sale kleertjes header
Voeding

Overstappen op opvolgmelk! Hoe doe je dat?

Borstvoeding of flesvoeding, dat is een keuze die je zelf maakt. Als je flesvoeding geeft wordt het na enige maanden tijd om over te stappen op opvolgmelk. En als je stopt met het geven van borstvoeding zal je je kindje ook op een andere manier moeten gaan voeden. Wanneer geef je welke soort voeding? Wanneer kan je overstappen op opvolgmelk en hoe doe je dat? Ik zet het voor je op een rijtje.

philips banner babyfoon

Wat is het verschil tussen zuigelingenmelk en opvolgmelk?

Met een newborn in huis zitten wij weer vol in de flesjes. Uitkoken, water op de goede temperatuur, schepjes tellen. Als je flesvoeding geeft begin je altijd met zuigelingenmelk. Dit is een speciaal samengestelde voeding die geschikt is voor pasgeboren baby’s tot baby’s van een half jaar oud. Deze melk bevat alles wat een baby nodig heeft om goed te groeien, en om alle benodigde voedingsstoffen binnen te krijgen.

Speciale richtlijnen die door de voedsel en warenautoriteit zijn vastgesteld zorgen ervoor dat deze voeding altijd de juiste stoffen bevat. Of je nu een huismerk of een A-merk koopt! De richtlijnen en wetgeving zijn zo streng dat je ervan op aan kunt dat de ingrediënten altijd goed zijn.

In opvolgmelk zit een andere samenstelling dat in zuigelingenmelk. Deze bevat meer ijzer en meer calcium. Je kindje wordt immers groter en krijgt andere behoeftes qua voeding.

Wanneer en hoe stap je over op opvolgmelk?

Vanaf 6 maanden mag je overstappen op opvolgmelk. Geef je borstvoeding? Dan kan je daar natuurlijk gewoon mee door gaan. Moedermelk is namelijk zodanig opgebouwd dat het zich automatisch aanpast aan de behoeftes van de baby.
Bij flesvoeding is dit niet het geval en moet je na een half jaar overstappen. Je kindje krijgt dan behoefte aan extra ijzer en calcium, en dit zit in de opvolgmelk.

nutricia actie banner

Stop je met borstvoeding geven voor je kindje een jaar oud is?

Dan is ook het advies om je kindje opvolgmelk te geven. Zo ben je ervan verzekerd dat hij of zij alle benodigde voedingsstoffen binnen krijgt. Na 6 maanden raakt de ijzervoorraad van je kindje langzaam op, deze voorraad hebben ze van jou mee gekregen. Daarom zit in opvolgmelk extra ijzer. Ook gaan baby’s vanaf een half jaar vast voedsel eten, maar nog niet genoeg om alle benodigde calcium daar uit te halen. Daarom zit ook calcium extra toegevoegd in de opvolgmelk.

Opvolgmelk, onzin of noodzaak

Opvolgmelk, onzin of noodzaak?

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die overstappen op opvolgmelk afdoen als onzin. Toch wordt het geven van koemelk, geitenmelk en melkvervangers afgeraden tot je kindje een jaar oud is. Een keer een slokje is geen probleem. Maar alle flessen vervangen voor koemelk of een andere variant is onverstandig.

In deze melk soorten zit namelijk erg weinig ijzer. Ook bevat het juist veel eiwit en veel zout. Wat voor kleine kindjes niet goed is. Als je begint met fruit- en groentehapjes kook je juist zoutloos. Dan is het niet handig om wel melk te geven waar zout in zit.

Zelf babyhapjes maken? Dit zijn de beste stomer blenders en baby hapjesmakers!

  • Teveel aan eiwit

    Een teveel aan eiwit is niet goed voor kleine kindjes, en kan zelfs gevaarlijk zijn. In sommige gevallen kunnen kindjes zelfs overlijden door een teveel aan eiwit. Als je kindje een jaar is mag het met de pot mee eten en is flesvoeding in principe niet meer nodig. Dan kun je dus ook overstappen op koemelk. Al is het dan niet om je kind te voeden, maar gewoon als drinken. Bij een boterham bijvoorbeeld. Net zoals je zelf zou doen. Op die manier krijgt je kindje niet teveel zout binnen en haalt het zijn of haar calcium uit de gewone maaltijden.

  • Plantaardige melk

    Het geven van plantaardige melk wordt ook na een jaar niet echt aangeraden. Deze melksoorten bevatten vaak veel zoetstof in (bijvoorbeeld in amandelmelk) en bevat rijstmelk veel arseen, wat schadelijk is in grote hoeveelheden.

Na opvolgmelk zijn er ook veel varianten peutermelk te koop. Dit is absoluut niet noodzakelijk, omdat je kindje vast voedsel mag eten en daar de voedingsstoffen uit haalt.

Zoals met alles hebben alle kindjes andere behoeftes naarmate ze groter worden. De ene zal met smaak alles op eten, de andere houdt zijn kiezen stevig op elkaar. Als je twijfelt of je kindje genoeg voedingsstoffen binnen krijgt is het verstandig om contact op te nemen met bijvoorbeeld het consultatiebureau. Ook zij kunnen je helpen met vragen over voeding en het overstappen op opvolgmelk.

cheezzbaby banner

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019