, zo’n dag is al druk en gek genoeg.
 3. Houd rekening met slaaptijden!
  Slaapt je kindje nog een of twee keer per dag? Sla dat dan op de verjaardag zeker niet over. Sterker nog, probeer de dag om de slaapjes heen te plannen. Het liefst met tijd genoeg om even wakker te worden, zonder meteen in de belangstelling te staan. Slaapt je kindje tot half 3? Laat het bezoek dan lekker vanaf half 4 komen.
top 5 beste babyfoons banner

Hoe ga je om met oudere kinderen die het eng vinden?

Niet ieder kind staat graag in de belangstelling. Wij ouders zien het helemaal voor ons. De kamer of tuin vol bezoek, een prachtige taart, met zijn allen zingen en een stralend kind dat de kaarsjes uitblaast.

Negen van de tien keer gaat het niet zo. En veel kinderen vinden het helemaal niet leuk als alle ogen op hem of haar gericht zijn.
Hoe houd je een kinderverjaardag leuk voor jouw kind en iedereen?

 1. Blaas samen de kaarsjes uit

  Wil je toch een kaarsjes-uitblaas-momentje? En vind jouw kindje het maar niks? Misschien heb je een paar andere kinderen die willen helpen. Grote broers en zussen, of neefjes en nichtjes? Als kinderen iets samen mogen doen, vinden ze het vaak veel minder spannend. Op schoot bij papa of mama is vaak ook een goede oplossing. En wil je kindje niet? Nou, dan niet!

 2. Geef je kind de ruimte, letterlijk

  Gaat jouw dreumes in zijn eentje in de kamer spelen, terwijl iedereen in de keuken is? Laat hem lekker. Niet iedereen houdt van drukte. Ga na een tijdje even kijken en vraag of hij terug wil komen, of laat de andere kindjes lekker spelen.

 3. Verwacht niet te veel ‘goede manieren’

  Natuurlijk wil jij dat jouw peuter iedereen een handje geeft en netjes dankjewel zegt voor de cadeautjes. Maar realiseer je wel even dat dit sowieso al lastig is op een normale dag, laat staan op deze dag. Handjes geven moet je niet afdwingen. Misschien een high five of een boks? En als je kindje geen dankjewel zegt, doe je dat toch gewoon zelf?

 4. Maak niet alle cadeaus meteen open!

  Ja, uitpakken is het leukst en dat kan ook prima. Maar als je alle dozen meteen open gaat maken en al het speelgoed in elkaar gaat zetten, is het overzicht compleet weg. Jouw kindje heeft dan juist geen idee meer waar hij moet beginnen.

  Let jouw kind even niet op? Houd dan gewoon wat achter. Vaak krijgen kinderen zoveel cadeaus dat ze echt niet doorhebben dat er iets mist. Zet het op zolder of ergens in een kast, zo heb je gaandeweg het jaar nog iets nieuws om mee te spelen. lees hier wat de beste cadeaus zijn voor de tweede verjaardag!

 5. Vind jouw kind de verjaardag spannend en kan hij dat ook aangeven?

  Laat hem dan meebeslissen. Wil hij een thema? Of een bepaalde taart? Welke kleur slingers of ballonnen? Wel of geen liedje zingen? Op die manier houdt je kind de controle en dat vinden ze fijn.

 6. Houd in je achterhoofd dat het een kinderverjaardag is!

  En dat betekent dus dat een kinderverjaardag niet tot in de late uurtjes hoeft te duren. Alleen zo hou je het leuk voor iedereen. Zet op de uitnodiging gewoon een eindtijd, zodat je rustig de dag kunt afsluiten en jouw kindje rustig naar bed kunt brengen.

 7. Het wordt geen perfecte dag en dat hoeft ook niet!

  Al die insta-verjaardagen die we voorbij zien komen zien er sprookjesachtig uit. Allemaal lachende gezichtjes terwijl jouw peuter zich alleen maar achter jouw rok verstopt en “Nee! VAN MIJ!” roept. Besef je dat het een klein kind is, met alle gevoelens die bij een kind horen. Dat kan niet perfect zijn en dat is ook nergens voor nodig.

Vier jij de kinderverjaardag groots en meeslepend? En vinden ze dat zelf dan ook leuk? Onze dochter wordt binnenkort drie en net als altijd vieren we dit met de naaste familie en vrienden. Ze gaat gewoon naar bed tussen de middag en er komt een taartje van de supermarkt. Natuurlijk krijgt ze leuke cadeaus en een Peppa Big ballon. Maar ik weet nu al dat ze de hele dag “mama, ikke beetje spannend jarig!” gaat zeggen, en dat mag er ook zijn!de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019