“babydeals
Baby

Verschillende soorten kinderopvang: Gastouder of naar het kinderdagverblijf?

Als je kinderen krijgt en werkt ga je er waarschijnlijk gebruik van maken: kinderopvang. Maar zodra je je daarin gaat verdiepen komt er een wirwar van termen op je af. Gastouderopvang, het kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang, tussenschoolse opvang, de peuterspeelzaal. Allemaal verschillende soorten kinderopvang. Wat zijn de verschillen, en wat past het beste bij je eigen situatie? Ik zet het voor je op een rijtje!

cheezzbaby banner

Soorten kinderopvang: formele of informele opvang?

We beginnen met het belangrijkste, want waar je je kindje ook naartoe gaat brengen: het kost geld. En afhankelijk van het aantal uren dat je afneemt kunnen die kosten behoorlijk hoog oplopen.

Om ouders te stimuleren om te blijven werken is daarvoor iets in het leven geroepen: kinderopvangtoeslag. Ook deze bedragen kunnen behoorlijk oplopen, het aanvragen van kinderopvangtoeslag is dus zeker de moeite waard! Je hebt alleen recht op deze toeslag als je kind naar een formele kinderopvang gaat, iets om rekening mee te houden bij het kiezen van opvang voor je kind.

  1. Informele kinderopvang

    Opvang die niet aan de regels van de Wet kinderopvang hoeven te voldoen vallen onder de informele kinderopvang. Dit geldt voor de TSO (tussenschoolse opvang, wat we vroeger “overblijven” noemden). Ook een oppas valt hier onder. Zelfs als je voor een au pair kiest (red. een inwonende oppas die vaak ook een deel van het huishouden op zich neemt) krijg je hiervoor geen tegemoetkoming.




  2. Formele kinderopvang

    Bij dit soort kinderopvang moeten de opvanglocaties zich aan allerlei wetten en regels houden. Zo mag een gastouder niet meer dan 6 kinderen opvangen, waaronder maximaal twee baby’s. Als je voor een formele opvang kiest weet je dus dat je kind zich in principe in een veilige omgeving met goed opgeleide leid(st)ers zou moeten bevinden.

    Behalve de gastouder vallen ook het kinderdagverblijf, de peuterspeelzaal en de BSO (Buitenschoolse opvang) onder formele kinderopvang. Voor deze soorten opvang ontvang je dus wel kinderopvangtoeslag.

Let er wel op dat je kinderopvangtoeslag zelf aan moet vragen. Dit wordt niet zoals kinderbijslag en kindgebonden budget automatisch toegekend.

banner billendoekjes waterwipes

De voordelen van een gastouder

Je kunt ervoor kiezen om je kindje naar een gastouder te brengen. Een gastouder biedt opvang aan in zijn of haar eigen huis. Daarbij zijn er allerlei regels waaraan de opvang moet voldoen. Zo wordt er elk jaar een “risico inventarisatie controle” gedaan om te kijken of de opvanglocatie veilig is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan traphekjes en stopcontactbeveiligers.

prenatal extra korting banner

Ook moet de gastouder een opleiding hebben gevolgd en cursussen als EHBO doen om op goed op de hoogte te blijven. Gastouderopvang wordt vooral veel gedaan voor kinderen tot vier jaar, maar er zijn ook gastouders die kinderen tot 12 jaar opvangen.
Voordelen van een gastouder als kinderopvang:

  1. Kleinschalig

    Maximaal 6 kinderen mag een gastouder ontvangen op een dag. Je kindje komt dus niet terecht in een grote groep kinderen.

  2. Bekend gezicht

    Geen verschillende leid(st)ers die elkaar dagelijks afwisselen. Maar een vast gezicht waar je kindje niet aan hoeft te wennen.

  3. Persoonlijk

    Bij een gastouder is het vaak minder haasten om je kindje te brengen en te halen. Je zit minder vast aan tijdstippen en hebt daardoor meer tijd om even bij te praten als er bijvoorbeeld bijzonderheden zijn. Ook leert de gastouder je kind erg goed kennen en bouwt een goede band op met jou en je kind.

  4. Flexibel

    Vaak is een gastouder wat flexibeler dan een kinderopvang. Je betaalt voor de uren die je kind afneemt, als je een keer je kind een uur eerder komt halen is dit geen probleem. In overleg is er vaak wat meer mogelijk.

Lees ook: Tips bij het kiezen van een gastouder of oppas ouder!

voordelen gastouder kinderopvang

De voordelen van een kinderdagverblijf

In een kinderdagverblijf zitten kinderen in een groep. De grootte van de groep is afhankelijk van de grootte van het kinderdagverblijf. Per groep zijn er een aantal leid(st)ers.

  1. Structuur

    Op een kinderdagverblijf heerst vaak meer structuur dan bij een gastouder. Kinderen moeten op bepaalde tijdstippen gebracht en gehaald worden, hierdoor is dus minder aanloop en meer rust. Ook zijn de dagen ingedeeld in blokken en weten de kinderen dus precies wat ze gaan doen gedurende de dag.

  2. Gegarandeerd opvang

    Als de leidster van het kinderdagverblijf ziek is wordt er gezorgd voor vervanging. Bij een gastouder is dat vaak lastiger en kan het dus zijn dat je zonder opvang zit. Ook met zwangerschapsverlof of langdurige ziekte ben je bij een kinderdagverblijf zekerder van opvang.

  3. Doorstromen

    Vaak bieden kinderdagverblijven ook voor- en naschoolse opvang aan. Kinderen die naar het kinderdagverblijf gaan kunnen meestal doorstromen, zonder opnieuw op een wachtlijst te hoeven. Ook worden je kinderen door de leid(st)ers naar school gebracht of opgehaald.

    Als je dit door een gastouder wil laten doen moet je maar net geluk hebben dat hij of zij daar tijd voor heeft. Een gastouder kan immers maar op een plek tegelijk zijn. Een kinderdagverblijf heeft meer personeel en dus meer mogelijkheden.

Welke soort kinderopvang kies jij?

Welke soort kinderopvang je kiest is dus afhankelijk van verschillende factoren. Maar voornamelijk van je eigen gevoel. Er zijn veel verschillende soorten kinderopvang. Ga na wat het beste past bij jullie (werk)situatie en natuurlijk bij jullie kindje?

Behalve gastouderopvang en een kinderdagverblijf zijn er nog veel meer mogelijkheden, zoals gastouderopvang in je eigen huis en flexplekken op het kinderdagverblijf. Zo is ook flexibele kinderopvang voor ouders met onregelmatige werktijden mogelijk! Meer weten? Lees ook wat heeft een peuter nodig op een kinderdagverblijf?



Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019