deonlinedrogist zwitsal header
Voeding

Mag ik mijn baby voedingssupplementen geven?

Om direct antwoord te geven op deze vraag: je baby voedingssupplementen geven is zelfs heel goed voor de ontwikkeling van je baby, mits je natuurlijk de juiste kiest. Voor baby’s zijn twee vitamines essentieel. In dit artikel komt je te weten welke baby vitamines je moet geven bij flesvoeding en welke bij borstvoeding.

luierkorting op pampers banner

Baby vitamines bij uitsluitend flesvoeding

Vitamine D

Als je baby een week oud is kun je beginnen met het geven van vitamine D zoals deze. Vitamine D speelt een belangrijke rol in de opname van fosfor en calcium uit de voeding. Deze mineralen zorgen ervoor dat je baby sterke botten en tanden ontwikkeld. Als je baby te weinig vitamine D binnen krijgt kan dit leiden tot een afwijkende botgroei en tandjes.

In de eerste 3 levensjaren is je baby nog onvoldoende in staat om vitamine D uit de voeding te halen. Tevens is het huidje van je baby nog niet goed genoeg ontwikkeld om vitamine D aan te maken onder invloed van de zon. Geef je baby dagelijks 10 microgram van deze vitamine tot je kindje 4 jaar oud is. Bekijk op de verpakking van de baby vitamines wat de dosering van het aantal druppels is.
baby voedingssupplementen

beste babyfles banner

Het kan overigens voorkomen dat de flesvoeding is verrijkt met vitamine D. Ook al is dat het geval dan is het altijd verstandig om alsnog extra vitamine D te geven.

Heeft je baby een donkere huid dan heeft hij of zij zijn hele leven lang extra vitamine D nodig. Dit geldt dus ook voor jou als je een donkere of getinte huid hebt! Je huid is dan minder in staat om vitamine D aan te maken uit zonlicht.

Baby voedingssupplementen bij borstvoeding

Vitamine D

Geef je borstvoeding dan dien je jouw baby vanaf 1 week oud 10 microgram vitamine D te geven. De redenen hiervoor zijn gelijk aan de redenen die staan genoemd bij de flesvoeding.

Vitamine K

Geef je uitsluitend borstvoeding dan dien je jouw baby ook vitamine K te geven. Vitamine K zit niet in borstvoeding, maar wordt wel in flesvoeding toegevoegd. Je baby heeft vitamine K nodig om bloedstollingen te voorkomen. Als je baby ouder dan 3 maanden is kan hij of zij vitamine K zelf aanmaken en kun je dus stoppen. Geef je baby dagelijks 150 microgram vitamine K tot hij of zij 12 weken oud is.

Wat moet je geven als je deels flesvoeding en deels borstvoeding geeft?

Vitamine D kun je altijd geven. Geef je jouw baby dagelijks minder dan 500 ml flesvoeding, dan moet je vitamine K verder aanvullen. De dosering is dan ook 150 microgram. Geef je meer kunstvoeding dan is het niet nodig om vitamine K toe te dienen.

Waar kun je baby voedingssupplementen kopen?

Zowel vitamine D en vitamine K kun je online bestellen of gewoon in de supermarkt of bij de drogist kopen.
Let er wel op dat je de versies aanschaft die speciaal voor baby’s zijn gemaakt. Andere baby voedingssupplementen zijn niet nodig. Ga ook nooit zelf zomaar wat toedienen zonder dat je dit van tevoren hebt voorgelegd aan je huisarts.

babyvoeding laag geprijsd banner

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!