header luiers van pampers met 50% korting
Peuter

Logopedie voor een peuter!

Onze dochter van 5 zit inmiddels in groep 2 en kreeg op school een uitnodiging voor de screening van logopedie. Ze is tot op heden nooit bij een logopedist geweest, dus we zullen zien wat hieruit komt. Ik weet dus ook eigenlijk helemaal niet wat een logopedist doet en waarom logopedie voor een peuter belangrijk kan zijn. En daarom heb ik het uitgezocht!

cheezzbaby banner

Wat doet een logopedist?

Een logopedist helpt niet alleen kinderen, maar behandelt mensen in iedere levensfase. Het woord logopedie komt vanuit het Grieks. Logos betekent Taal en Paideia verwijst naar onderwijs en kinderen.

Communiceren is erg belangrijk, niet alleen als we volwassen zijn. Je merkt het al bij dreumessen en peuters die nog niet goed kunnen praten. Ze worden boos en gefrustreerd omdat wij ze niet goed begrijpen. Omdat ze niet duidelijk kunnen maken wat ze bedoelen. Dat is in bepaalde fases heel normaal. Maar lang niet altijd. En daar komt de logopedist om de hoek kijken.

Een logopedist kan kinderen helpen die op welke manier dan ook problemen hebben met spraak of taal. Maar ook met de stem, het gehoor of kauwen en slikken.
Hoe oud moet je peuter zijn voor logopedie?

Natuurlijk is de kans groot dat je niet met een baby van een paar maanden bij de logopedist belandt. Vaak zal het zo zijn dat je gaandeweg het gevoel krijgt dat er iets niet helemaal klopt. Dat je kindje laat is met praten bijvoorbeeld. Of dat anders mensen maar niet begrijpen wat hij of zij bedoelt.

Ook kan het zijn dat misschien de kinderopvang, gastouder, het consultatiebureau of school je tipt om naar de logopedist te gaan. Je kindje wordt daar geholpen door spelenderwijs leuke oefeningen te doen die bij de leeftijd van je kindje passen.

Lees ook: Wanneer gaat een baby praten?

babyvoeding laag geprijsd banner

Wanneer kunnen kinderen eigenlijk praten?

Als je kindje een jaar is, zal hij allerlei geluidjes maken en misschien kan je er soms een woordje van herkenning uithalen. Tegen de tijd dat je dreumes twee jaar is, zou hij minimaal 5 tot 10 woorden kennen en kunnen uitspreken, en vaak ook al zinnetjes van twee woorden.

Maar op die leeftijd spreken ze de worden vaak nog niet goed uit. Zo zegt mijn dochter ‘tiets’ tegen de fiets. En ‘dienken’ tegen haar drinken. Ook is een schaap steevast een aap. Op het moment dat je peuter ongeveer 3 is, zullen de woorden en zinnen een stuk duidelijker zijn. En als je kindje 4 jaar is en dus naar school gaat, kan hij normaal gesproken goede, korte zinnen maken en een verhaaltje vertellen. Vaak is dan alleen de “r” nog lastig.

Lees ook dit artikel van een logopedist: Taalontwikkeling van een peuter! Hoe leert een kind praten?

Wanneer krijgt een peuter logopedie?

Bovenstaande lijn is natuurlijk een richtlijn. Het ene kindje van 2 kletst al de oren van je hoofd, terwijl een ander kindje van ruim drie misschien nog bijna niets zegt. Dit heeft ook veel te maken met het karakter van je kindje.

Maar er zijn redenen om naar de logopedist te gaan. Bijvoorbeeld als je kindje doof of slechthorend is. Ook kan een meertalige opvoeding juist lastig zijn voor een kind. Zeker als de ontwikkeling in moedertaal niet goed verloopt.
Andere problemen om mee naar de logopedist te gaan kunnen zijn:

 1. Stem

  Als je kindje langer dan 6 weken een hese schorre stem heeft, kan het zijn dat hij zijn stem verkeerd gebruikt.

 2. Spraak

  Kinderen die klanken verwisselen of een vertraagde spraak ontwikkelen. Zoals toel = stoel. Ook problemen die ontstaan door duimzuigen of speen. Vaak worden dan de L, S, R, D en N te slap uitgesproken.

 3. Taal

  Bij vertraagde taalontwikkeling of dyslexie. In groep 2 leren kinderen al woorden in stukjes hakken en zullen deze problemen snel boven water komen.

 4. Stotteren

  Tussen 2 en 5 jaar oud stotteren kinderen wel vaker, maar als het langer dan 6 maanden duurt, is het verstandig om aan de bel te trekken.

 5. Eet of drink problemen

  Ook als je kindje eet- of drinkproblemen heeft, kan een logopedist hierbij helpen.

Heeft logopedie bij kinderen zin?

Heel veel kinderen hebben baat bij logopedie. En vaak vinden ze het nog leuk ook. Er is niets vervelender dan onzeker te zijn over je spraak, of het gevoel hebben dat je niet begrepen wordt. Scholen en consultatiebureaus zullen het dan ook vaak aangeven als ze denken dat logopedie zin heeft. Logopedie zit trouwens in het basispakket en wordt vergoed voor kinderen tot 18 jaar.

Logopedie voor een peuter kan je kindje dus helpen om ook op latere leeftijd beter en gemakkelijker te kunnen communiceren. Vaak ervaren kinderen logopedie niet als vervelend, ze mogen leuke spelletjes doen en krijgen oefeningen mee voor thuis. En zeker als ze zelf de verbetering gaan merken, wordt het alleen maar leuker.banner hoofdluizen

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019
error: Inhoud is beschermd !!