“babydeals
Peuter

Tips bij het belonen en straffen van een peuter!

Wist je dat je door het straffen van je peuter hem of haar juist uitdaagt om stiekeme dingen te gaan doen? Hij wil namelijk niet gestraft worden. Dus gaat hij iets doen zonder dat jij het merkt. Belonen en straffen van een peuter kan best ingewikkeld zijn. Want jouw peuter ziet de wereld nog heel anders dan jij en heeft vaak oprecht geen idee wat hij nu weer verkeerd doet. Hoe pak je dat aan?

beste babyfoon bol.com

Waarom moet je een kind wel of juist niet straffen?

Straf jij je peuter omdat hij vervelend doet? Dan is het beter om er eerst achter te komen waarom hij vervelend doet. Misschien is hij wel moe, dan straf je hem eigenlijk omdat hij moe is. Is je kind vervelend tijdens een lange rit in de auto? Stop dan wat vaker, het is niet raar dat een peuter lastig wordt als hij lang stil moet zitten. Kortom, achterhaal eerst wat er nou eigenlijk aan de hand is voor je begint met je kind te straffen.

Straf juist zo min mogelijk. Dit klinkt misschien heel raar, want je moet je kind toch opvoeden? Je moet hem toch leren wat wel en niet mag? Hoe doe je dat nou zonder straffen? Probeer, als de situatie het toe laat, jouw peuter positief te benaderen. Dus in plaats van “Blijf van de Ipad af!” zeg je “Kom, we leggen de Ipad op de tafel, dan ga je iets anders doen”.

Lees ook: Beloningssysteem voor een peuter! Zin of onzin?

top 5 beste babyfoons banner

Tien tips bij het belonen en straffen van een peuter!

  1. Lach!

    Moet je voor de 100ste keer “nee” zeggen of je peuter ergens weg trekken? Ren als een kriebel monster op hem af en kriebel hem helemaal plat! Je boosheid is weg, je peuter is misschien wel vergeten wat hij ging doen en het drama is (even) uit de lucht.

  2. Wees duidelijk!

    Geef toe, hoe vaak roep jij “Doe nou eens gewoon!” of “Gedraag je” tegen je peuter? Maar, hoe weet een peuter nou wat gewoon is? En gedraag je? Ja, maar hoe dan? Wees duidelijk. “Ik wil niet dat je binnen gilt” is voor een peuter te begrijpen.




  3. Veiligheid

    Als jij weet dat je huis veilig is, kan je je peuter beter vrij laten. Peuters willen op ontdekking. Ze willen overal op en onder klimmen. Natuurlijk moet jij ze leren wat wel en niet kan en wat gevaarlijk is. Maar je kunt niet altijd overal tegelijk zijn.

    In een veilig huis kan je gemakkelijker jouw peuter even zijn gang laten gaan. Lees onze tips hoe je jouw huis kindvriendelijk en babyproof maakt.

  4. Leg niet op elke slak zout, of “choose your battles”

    Als je op alles wat je peuter ‘verkeerd’ doet gaat zitten mopperen, wordt het er al snel niet gezelliger van. Wat vind je echt belangrijk. Leg dan daar je focus op. En soms is het beter om gewoon even weg te kijken.

  5. Wees consequent

    En dan ook echt consequent. Dat betekent dus dat je niet na 10 keer zeuren alsnog toe geeft om van het gedram af te zijn. Op die manier gaat je kind echt niet leren wat wel en niet mag.

  6. Leid je kind af

    Wil je peuter steeds de blaadjes van je pannenkoekenplant halen? Of aan de staart van de kat trekken? Hij doet dit echt niet om jou te sarren. Maar hij vindt het gewoon zo leuk. Die blaadjes roepen hem steeds weer, en die staart van de kat blijft zo aanlokkelijk zwiepen. Hij moet er gewoon weer naartoe.

    Probeer je kind af te leiden met iets anders. Zodat hij vergeet wat hij eigenlijk aan het doen was.

  7. Lees ook: Welke planten zijn gevaarlijk voor kinderen?

  8. Blijf niet hangen in je boze bui

    Heel verleidelijk, jouw peuter is vervelend en jij wordt er bloed chagrijnig van. Bij alles wat je kind doet, wordt je nog een beetje bozer en voor je het weet barst je om niets uit elkaar.

    Probeer je boosheid weg te krijgen, mep des noods een keer op de muur van het toilet. Maar boos blijven is niet leuk voor jou en ook niet eerlijk tegenover je peuter.

  9. Straf je peuter op een logische manier

    Heeft je kind op de muur getekend? Dan is het niet logisch om te zeggen dat hij geen toetje mag. Want wat heeft een toetje nou met tekenen te maken? Ruim bijvoorbeeld de stiften op en zeg dat er voor vandaag wel genoeg gekleurd is. Morgen mag hij weer kleuren, op papier en niet op de muur.

  10. Is je peuter boos en overstuur?

    Blijf dan niet de regels uitleggen. Jouw peuter heeft daar op dat moment echt niets aan. Benoem liever dat je snapt hoe hij zich voelt. “Ik weet dat je graag een snoepje wilt, maar we gaan bijna eten en dan is je buik vol.”

  11. Laat je kind het uitleggen

    Heeft je peuter voor straf een paar minuten op de trap gezeten? Laat hem dan daarna uitleggen waarom hij daar moest zitten. Je hebt er meer aan als je kind begrijpt wat er aan de hand is, zo is de kans op herhaling kleiner.

Lees ook: Veelgemaakte fouten door ouders bij het opvoeden volgens super nanny Jo Frost!

Er zitten dagen bij dat je de hele tijd politie agentje kunt spelen. Voor je gevoel blijf je aan de gang. Hopelijk heb je iets aan onze tips over het belonen en straffen van een peuter. En heb jij zelf een toevoeging of de ultieme tip? Deel hem dan met ons!



de online drogist alles voor moeder en baby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019