zozwanger adverteren
Je lichaam Vruchtbaarheid Zwanger Worden

Wanneer vruchtbaar na stoppen met anticonceptie?

Wanneer je voor het eerst ongesteld wordt weet je dat je vruchtbaar bent. Tijdens je puberjaren doe je er alles aan om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Je slikt de pil, vrijt met een condoom, je hebt een NUVARING of je besluit om een spiraaltje te nemen. Tegen de tijd dat je wel aan kinderen wilt beginnen, ga je stoppen met anticonceptie. De vraag is dan, wanneer ben je vruchtbaar na stoppen met anticonceptie? Dit verschilt per anticonceptiemiddel.
Lees hieronder meer informatie over het moment dat je weer vruchtbaar bent na stoppen met anticonceptie.Stoppen met de pil

De pil is één van de meest gebruikte anticonceptiemiddelen. Door middel van hormonen zorgt de pil ervoor dat je geen eisprong hebt. En zonder eisprong is het onmogelijk om zwanger te worden. Als je zwanger wilt worden kun je in principe op elk moment stoppen met de pil, zelfs als je nog midden in je strip zit.

Artsen adviseren echter om te stoppen met de pil nadat je de strip hebt afgemaakt. Hierna moet je wachten totdat je menstruatie weer is begonnen. Op deze manier geef je jouw lichaam de kans om de hormoonspiegel weer in balans te brengen. Wanneer je weer ongesteld wordt betekent dit dat je weer een eisprong hebt gehad. Op die manier kun je ook zicht krijgen op je menstruatiecyclus en zo je eisprong berekenen.
wanneer vruchtbaar stoppen met anticonceptie zwanger pil

Gemiddelde tijd zwanger worden na de pil

Als je stopt met de pil ben je niet meteen vruchtbaar omdat je nog hormonen in je lichaam hebt die de eisprong onderdrukken. Wanneer je vruchtbaar bent na het stoppen met de pil verschilt per vrouw. Sommige vrouwen zijn na 1 tot 2 weken al vruchtbaar en andere moeten een aantal weken tot maanden afwachten. Gemiddeld hebben vrouwen na 2 tot 4 weken weer een eisprong en zijn ze dus vruchtbaar en kunnen zwanger worden na stoppen met de pil.

ovulatietest clearblue

Je kan ook kijken of je vruchtbaar bent met een ovulatietest! Online bestellen!

Wanneer vruchtbaar na stoppen met de NUVARING

De NUVARING is een ring die je inbrengt via de vagina. De werkzame hormonen (oestrogenen en progestagenen) zorgen ervoor dat de eisprong wordt onderdrukt. De NUVARING is vergelijkbaar met de pil, alleen hoef je het maar 1 keer per maand in te brengen.

Net als bij de pil kan het moment dat de natuurlijke menstruatiecyclus en dus de eisprong weer op gang komt verschillen. Gemiddeld is dit tussen de 2 en 4 weken, maar het kan ook 3 maanden in beslag nemen.

Vruchtbaar na verwijdering spiraal

Tegenwoordig laten steeds meer vrouwen een spiraal zetten om te voorkomen dat ze zwanger worden. Een spiraaltje heeft nagenoeg geen invloed op je cyclus. Als je een spiraaltje hebt, heb je dus nog gewoon een eisprong, maar doordat het spiraaltje zaadcellen verhinderd om bij je eitje te komen wordt je niet zwanger.

Na het verwijderen van de spiraal ben je dus meteen vruchtbaar en gaat je cyclus gewoon door!

Ga je stoppen met anticonceptie? Stop dan ook met ongezonde gewoontes!

Stoppen met anticonceptie betekent dat je gaat proberen om zwanger te worden. Dit is een goed moment om ook te stoppen met andere ongezonde gewoontes zoals roken en alcohol drinken. Probeer ook gezond en gevarieerd te eten zoals veel groenten, minstens 2 stuks fruit, onverzadigd vet (zoals vette vis) en volkorengranen. Tevens is het goed om al te beginnen met het innemen van extra foliumzuur. Foliumzuur gaat aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje en hazenlip tegen.

vadersschapsverlof 2019