“waterwipes
Vruchtbaarheid

Wanneer vruchtbaar na stoppen met anticonceptie?

Wanneer je voor het eerst ongesteld bent, weet je dat je vruchtbaar bent. Tijdens de puberjaren doe je er alles aan om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Je slikt de pil, vrijt met een condoom, je hebt een NuVaring of je besluit om een spiraaltje te nemen. Tegen de tijd dat je wel aan kinderen wil beginnen, ga je stoppen met anticonceptie. De vraag is dan, wanneer ben je vruchtbaar na stoppen met anticonceptie? Dit verschilt per anticonceptiemiddel. Lees je mee?

clearblue testen of je zwanger bent banner

Wanneer vruchtbaar na stoppen met anticonceptie zoals de pil?

De pil is één van de meest gebruikte anticonceptiemiddelen. Door middel van hormonen zorgt de pil ervoor dat je geen eisprong hebt. En zonder eisprong is het onmogelijk om zwanger te worden. Als je zwanger wilt worden, kan je in principe op elk moment stoppen met de pil, zelfs als je nog midden in je strip zit.
Artsen adviseren echter om pas te stoppen met anticonceptie pil nadat je de strip hebt afgemaakt. Hierna moet je wachten totdat jouw menstruatie weer is begonnen. Op deze manier geef je jouw lichaam de kans om de hormoonspiegel weer in balans te brengen.

Wanneer je weer ongesteld bent, betekent dit dat je weer een eisprong hebt gehad. Door te wachten kan je ook zicht krijgen op je menstruatiecyclus om zo jouw eisprong te berekenen.

hoe lang wachten zwanger worden na stoppen anticonceptie

Hoe lang duurt het gemiddeld om te zwanger worden na de pil?

Als je stopt met de pil ben je niet meteen vruchtbaar omdat je nog hormonen in jouw lichaam hebt die de eisprong onderdrukken. Wanneer je vruchtbaar bent nadat je met de pil gestopt bent, verschilt per vrouw.

Sommige vrouwen zijn na 1 tot 2 weken al vruchtbaar en andere moeten een aantal weken tot maanden afwachten. Gemiddeld hebben vrouwen na 2 tot 4 weken weer een eisprong en zijn ze dus vruchtbaar en kunnen zwanger worden na stoppen met de pil.

Lees hier wat je moet doen als je de pil vergeten bent in te nemen!

Ovulatietest online bestellen banner

Wanneer vruchtbaar na stoppen met de NuVaring?

De NuVaring is een ring die je inbrengt via de vagina. De werkzame hormonen (oestrogenen en progestagenen) zorgen ervoor dat de eisprong wordt onderdrukt. De NuVaring is vergelijkbaar met de pil, alleen hoef je het maar 1 keer per maand in te brengen.

Net als bij de pil kan het moment dat de natuurlijke menstruatiecyclus en dus de eisprong weer op gang komt verschillen. Gemiddeld duurt het tussen de 2 en 4 weken, maar het kan ook 3 maanden in beslag nemen, voordat je vruchtbaar bent na het stoppen met deze anticonceptie.

Ovulatietest online bestellen banner

Wanneer vruchtbaar na verwijdering spiraal?

Tegenwoordig laten steeds meer vrouwen een spiraal zetten om te voorkomen dat ze zwanger worden. Een spiraaltje heeft nagenoeg geen invloed op je cyclus. Als je een spiraaltje hebt, heb je dus nog gewoon een eisprong, maar doordat het spiraaltje zaadcellen verhinderd om bij je eitje te komen wordt je niet zwanger.

Na het verwijderen van de spiraal, ben je dus meteen vruchtbaar en gaat je cyclus gewoon door!

Ga je stoppen met anticonceptie? Stop dan ook met ongezonde gewoontes!

Stoppen met anticonceptie betekent dat je gaat proberen om zwanger te worden. Dit is een goed moment om ook te stoppen met andere ongezonde gewoontes zoals roken en alcohol drinken. Probeer ook gezond en gevarieerd te eten zoals veel groenten, minstens 2 stuks fruit, onverzadigd vet (zoals vette vis) en volkorengranen.

Tevens is het goed om al te beginnen met het innemen van extra foliumzuur. Foliumzuur gaat aangeboren afwijkingen zoals een open ruggetje en hazenlip tegen.

Lees ook: Anticonceptie zonder hormonen? Dit zijn de opties!Actuele aanbiedingen bij onze partners:
folder prenatal
folder hema
folder deonlinedrogist
folder kleertjes
folder mamalicious

Meer lezen

vadersschapsverlof 2019