Wat was de datum van de eerste dag van jouw laatste menstruatie?

Jouw cyclus lengte in dagen:

Vul jouw mailadres in om wekelijks op de hoogte te blijven van de voortgang van jouw zwangerschap

Ik geef toestemming aan zozwanger om wekelijks een mail met informatie over de voortgang van mijn zwangerschap te sturen.

Voeding

Voedingshoudingen tijdens het voeden van de baby

Er bestaat een hele mooie uitspraak: borstvoeding heb je, borstvoeding geven moet je leren. Geen enkele kersverse moeder kan meteen op de juiste manier borstvoeding geven. Je bent zelf nog onervaren, maar vergeet ook niet dat je baby ook moet wennen. In het begin zal het dus behoorlijk zoeken zijn naar voedingshoudingen die voor jou en je baby het beste werken. Gelukkig zijn er veel voedingshoudingen die jullie samen kunnen proberen. Dit geldt voor borstvoeding, maar ook voor het geven van flesvoeding!Voedingshoudingen met een voedingskussen

Bij bepaalde voedingshoudingen is het goed om een voedingskussen te gebruiken als extra ondersteuning.

Voedingshoudingen met voedingskussen:

 1. Madonnahouding:

  Eén van de meest bekende voedingshouding is de Madonnahouding. Deze houding is vernoemd naar de wijze waarop Maria voedend werd afgebeeld. Bij deze voedingshouding zit de moeder rechtop. Je baby ligt op de zij met het buikje tegen jou aan. Het lichaampje ligt op je onderarm en hand. Je kunt je onderarm het beste ondersteunen met een (voedings)kussen.

  De heupjes en schoudertjes liggen op één lijn. De bovenlip van je baby ligt ter hoogte van je tepel. Let erop dat je jouw baby naar je toe haalt en niet voorover gaat buigen, dat is echt funest voor je rug.

 2. voedingshoudingen met een voedingskussen

 3. Baker- of rubyhouding:

  De baker- of rugbyhouding is ook een zittende voedingshouding. Gebruik bij deze houding ook een voedingskussen. Je baby ligt met de benen onder de arm door van de moeder. Let erop dat de oortjes, schoudertjes en heup op één lijn liggen. De buik van je baby ligt tegen je zij aan en het gezichtje is naar je toe gekeerd. Vervolgens ondersteun je het hoofdje en nek met je hand en het ruggetje met de onderarm. De beentjes van je kleine liggen nu schuin naar achteren.

 4. Doorgeschoven bakerhouding:

  Als je jouw kind in de gewone baker- of rugbyhouding hebt en via jouw buik doorschuift naar de andere borst, dan ligt je baby in de doorgeschoven bakerhouding. De beentjes van je baby liggen onder je arm tegen je zij aan.

Snoozzzz, door veel moeders en zwangere vrouwen gekozen als fijnste voedingskussen:

voedingskussen voor voedingshoudingen

Voedingshoudingen borstvoeding

Andere voedingshoudingen die je kunt aannemen als je borstvoeding geeft.

 1. Rechtop zitten: In deze houding zit je rechtop of je leunt iets achterover. Je baby zit of ligt ook rechtop tegen je buik of borst aan. Als je baby nog jong is, ondersteun je het hoofdje met je hand. Eigenlijk is deze houding vooral ideaal voor oudere kinderen die zelf het hoofdje rechtop kunnen houden.
 2. Zijligging: In deze houding lig je als moeder op je zij, je hoofd op een kussen. Leg je arm waarop je ligt onder je hoofd zodat deze niet in de weg zit. Je baby ligt ook op de zij, dicht tegen je aan. De onderlip van je baby ligt ter hoogte van je tepel. Je baby drinkt uit de borst die soort van op het bed ligt. Deze houding is erg prettig als je moe bent.

achteroverleunend voeden aan de borst

Achteroverleunend voeden

Eén van de meeste relaxte houding van alle voedingshoudingen is achteroverleunend voeden of de rugligging. Er zijn experts die beweren dat deze houding tevens de meest natuurlijke houding is. Het is overigens ook een fijne houding als je beurs bent of een keizersnede hebt gehad. Zo kun je in deze houding liggen:

 • Leun lekker ontspannen achterover op je bed of bank. Het meest handige is om beide borsten bloot te houden, maar dat hoeft natuurlijk niet.
 • Leg je baby op je bovenlichaam met de voorkant van je kleintje tegen jouw voorkant aan.
 • Je baby kan nu net zo gaan liggen als hij of zij zelf wilt. De zwaartekracht zorgt ervoor dat je kindje op je lichaam blijft liggen, je hoeft je kindje dus niet te ondersteunen.
 • Zorg ervoor dat het wangetje van je baby bij je borst is.
 • Laat je baby vervolgens zelf zoeken naar je borst, hij zal zich afzetten met zijn voetjes tegen je buik om op de juiste plek te komen. Als het goed is zal je kindje je borst vinden en een grote hap nemen. Vooral die grote hap is heel belangrijk. Controleer dus goed of dit het geval is.

Voedingshoudingen flesvoeding

Niet alleen bij borstvoeding zijn goede voedingshoudingen heel belangrijk, ook bij de flesvoeding. Je wilt natuurlijk geen nek-, rug- of schouderklachten krijgen door het voeden.

De meest gangbare manier om flesvoeding te geven is dat je jouw baby in je arm neemt. Het hoofdje ligt in je elleboogholte. Zorg er altijd voor dat er een voedingskussen of leuning onder je arm ligt voor steun. Zorg er ook voor dat je schouders ontspannen zijn. Je kunt in deze houding ook je arm recht houden. Je baby leunt dan niet op je arm, maar op je buik en bovenbenen. Deze houding kost iets minder kracht.

Twee andere ontspannen voedingshoudingen voor de flesvoeding:

 1. Leg je kindje op de zij op je bovenbenen. Als het mogelijk is, zet je voeten dan op een verhoging zodat je baby met het hoofdje hoger ligt dan de voetjes. Je baby ligt op zijn oortjes bij je knieën en de kont ligt tegen jouw buik aan. In deze houding zal de fles niet helemaal leeg gaan.
 2. Een andere goede voedingshouding voor je baby die anders niet wil drinken, is je baby op je bovenbenen leggen, terwijl je jouw voeten hoog optrekt. Je voeten staan op dezelfde hoogte als je zitvlak. Leg je baby op het ruggetje en het hoofdje ligt bij je knieën. Je kunt je baby aankijken.

Ken jij nog voedingshoudingen die aan deze lijst toegevoegd kunnen worden, laat het mij weten!

Reageer

vadersschapsverlof 2019